ΑΝΑΛΥΣΗ: Σε 3 κλάδους αποδίδεται κατά 50% η μείωση της ανεργίας 

Τρεις τομείς ωθούν την απασχόληση αλλά άτομα που ασχολούνται με αυτούς ψάχνουν εργασία

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Η πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας συνεχίζεται και κατά τη χειμερινή περίοδο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η απασχόληση παρά τις αντίξοες, πανδημικές συνθήκες κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, τρεις τομείς φαίνεται από τη μια να ωθούν την απασχόληση και από την άλλη άτομα που ασχολούνται με αυτούς να ψάχνουν εργασία. 

Η Brief αναλύει τα στοιχεία των εγγεγραμμένων ανέργων που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν στο σύνολο του 2021, παρουσιάζοντας την πορεία της αγοράς εργασίας κατά την τελευταία διετία, η οποία σαφώς καθορίζεται από την πανδημία σε πολλά επίπεδα. 

Αρχικά αξίζει μια πρώτη προσέγγιση σε σχέση με τη δυναμική που πήρε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας η αγοράς εργασίας, αφού για συνεχόμενους μήνες η ανεργία περιορίζεται. Πιο ειδικά, αναφέρεται ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ανήλθαν μόλις σε 14,336, αριθμός περίπου στο μισό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 κατά τον οποίο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν σε 31,254 άτομα. 

Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνεται η πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας η οποία στην ουσία καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2020 κι έπειτα. Κατά τον ένατο μήνα του 2020 η ανεργία έφτασε στο πικ της με 38,228 άτομα και από εκεί και πέρα καταγράφει πτωτική πορεία, με εξαίρεση τον περασμένο Απρίλιο κατά τον οποίο μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο διέκοψε -προσωρινά- την πτωτική πορεία. 

y

 Την ίδια ώρα, κάποια επί μέρους στοιχεία δείχνουν τους τομείς στους οποίους αφενός υπάρχει διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή άτομα που ψάχνουν για εργασία και αφετέρου αποτελούν τους κλάδους οι οποίοι έχουν απορροφήσει χιλιάδες άτομα σε θέσεις εργασίας. 

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι τρεις τομείς, οι Κατασκευές, οι Υπηρεσίες Καταλύματος και Εστίασης και το Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο αποτελούν τους τομείς με τις περισσότερες θέσεις ανέργων. Παρόλα αυτά, αποτελούν και τους τομείς που σε σύγκριση με έναν χρόνο προηγουμένως εργοδότησαν χιλιάδες άτομα. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι οι τρεις προαναφερθέντες κλάδοι σε έναν μόνο χρόνο απορρόφησαν συνολικά 8,904 εργαζόμενους. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο μισό των ατόμων που βρήκαν εργασία μέσα σε ένα χρόνο. Σε ποσοστιαία ανάλυση το νούμερο διαμορφώνεται σε 47,8%, το οποίο μπορέι να χαρακτηριστεί και ως εντυπωσιακό. 

Στον πιο κάτω πίνακα η αποτύπωση της ανεργίας στους τρεις κλάδους που αναφέρονται πιο πάνω κατά το τέλος του 2021 και του 2020 αντίστοιχα. 

gfnm

Συντακτική ομάδα Brief
 
2046