ΑΝΑΛΥΣΗ: Το ταξίδι «ξεχνά» την πανδημία 

Φαίνεται ότι πρώτα και κύρια τα ταξίδια αναψυχής και δευτερευόντως τα ταξίδια για σκοπούς σπουδών ή για επαγγελματικούς λόγους αφήνουν πίσω την πανδημική κατάσταση, κατά την οποία είτε δεν πραγματοποιούνται είτε γίνονταν με δυσκολίες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία επιβατικής κίνησης στα δύο αεροδρόμια Δημοκρατίας που δημοσιεύει η διαχειρίστρια εταιρεία, Hermes Airports, το πρώτο τετράμηνο του 2022 δείχνει μια πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, δημιουργώντας έτσι θετικούς οιωνούς για το άμεσο μέλλον. 

Μάλιστα, τα θετικά νέα προκύπτουν σε μια περίοδο με σειρά προκλήσεων που δημιουργούνται αφενός από το πληθωριστικό κύμα που ταλαιπωρεί τον πλανήτη και αφετέρου από τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλά πεδίο της οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθεται η επιβατική κίνηση ανά μήνα κατά το 2022 στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, δηλαδή της Λάρνακας και της Πάφου: 

FGN

Την ίδια ώρα η σύγκριση που δίνει το θετικό μήνυμα για το 2022 και τα επόμενα χρόνια, αφορά στο τρέχον έτος με τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας. Στον επόμενο πίνακα παρατίθενται οι αριθμοί που αφορούν στην επιβατική κίνηση των πρώτων τεσσάρων μηνών κατά τα έτη από το 2018 μέχρι και φέτος. 

VS

Η απόκλιση του 2022 από τις καλές χρονιές, πριν την πανδημία, δεικνύει ότι παρά την απώλεια των Ρώσων επιβατών η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτή την αρνητική εξέλιξη και να δει το μέλλον με αισιοδοξία. Στο πεδίο του τουρισμού δεν υπάρχει καν η ανάγκη της ποσοτικής κάλυψης της ρωσικής απώλειας αλλά η ποιοτική, μέσω προσέλκυσης τουρισμού που θα αποφέρει έσοδα και κίνηση στις τουριστικές επιχειρήσεις παρά να γεμίζει ξενοδοχεία αποκλειστικά με πακέτα all inclusive. 

Το 2022 με τις συγκυρίες και τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυσλειτουργίες σε γραμμές παραγωγής, μεταφορές και έλλειψη πρώτων υλών αξιολογείται ως έτος κομβικής σημασίας για το μέλλον. Μπορεί η φετινή χρονιά να αποδειχθεί η πόρτα μιας νέας παγκόσμιας κρίσης ή το μεταβατικό στάδιο εξόδου από μια περιπέτεια πολύπλευρων οικονομικών προκλήσεων έκτασης δυόμιση και πλέον ετών. 

Η κυπριακή οικονομία άμεσα επηρεαζόμενη από τις διεθνείς εξελίξεις βρίσκεται σήμερα σε τέτοια κατάσταση που δείχνει να μπορεί να ανταπεξέλθει των πιέσεων. Εάν ολοκληρωθεί με αυτή την τάση το 2022 θα μπορεί να γίνει μια πιο θετική εκτίμηση για τις προοπτικές των αμέσως επόμενων ετών. 

Συντακτική ομάδα Brief
 
2279