ΑΝΑΛΥΣΗ – Ταξίδι: Τα βλέμματα όλων στο 2022

Tο ταξίδι συνεχίζει να δοκιμάζεται...

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Σε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους του, το ταξίδι συνεχίζει να δοκιμάζεται όπως και οι αντοχές των συνδεδεμένων με αυτό επιχειρήσεων και κλάδων, από τις αερομεταφορές και τα ίδια τα αεροδρόμια ως εταιρείες μέχρι τις υπηρεσίες συγκοινωνιών, την εστίαση, τα ξενοδοχεία κ.ο.κ. 

Πάντως, θετικά μπορεί να αναλύσει κάποιος τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αφίξεις κατά τον Σεπτέμβριο ειδικά και το πρώτο εννιάμηνο γενικότερα στην Κύπρο, αφού παρά τις συνθήκες της πανδημίας διαφαίνεται πως ο κόσμος έχει διάθεση για ταξίδι ενώ ευρύτερα έχουν βρεθεί οι τρόποι για διεξαγωγή ελέγχω, τήρησης πρωτοκόλλων και προστασίας κατά τη διάρκεια ταξιδίων. 

Την ίδια ώρα, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο πλανήτης και συνεπώς η Κύπρος έχουν αφήσει πίσω τα ακραία μέτρα και το απόλυτο πάγωμα -και στα ταξίδια- του 2020. Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας κατά τον Σεπτέμβριο κατά την τελευταία πενταετία, δηλαδή από το 2017 μέχρι φέτος:

gra

Την ίδια ώρα και στις αφίξεις εννιαμήνου φαίνεται η μεγάλη επίπτωση που προκάλεσε το πρώτο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα υο εφαρμόστηκαν πέρσι σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη εμβολίου στον κόσμο. Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται οι αφίξεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες, των τελευταίων πέντε ετών: 

grap

Είναι ξεκάθαρη η πορεία ανάκαμψης που καταγράφεται το 2021 σε σύγκριση με πέρσι, ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει την παγκόσμια αγορά ταξιδίου και τη χώρα μας από την κανονικότητα είναι τεράστια. Πιο ειδικά σημειώνεται ότι οι φετινές αφίξεις σε σύγκριση με το 2019 είναι μειωμένες κατά 60,1%. Αυτό βεβαίως αποδίδεται στη διάθεση του κόσμου για ταξίδι αναψυχής, στις λύσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας που περιορίζουν τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά στις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε αερολιμένες και αεροπλάνα τα οποία σαφώς καθιστούν πιο κουραστικό ένα ταξίδι. 

Πάντως, είναι δεδομένο ότι εάν η πορεία αποκλιμάκωσης και χειρισμού της πανδημίας συνεχιστεί και το 2022 η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη τότε και τα ταξίδια θα έχουν θετική αντίδραση. Ο κόσμος έχει μάθει, έχει συνηθίσει να συμπεριφέρεται στη βάση των νέων δεδομένων ενώ ταυτόχρονα η διάθεση για ταξίδια είναι μεγάλη. Μένει να αποδειχθεί πόσο μεγάλο και πόσης διάρκειας θα είναι το κύμα, όχι της πανδημίας, αλλά του πληθωρισμού και συνεπώς πόσο θα επηρεάσει τη μεγάλη μάζα του κόσμου που προτίθεται να ταξιδέψει. Σε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης ρόλο θα διαδραματίσουν και οι τιμές των εισιτηρίων και γενικά το κόστος ταξιδιού και διαμονής, αφού μετά τη μεγάλη ζημιά της πανδημίας οι πληθωριστικές πιέσεις έρχονται να επιτείνουν το κόστος για τους επιβάτες. 

Με αυτά τα δεδομένα βλέπει την επόμενη τουριστική σεζόν η Κύπρος, η οποία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα μέσω των μεγάλων απωλειών αφίξεων σπου έχουν καταγραφεί τόσο φέτος όσο και κυρίως κατά την περσινή χρονιά.

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1750