ΑΝΑΛΥΣΗ: Ρεκόρ 20ετίας στην αγορά εργασίας 

Ιδιαίτερα θετική η πορεία αποκλιμάκωσης που καταγράφει η ανεργία στη χώρα μας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Ως σοβαρό ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις και συνεπώς την ακρίβεια που ταλαιπωρεί και την κυπριακή οικονομία, καταγράφεται η ιδιαίτερα θετική πορεία αποκλιμάκωσης που καταγράφει η ανεργία στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά τον Μάιο καταγράφηκαν συνολικά 10,586 άνεργοι από τα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας του αρμόδιου Υπουργείου, αριθμός ο οποίος για να εντοπιστεί ξανά στα επίσημα στατιστικά έπρεπε να πάμε πίσω μια 20ετία και πιο ειδικά στο 2003. 

Ο αριθμός των ανέργων είναι περίπου ο μισός σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, των οποίων η πορεία καθορίστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ακόμη πιο θετική είναι η σύγκριση με τα έτη της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, κατά τα οποία η ανεργία ήταν ακόμη και πέντε φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με φέτος. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία προκύπτουν από την επίσημη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, μέσω της οποίας η Brief εντόπισε και επεξεργάστηκε στοιχεία από τον Μάιο του 2012 μέχρι και το φετινό. Ταυτόχρονα, όπως προαναφέρεται πήγε ακόμη πιο πίσω προκειμένου να εντοπίσει αριθμούς που να ομοιάζουν με τους φετινούς και η εν λόγω έρευνα κατέληξε στο 2003. 

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων και οι αντίστοιχοι αριθμοί όπως προκύπτουν από τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία: 

Το «αρνητικό» της απασχόλησης 

Πάντως σε μια περίοδο με τον πληθωρισμό να καλπάζει η απασχόληση και συνεπώς η διάθεση χρημάτων προς κατανάλωση στην αγορά αποτελεί καύσιμο στη φωτιά των τιμών. Παρόλα αυτά, η σημερινή συγκυρία δεν είναι τέτοια αφού οι πληθωριστικές πιέσεις προκύπτουν κυρίως λόγω στρεβλώσεων που προκλήθηκαν κατά την πανδημία, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές καυσίμων-ενέργειας αλλά και στις ελλείψεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συνεπώς, σε μια τέτοια συγκυρία η απασχόληση δεν έχει κανένα απολύτως αρνητικό, αντίθετα δίνει ανάσες στους εργαζόμενους που θα έπρεπε με τα επιδόματα του κράτους και τις όποιες οικονομίες τους να τα έβγαζαν πολύ πιο δύσκολα πέρα. 

Το άμεσο μέλλον 

Η αγορά εργασίας μετά την πανδημία αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας, η οποία δείχνει να έχει αντοχές έναντι μεγάλων προκλήσεων κατά τρίτη -πλέον- συνεχή χρονιά. Η αύξηση του τουρισμού κατά το τρέχον έτος και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες όπως αυτές δημιουργούνται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης σκιαγραφούν την πορεία της οικονομίας μας κατά το 2022. Θα πρέπει ωστόσο, να σχεδιάζεται και το μέλλον κυρίως για σημαντικούς τομείς των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η παροχή επαγγελματικών, διοικητικών υπηρεσιών. 

Η ανάγκη για ποιοτικές θέσεις εργασίας 

Την ίδια ώρα η προοπτική της οικονομίας πρέπει να συνδυαστεί με την απορρόφηση νέων στην αγορά εργασίας με επαγγέλματα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών τους. Αυτό θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομία, θα διευρύνει το οικοσύστημα νέων επιστημόνων στη χώρα και θα αυξήσει τις απολαβές των εργαζομένων με εξειδίκευση. Η ανάγκη για ποιοτικές θέσεις εργασίας έχει άμεση σχέση με τα κίνητρα του κράτους τόσο προς τοπικές όσο και προς ξένες εταιρείες για τις εργασίες τους στην Κύπρο, που στη συνέχεια θα δώσουν θέσεις εργασίας και μισθούς σε εργαζομένους. 

Συντακτική ομάδα Brief