ΑΝΑΛΥΣΗ: «Σχεδιάστε τα πλάνα σας στη βάση του COVID 19» 

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά προσαρμογή 
  • Προτεραιότητα στην υγεία και στα ώριμα έργα και επενδύσεις

  • Κίνητρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Υπουργεία, ημικρατικοί οργανισμοί και άλλες υπηρεσίες περνούν στην εποχή του COVID-19, προσαρμόζοντας τον προϋπολογισμό και τους σχεδιασμούς τους στη νέα κανονικότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών συστήνει σε όλες τις αρμόδιες αρχές όπως θέσουν βραχυπρόθεσμα, ως πρώτιστη προτεραιότητά τους, την ενσωμάτωση στον στρατηγικό σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό τους όλες τις πολιτικές και τα μέτρα που έχουν εγκριθεί και θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέρος του προγράμματος στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Παράλληλα, ενόψει και της ετοιμασίας του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 συστήνεται όπως:

  • Eνδυναμωθεί ο τομέας της υγείας.

  • Δοθεί προτεραιότητα σε ώριμα έργα και επενδύσεις

  • Παραχωρηθούν κίνητρα και αναληφθούν δράσεις που θα υποβοηθήσουν άμεσα τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων. 

  • Παραχωρηθούν επίσης κίνητρα για αποτροπή της αύξησης της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και μέτρα κοινωνικής προστασίας. 

Όπως τονίζεται και στο στρατηγικό σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για την περίοδο 2021 – 2023 «θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε οριζόντιες πολιτικές και μέτρα για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, διευκόλυνση της πιο ευέλικτης λειτουργίας της οικονομίας μέσα στις νέες συνθήκες, περιλαμβανομένoυ του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο του δημόσιου όσο και του και ιδιωτικού τομέα».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το Υπουργείο κρίνει όπως «η αναγκαιότητα είναι ακόμη πιο έντονη κάτω από τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας της κυπριακής και της διεθνούς οικονομίας, της στήριξης και παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις καθώς και της ενίσχυσης της δυνατότητας τους για εξαγωγές». Ακόμη τονίζεται πως «θα πρέπει να επιταχυνθούν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα που αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες αλλά και το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων». 

Όσον αφορά τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, το Υπουργείο συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση αναπροσαρμοσμένης στις συνθήκες COVID-19 στρατηγικής για τον τουρισμό και να προωθηθούν ανάλογα και οι υπόλοιποι τομείς με εξαγωγικό χαρακτήρα. Θεωρεί ως ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και κυρίως της ενεργειακής απόδοσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για ενίσχυση της αειφορίας, την ανταγωνιστικότητα και τη μείωση του κόστους των εισαγόμενων πετρελαιοειδών. 

Χρύσω Αντωνιάδου