ΑΝΑΛΥΣΗ: Σε προ κρίσης επίπεδα οι μισθοί στην Κύπρο

Μισθοί σχεδόν ίσοι με αυτούς του 2011 – Βελτιώνεται αλλά συνεχίζεται η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Παρόλο που οι μέσοι όροι και ευρύτερα οι αριθμοί ενέχουν το στοιχείο της υποκειμενικότητας σε σχέση με την ανάλυση της οποίας θα τύχουν αλλά και άλλων δεδομένων που είναι καλά να λαμβάνονται υπόψη, δύο βασικά συμπεράσματα εξάγονται από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε σχέση με τους μισθούς στην Κύπρου: 

  • Οι μισοί εντός του 2018 έχουν ουσιαστικά φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα και
  • Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει αν και η εικόνα δείχνει να βελτιώνεται. Ισχνή αύξηση κατά 0,4% από το 2013

Ισχνή αύξηση κατά 0,4% από το 2013

Μικρή είναι η άνοδος που καταγράφεται στον μέσο όρο του μισθού για τους εργαζομένους στην Κύπρο από το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, άνοδος η οποία φτάνει σε ποσοστό μόλις 0,4%. 

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, όπως για παράδειγμα η μείωση ποιοτικών θέσεων εργασίας τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και δη από τις τράπεζες, από τις οποίες αποχώρησε μεγάλος αριθμός προσωπικού μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου. 

Σημειώνεται ακόμη, ότι οι απολαβές των εργαζομένων προσεγγίζουν πλέον τα ποσά του 2012 και 2011, έτη κατά τα οποία το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 1989 και 1971 ευρώ αντίστοιχα. 

>>> Αναλύσεις – Έρευνες Brief <<<

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους μέσους όρους στη μισθοδοσία των εργαζομένων επηρεάζουν και επιμέρους τομείς και ειδικές συνθήκες στην αγορά, όπως για παράδειγμα η αποχώρηση μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων και η ένταξη νεαρότερων στην αγορά εργασίας, στοιχείο που σχεδόν πάντα οδηγεί σε μείωση του μισθολογίου ενός οργανισμού. 

Ανισότητα σε ποσοστό 15% μεταξύ ανδρών-γυναικών

Την ίδια ώρα αναλλοίωτο παραμένει ένα στοιχείο και αφορά στο χάσμα μεταξύ απολαβών ανδρών-γυναικών, με τους άνδρες να αμείβονται καλύτερα και μάλιστα σε ποσοστό που προσεγγίζει το 15%. 
Πόσο ακριβή έγινε η Κύπρος από το 2000; 11 κατηγορίες υπό έλεγχο

Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο μέσος μισθός, όπως καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία κατά το τρίμηνο του 2018, ανέρχεται σε 1.950 ευρώ. Την ίδια ώρα οι μέσες απολαβές των ανδρών φτάνουν στο ποσό των 2.090 ευρώ, ενώ των γυναικών διαμορφώνονται στα 1.780 ευρώ. 

Πάντως, μερικά χρόνια προηγουμένως (τρίτο τρίμηνο 2011) το χάσμα μεταξύ απολαβών ανδρών και γυναικών ήταν ακόμη μεγαλύτερο και προσέγγιζε σε ποσοστό το 18%. 

Στον πίνακα που ακολουθεί η πορεία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις απολαβές των εργαζομένων στην Κύπρο:

σ

Η αποκατάσταση της αγοράς εργασίας

Όπως έγραψε σε παλαιότερη ανάλυσή της η brief (link)  ΑΝΑΛΥΣΗ: Πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο; υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την αποκατάσταση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, τόσο από πλευράς μισθού και ωφελημάτων όσο και από πλευράς πραγματικών συνθηκών εργασίας ή αξιοποίησης εξειδικευμένου προσωπικού σε τομείς της ειδικότητάς τους. Ένα από που θα πρέπει να διορθωθούν είναι και το μεγάλο χάσμα στις απολαβές ανδρών και γυναικών, που ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών θα πρέπει να εξισορροπηθούν όπως ευρύτερα συμβαίνει σε άλλες κοινωνικές συμβάσεις, όσο η κοινωνία προχωρά μπροστά. 

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιοι και που θα βρουν δουλειά το 2019 (Στοιχεία)

Αντίστοιχα οι νέοι και δη οι πτυχιούχοι/καταρτισμένοι θα πρέπει να αμείβονται αναλόγως των προσόντων τους και όχι με βασικό κριτήριο την ηλικία τους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να τονιστεί ότι ο συνδυασμός νέων εισφορών (Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ΓεΣΥ) αποτελούν εμπόδια για αυξήσεις στον μισθό και τα ωφελήματα που δύνανται να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, βλέποντας την οικονομία να κινείται σε σαφώς καλύτερες συνθήκες απ’ ότι μερικά χρόνια προηγουμένως.

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
164
Thumbnail

ad1mobile
  • Ο Υπουργός Οικονομικών προσδοκά σε επιτυχή αποτέλεσμα για να «καθαρίσει» το όνομά του

  • Αναμένονται τίτλοι τέλους για το ρωσικό δάνειο

,

Ο Χάρης Γεωργιάδης βγάζει τα τελευταία όπλα του και προσδοκά να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές αλλά και στην Κύπρο, στους επικριτές και αντιπάλους του. Η Κύπρος έχει οριστικά γυρίσει σελίδα και συνεχίζει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου, χωρίς πισωγυρίσματα.

ad1mobile

Η  κίνηση του Υπουργού Οικονομικών για έκδοση του  5ετούς ομολόγου λήξης 2024 (euro) και  του 30ετούς ομολόγου λήξης 2049 (euro), που χαρακτηρίζεται ως ιστορικό γεγονός, έχει πολλαπλούς αποδέκτες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρώτο, καταβάλλει έντονες προσπάθειες να ξεπλύνει τις κηλίδες που δημιουργήθηκαν γύρω από το όνομά του, κυρίως σε σχέση με τους χειρισμούς του στο θέμα του Συνεργατισμού.

Δεύτερο, θέλει να περάσει ανάμεσα στον λαό, αλλά και σε ξένα οικονομικά κυρίως κέντρα αποφάσεων, την αισιοδοξία του για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης και το μέλλον της οικονομίας, ένα μέλλον θετικό και σταθερό. 

Τρίτο, επιχειρεί να δώσει τα ρέστα του σε όσους επικρίνουν ακόμη και τους τελευταίους χειρισμούς του σε σχέση με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές στο δημόσιο.

Το ρωσικό δάνειο

Ωστόσο, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα ο Υπουργός επιθυμούν να «ξεφορτωθούν» το δάνειο που έχει παραχωρηθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία με πρόωρη αποπληρωμή του (€2,5 δισ. με 4,5% πριν την αναδιάρθρωσή του το 2013 και 2,5% μετά την αναδιάρθρωσή του). Με τις δυο εκδόσεις η Κυπριακή Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξόφληση του ποσού του €1,57 δις.

Το κύριο ζητούμενο στις νέες εκδόσεις είναι η απόδοση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα είναι  μεγαλύτερη από τα 5ετή, 10ετή και 15ετή ομόλογα, πολύ πιθανόν υψηλότερη από αυτήν των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται και επικεντρώνονται στο ψηλό κόστος δανεισμού λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίζουν να «βασανίζουν» το χρηματοοικονομικό σύστημα και του ψηλού δημόσιου χρέους  που ανέρχεται πέραν του  100%. 

Τι σημαίνει έξοδος

Τι σημαίνει στην πράξη έξοδος στις αγορές; Για να βγει μια χώρα στις αγορές πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου. Η Κύπρος θα ζητήσει ένα δάνειο από ιδιώτες οι οποίοι θα πάρουν τόκο για να δανείσουν τα χρήματά τους στη χώρα. Το επιτόκιο που θα πετύχει μια χώρα σχετίζεται άμεσα με τη φερεγγυότητα. Με απλά λόγια αν η οικονομία πηγαίνει καλά, η χώρα παίρνει καλή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης και έτσι οι ιδιώτες αγοράζουν το ομόλογο με χαμηλό επιτόκιο θεωρώντας ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Έτσι λοιπόν δανείζεται μια χώρα. Ο κάτοχος του ομολόγου μπορεί να το πουλήσει ή να το κρατήσει μέχρι και τη λήξη του ή να το βάλει εγγύηση για να εξασφαλίσεις ο ίδιος δανεισμό.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 2019 λήγουν τα εξής εγχώρια ομόλογα: €7,2 εκ. (24 Ιουνίου 2019), €367,7 εκ. (1η Ιουλίου 2019) και €750 εκ. (16 Δεκεμβρίου 2019). Επίσης στις 25 Ιουνίου λήγουν τα Ευρωπαϊκά Μεσοπρόθεσμα Χρεόγραφα ύψους €199 εκ. (Επιτόκιο 4.750% - πενταετούς διάρκειας). Σε σχέση με τα δάνεια εξωτερικού φέτος λήγει το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους €12,1 εκ. και η επόμενη δόση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία ύψους €300 εκ. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

article 1