ΑΝΑΛΥΣΗ: Σε προ κρίσης επίπεδα οι μισθοί στην Κύπρο

Μισθοί σχεδόν ίσοι με αυτούς του 2011 – Βελτιώνεται αλλά συνεχίζεται η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Παρόλο που οι μέσοι όροι και ευρύτερα οι αριθμοί ενέχουν το στοιχείο της υποκειμενικότητας σε σχέση με την ανάλυση της οποίας θα τύχουν αλλά και άλλων δεδομένων που είναι καλά να λαμβάνονται υπόψη, δύο βασικά συμπεράσματα εξάγονται από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε σχέση με τους μισθούς στην Κύπρου: 

  • Οι μισοί εντός του 2018 έχουν ουσιαστικά φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα και
  • Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει αν και η εικόνα δείχνει να βελτιώνεται. Ισχνή αύξηση κατά 0,4% από το 2013

Ισχνή αύξηση κατά 0,4% από το 2013

Μικρή είναι η άνοδος που καταγράφεται στον μέσο όρο του μισθού για τους εργαζομένους στην Κύπρο από το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, άνοδος η οποία φτάνει σε ποσοστό μόλις 0,4%. 

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, όπως για παράδειγμα η μείωση ποιοτικών θέσεων εργασίας τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και δη από τις τράπεζες, από τις οποίες αποχώρησε μεγάλος αριθμός προσωπικού μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου. 

Σημειώνεται ακόμη, ότι οι απολαβές των εργαζομένων προσεγγίζουν πλέον τα ποσά του 2012 και 2011, έτη κατά τα οποία το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 1989 και 1971 ευρώ αντίστοιχα. 

>>> Αναλύσεις – Έρευνες Brief <<<

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους μέσους όρους στη μισθοδοσία των εργαζομένων επηρεάζουν και επιμέρους τομείς και ειδικές συνθήκες στην αγορά, όπως για παράδειγμα η αποχώρηση μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων και η ένταξη νεαρότερων στην αγορά εργασίας, στοιχείο που σχεδόν πάντα οδηγεί σε μείωση του μισθολογίου ενός οργανισμού. 

Ανισότητα σε ποσοστό 15% μεταξύ ανδρών-γυναικών

Την ίδια ώρα αναλλοίωτο παραμένει ένα στοιχείο και αφορά στο χάσμα μεταξύ απολαβών ανδρών-γυναικών, με τους άνδρες να αμείβονται καλύτερα και μάλιστα σε ποσοστό που προσεγγίζει το 15%. 
Πόσο ακριβή έγινε η Κύπρος από το 2000; 11 κατηγορίες υπό έλεγχο

Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο μέσος μισθός, όπως καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία κατά το τρίμηνο του 2018, ανέρχεται σε 1.950 ευρώ. Την ίδια ώρα οι μέσες απολαβές των ανδρών φτάνουν στο ποσό των 2.090 ευρώ, ενώ των γυναικών διαμορφώνονται στα 1.780 ευρώ. 

Πάντως, μερικά χρόνια προηγουμένως (τρίτο τρίμηνο 2011) το χάσμα μεταξύ απολαβών ανδρών και γυναικών ήταν ακόμη μεγαλύτερο και προσέγγιζε σε ποσοστό το 18%. 

Στον πίνακα που ακολουθεί η πορεία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις απολαβές των εργαζομένων στην Κύπρο:

σ

Η αποκατάσταση της αγοράς εργασίας

Όπως έγραψε σε παλαιότερη ανάλυσή της η brief (link)  ΑΝΑΛΥΣΗ: Πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο; υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την αποκατάσταση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, τόσο από πλευράς μισθού και ωφελημάτων όσο και από πλευράς πραγματικών συνθηκών εργασίας ή αξιοποίησης εξειδικευμένου προσωπικού σε τομείς της ειδικότητάς τους. Ένα από που θα πρέπει να διορθωθούν είναι και το μεγάλο χάσμα στις απολαβές ανδρών και γυναικών, που ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών θα πρέπει να εξισορροπηθούν όπως ευρύτερα συμβαίνει σε άλλες κοινωνικές συμβάσεις, όσο η κοινωνία προχωρά μπροστά. 

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιοι και που θα βρουν δουλειά το 2019 (Στοιχεία)

Αντίστοιχα οι νέοι και δη οι πτυχιούχοι/καταρτισμένοι θα πρέπει να αμείβονται αναλόγως των προσόντων τους και όχι με βασικό κριτήριο την ηλικία τους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να τονιστεί ότι ο συνδυασμός νέων εισφορών (Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ΓεΣΥ) αποτελούν εμπόδια για αυξήσεις στον μισθό και τα ωφελήματα που δύνανται να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, βλέποντας την οικονομία να κινείται σε σαφώς καλύτερες συνθήκες απ’ ότι μερικά χρόνια προηγουμένως.

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
306
Thumbnail
ad2mobile

Σαράντα τέσσερα νέα ακίνητα προς πώληση διαθέτει η Altamira, με τις επιφυλασσόμενες τιμές πώλησής τους να αρχίζουν από τα 800 ευρώ και να φθάνουν το 1.020.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των ακινήτων αυτών αφορά σε χωράφια και οικόπεδα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για ανέγερση κατοικιών ή και επενδυτικών ακινήτων.

Ειδικότερα και βάσει της έρευνας μας στην ιστοσελίδα της διαχειρίστριας εταιρείας των ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού τα νέα ακίνητα είναι:

ad1mobile
  • 34 χωράφια με επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης από 800 ευρώ έως 1.020.000 ευρώ
  • 9 οικόπεδα με επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης από 55.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ
  • 1 γραφείο 65 τ.μ. αξίας 86.000 ευρώ

>>> Διαβάστε ακόμη: Χωράφια και οικόπεδα από €25.000 προσφέρει η Altamira (ΦΩΤΟΣ) <<<

Από περαιτέρω μελέτη των ανακοινώσεων της Altamira, προκύπτει πως τα πέντε ακριβότερα από τα νέα ακίνητα προς πώληση είναι:

, ,

1/ Μισό μερίδιο οικιστικού τεμαχίου στην Αγία Φύλαξη. Το τεμάχιο έχει ολικό εμβαδόν 22,091 τ.μ. και πρόσωπο δρόμου περί τα 60 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι επίπεδο, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται πάνω σε πλαγιά προσφέροντας μοναδική θέα την πόλη της Λεμεσού και τη θάλασσα. 

Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, λόγω του εύρυθμου δομημένου περιβάλλοντος και τις καλές προσβάσεις προς το κέντρο και τον αυτοκινητόδρομο.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στο 1.020.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

2/ Μισό μερίδιο εμπορικού χωραφιού στο Δήμο Αραδίππου. Βρίσκεται σε απόσταση περί τα 475 μέτρα νοτιοανατολικά του Δημαρχείου και περί τα 750 μέτρα βορειοανατολικά της Λεωφόρου Ελευθερίας. Το ακίνητο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία του Δήμου κοντά σε υπεραγορές, καταστήματα, εστιατόρια, σχολεία κα άλλες ανέσεις. 

Επιπλέον, διαθέτει καλή πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο και το κέντρο της Λάρνακας. Έχει ορθογώνιο σχήμα και ομαλή επίπεδη επιφάνεια ενώ εφάπτεται δημόσιου δρόμου κατά μήκος του ανατολικού του συνόρου με πρόσωπο περί τα 41 μέτρα. Η πώληση αφορά το βόρειο ήμισυ του τεμαχίου.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στις 301.000 ευρώ.

>>> Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τον Ιανουάριο <<<

ad1mobile
, ,

3/ Οικιστικό χωράφι 2.676 τ.μ. στην Πέγεια. Βρίσκεται σε απόσταση περί τα 935 μέτρα νοτιοδυτικά του Δημαρχείου και περί το 1 χλμ βορειοδυτικά του Δημοτικού Σταδίου. Το ακίνητο είναι τοποθετημένο κοντά σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και ανέσεις όπως σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια κλπ. Επιπλέον, διαθέτει εξαιρετική πρόσβαση προς την τουριστική περιοχή του κόλπου των Κοραλλίων. Η άμεση περιοχή του ακινήτου χαρακτηρίζεται από οικιστική ανάπτυξη με πολυτελής κατοικίες και διαμερίσματα.

Ο χαμηλός συντελεστής δόμησης της περιοχής αποτελεί εγγύηση για ένα εύρυθμα δομημένο περιβάλλον. Το χωράφι είναι κατάλληλο για διαχωρισμό οικοπέδων ή για ενιαία οικιστική ανάπτυξη, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ή για ιδιώτες. Επίσης, προσφέρει καλή θέα προς τη γύρω περιοχή.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στις 274.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

4/ Οικιστικό οικόπεδο 656 τ.μ. στη Γερμασόγεια. Βρίσκεται σε απόσταση περί τα 150 μέτρα βόρεια του αυτοκινητόδρομου και περί τα 1,2 χλμ. βορειοδυτικά του κυκλικού κόμβου Γερμασόγειας. Το ακίνητο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από κάθε είδους υπηρεσίες και διευκολύνσεις όπως υπεραγορές, καταστήματα, σχολεία κλπ. Επιπλέον, διαθέτει εξαιρετική πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο και το κέντρο της Λεμεσού.

Το οικόπεδο διαθέτει ορθογώνιο σχήμα, ομαλή επίπεδη επιφάνεια και εφάπτεται δημόσιου δρόμου με πρόσωπο περί τα 30 μέτρα. Σημαντικό πλεονέκτημα του ακινήτου είναι το ότι εφάπτεται χώρου πρασίνου. Είναι κατάλληλο για ανέγερση τριώροφου κτηρίου και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ή για ιδιώτες.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στις 250.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

5/ Οικιστικό χωράφι 4.014 τ.μ. στην Βορόκληνη. Βρίσκεται περί τα 375 μέτρα βόρεια από τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Αμμοχώστου, περί τα 700 μέτρα δυτικά από την εμπορική Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και περί τα 1700 μέτρα βορειοδυτικά από τις παραλίες τις περιοχής και την τουριστική περιοχή της κοινότητας. 

Η άμεση περιοχή του ακινήτου χαρακτηρίζεται από ακίνητα κυρίως οικιστικής χρήσης, όπως κατοικίες, πολυκατοικίες και κενά τεμάχια. Διαθέτει ορθογώνιο σχήμα με επίπεδη και ομαλή επιφάνεια. Επιπλέον, εφάπτεται εγγεγραμμένου δρόμου στο βορειοανατολικό του σύνορο, με πρόσωπο περί τα 5 μέτρα και σε υπό εγγραφή δρόμο κατά μήκος του βόρειου του συνόρου, με πρόσωπο περί τα 35 μέτρα.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στις 250.000 ευρώ.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα φθηνότερα
Στον αντίποδα, τα πέντε φθηνότερα από τα νέα ακίνητα της Altamira είναι:

, ,

1/ Οικιστικό χωράφι 28 τ.μ. στην Χοιροκοιτία. Βρίσκεται περί τα 800μ. νοτιοανατολικά του κέντρου του χωριού, ενώ εφάπτεται δρόμου και διαθέτει ακανόνιστο σχήμα με σχεδόν επίπεδες επιφάνειες. 

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στα 800 ευρώ.

ad1mobile
, ,
ad2mobile

2/ Δύο εφαπτόμενα χωράφια 1.218 τ.μ. και 3.011 τ.μ. στην κοινότητα Οίκος. Βρίσκονται περί τα 2 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου του χωριού. Ως ενιαία μονάδα εφάπτεται δημόσιου εγγεγραμμένου μονοπατιού, διαθέτει ακανόνιστο σχήμα με ανώμαλη επιφάνεια. 

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής τους έχει καθοριστεί στις 3.700 ευρώ και 9.000 ευρώ αντίστοιχα. Ως ενιαία μονάδα διατίθενται προς 12.700 ευρώ.

ad1mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

, ,

3/ Οικιστικό χωράφι 186 τ.μ. στον Λυθροδόντα. Βρίσκεται περί τα 800 μέτρα δυτικά του κέντρου του χωριού. Το χωράφι είναι περίκλειστο όμως βρίσκεται σε απόσταση περί τα 160 μέτρα νότια από τον πλησιέστερο δημόσιο εγγεγραμμένο δρόμο. Διαθέτει σχεδόν ορθογώνιο σχήμα με επικλινή επιφάνεια. 

Στο βόρειο του σύνορο, εφάπτεται ποταμού. Εμπίπτει εντός της Οικιστικής Ζώνης H2 (51%) με ανώτατο συντελεστή δόμησης 90%, και εντός της Ζώνης Προστασίας Ζ3 (49%) με ανώτατο συντελεστή δόμησης 1%. 

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στις 7.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

4/ Γεωργικό χωράφι 4.014 τ.μ. στην Χοιροκοιτία. Βρίσκεται περί τα 2 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου του χωριού. Είναι περίκλειστο, ενώ διαθέτει ακανόνιστο σχήμα με σχεδόν επίπεδη επιφάνεια. 

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στις 8.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

5/ Γεωργικό χωράφι 1.171 τ.μ. στην Ενορία Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Δήμο Ιδαλίου. Βρίσκεται περί τα 1,8 χλμ. Ανατολικά του κέντρου του Δήμου. Εφάπτεται σε εγγεγραμμένο χωματόδρομο, διαθέτει τραπέζιο σχήμα με ομαλή επιφάνεια. 

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στις 8.000 ευρώ.

ad1mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σημειώνεται πως, ο κάθε υποψήφιος αγοραστής μπορεί να υποβάλει προσφορά χαμηλότερη ή υψηλότερη από την ενδεικτική τιμή πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, ο επιτυχών προσφοροδότης είναι αυτός που έχει υποβάλει το υψηλότερο ποσό προσφοράς, δεδομένου ότι η αυτή έχει κριθεί ικανοποιητική από την εταιρεία.

Όλα τα νέα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση η Altamira εδώ.

,

***Αν ψάχνετε δουλειά , στo ergodotisi.com, την κορυφαία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας στην Κύπρο, μπορείτε να βρείτε καθημερινά δεκάδες νέες θέσεις εργασίας ανά κατηγορία και ανά επαρχία. Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ.

ad1mobile
article 1