ΑΝΑΛΥΣΗ: Στον δρόμο του παγκόσμιου χάους τα αυτοκίνητα

Την ώρα που οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου δεν ευνοούν την αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου οχήματος, ο στόλος στις αγορές γερνά, οι δυνητικοί αγοραστές θέλουν οχήματα αλλά οι γραμμές παραγωγής που καθυστερούν και η αβεβαιότητα στις θαλάσσιες μεταφορές περιπλέκουν την κατάσταση την ώρα που και ο παράγοντας του κόστους παίζει τον δικό του ρόλο. 

Η Κύπρος σαφώς επηρεάζεται από την εν λόγω εικόνα, την ώρα που η τοπική αγορά θέλει αυτοκίνητα, μέχρι στιγμής υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αλλά ορισμένοι βασικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τις εγγραφές νέων οχημάτων. Οι τρεις σημαντικοί παράγοντες αφορούν: 

1/ Καθυστερήσεις στις γραμμές παραγωγής των μεγάλων βιομηχανιών αυτοκινήτου 

2/ Μεγάλες καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος στις θαλάσσιες μεταφορές. Η συχνότητα πλοίων από την Ιαπωνία προς την Ευρώπη με σταθμό στην Κύπρο, έχουν περιοριστεί κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος και αυξημένο χρόνο παράδοσης οχημάτων. Ταυτόχρονα, οι καθυστερήσεις στις γραμμές παραγωγής περιορίζουν και τα διαθέσιμα μεταχειρισμένα οχήματα από χώρες όπως η Ιαπωνία ή η Βρετανία. 

3/ Η καθυστέρηση στις παραδόσεις επηρεάζει τη διάθεση των δυνητικών  αγοραστών για να προχωρήσουν σε παραγγελίες. 
Οι πιο πάνω συνθήκες πιέζουν τις τιμές ωθώντας τις προς τα πάνω, κατάσταση η οποία σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ενέργειας και την αύξηση των επιτοκίων καθιστά δύσκολη τη θέση των μέσων, δυνητικών αγοραστών αυτοκινήτου. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι εγγραφές σαλούν οχημάτων από το 2012 μέχρι και φέτος (με τα στοιχεία βεβαίως να αφορούν το πρώτο ενδεκάμηνο του 2022). Η εικόνα που προκύπτει καλύπτει τη δύσκολη περίοδο του 2012 με 2013, την πανδημία και τις πιο πρόσφατες συνθήκες όπως διαμορφώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. 

βωρφεαδαςδαςδςα

Σε ένα επιμέρους θέμα της αγοράς αυτοκινήτου, φαίνεται ότι το κόστος και η γρηγορότερη παράδοση (σε ορισμένες περιπτώσεις και η άμεση παράδοση οχήματος) φαίνεται να έχουν καθορίσει και την πορεία του άτυπου αγώνα μεταξύ καινούργιων και μεταχειρισμένων. Πλέον τα μεταχειρισμένα είναι περισσότερα σε επίπεδο εγγραφών.  Τα καινούργια μπορούν υπό προϋποθέσεις να ανακτήσουν το προβάδισμα στις εγγραφές. Οι εν λόγω προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με την ομαλοποίηση στις γραμμές παραγωγής, στις έγκαιρες παραδόσεις, στον ανταγωνισμό και συνεπώς στη μείωση των τιμών και στην ευρύτερη  αποκλιμάκωση των αρνητικών συνθηκών που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

 
2278