Ανάλυση Τετάρτης: Αγορά, πληθωρισμός και επενδύσεις μετοχών

Ανασκόπηση αγοράς, πληθωρισμός και οι προοπτικές στις επενδύσεις μετοχών από τον Ανδρέα Χριστοφίδη, Managing Director της Granfeld Wealth Management

Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management, με βαθιά γνώση στην παγκόσμια οικονομία και στο οικονομικό γίγνεσθαι βρέθηκε φιλοξενούμενος στο Business Hour by Brief χθες Τρίτη (9/3) – όπου και θα είναι καλεσμένος κάθε Τρίτη – και ανέλυσε τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας. 

Αυτή την εβδομάδα (Δείτε ΕΔΩ την ανάλυση της προηγούμενης εβδομάδας) ο κ. Χριστοφίδης προχώρησε σε ανασκόπηση της αγοράς, για τις προσδοκίες στον πληθωρισμό και πως αυτές επηρεάζουν τους επενδυτές.

Όπως επεξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ανεβαίνουν, κάτι που επηρεάζει και τα ομόλογα, μετά και από τα επίπεδα κατανάλωσης που είχαμε τους τελευταίους μήνες, ενώ φυσική είναι και η διατήρηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθώς σε υψηλά επίπεδα, ειδικά μετά και την άνοδο στις πρώτες ύλες, λόγω και της αύξησης που καταγράφει το πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας, πως τα πιο πάνω τείνουν προς μία βραχυπρόθεσμη αύξηση των προσδοκιών σε ότι αφορά τον πληθωρισμό.

Αναφορικά με το αν πρέπει η αύξηση των προσδοκιών να ανησυχεί ή όχι τους επενδυτές ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως ένας επενδυτής που επενδύει μακροχρόνια, λόγω και των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, δεν θα πρέπει να ανησυχεί, ωστόσο, επεξήγησε ταυτόχρονα πως αυτός ο επενδυτής μπορεί να ελέγξει ξανά την στρατηγική του και την επενδυτική του πολιτική, ούτως ώστε να τα επικαιροποιήσει

Σχετικά με τις επενδύσεις σε μετοχές ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως ένας επενδυτής που επενδύει σε μετοχές πρέπει να έχει ένα μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Όπως σημείωσε, οι προσδοκίες για τις μετοχές στην κατάσταση που είμαστε – βγαίνοντας δηλαδή από την πανδημία και βλέποντας μπροστά τα επόμενα 3-5 χρόνια - πως είναι θετικές. Όπως επεξήγησε αυτό εξαρτάται και από τις διάφορες πολιτικές που έχουν καταρτίσει οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, οι οποίες σε αντίθεση με το 2008, όταν βγαίναμε δηλαδή από την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν έχουν τόσα πολλά μέτρα λιτότητας. Αντίθετα μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Χριστοφίδης, αναμένεται πως θα δοθούν τρισεκατομμύρια δολάρια ως πακέτα διάσωσης σε σχέση με μόλις 800 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν δοθεί το 2008

Αναλυτικά όσα ανέφερε: 

«Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η μεταβλητότητα για την οποία είχαμε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα. Πρωτίστως σε ότι αφορά την αγορά των ομολόγων στα αμερικάνικα χρηματιστήρια, αλλά γενικά και σε μετοχές. Ειδικά σε ότι αφορά τους αμερικάνικους δείκτες, όπως ο Nasdaq και ειδικά σε τομείς όπως είναι η τεχνολογία. Αυτή η μεταβλητότητα συνεχίζεται επίσης στις αναδυόμενες αγορές. Ειδικά σε ότι αφορά τις αγορές της Ασίας και της Κίνας. Τέλος, βλέπουμε σε ότι αφορά τα νομίσματα, βλέπουμε ότι το δολάριο έχει δυναμώσει σχετικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έναντι του ευρώ, καθώς επίσης συνεχίζεται και η άνοδος της στερλίνας». 

Σε τι οδηγεί αυτή η δράση 

«Πρωτίστως είναι η αύξηση που βλέπουμε στις προσδοκίες σε ότι αφορά τον πληθωρισμό. Αυτό επιφέρει στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Αμερική. Είμαστε κοντά στα επίπεδα που ήμασταν πριν από την πανδημία και αυτό είναι αρκετά φυσικό, διότι και στην περίπτωση των μετοχών βλέπουμε μία πολύ δυνατή ανάκαμψη σε πολλούς δείκτες - είμαστε μάλιστα πολύ πιο πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία - άρα θα έλεγα πως είναι φυσικό σε κάποια φάση και η αγορά των ομολόγων σιγά σιγά να φθάσει στα επίπεδα που ήμασταν πέρσι τον Φεβρουάριο». 

Ποιες είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό; 

«Οι προσδοκίες ανεβαίνουν. Είναι προς τα πάνω και πάλι θα έλεγα αν κοιτάξουμε τα επίπεδα της κατανάλωσης που είχαμε τους τελευταίους μήνες σαν αποτέλεσμα των πακέτων στήριξης της οικονομίας, αυτή κρατιέται σε υψηλά επίπεδα. Οπόταν, είναι φυσικό να βλέπουμε τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και αυτές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς αυτός που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι και μία άνοδος στις πρώτες ύλες, ειδικά σε ότι αφορά το πετρέλαιο, το οποίο έχει φτάσει περίπου τα 70 δολάρια. Όλα αυτά τείνουν προς μία βραχυπρόθεσμη αύξηση των προσδοκιών σε ότι αφορά τον πληθωρισμό».

Αυτή η αύξηση των προσδοκιών θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές; 

«Γενικά σε ότι αφορά τον πληθωρισμό είμαστε τώρα σε μια πορεία η οποία διαρκεί θα έλεγα 30 χρόνια. Δηλαδή από τις αρχές της δεκαετία του ΄90, που ο πληθωρισμός ακολουθεί μία καθοδική τάση. Αυτό είναι σαν αποτέλεσμα και των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, ειδικά της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια. Σαν αποτέλεσμα τα επιτόκια έχουν φτάσει και κρατιούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ευρωζώνη βέβαια έχουμε και αρνητικά επιτόκια, οπόταν είναι λογικό πως στο σημείο που έχουμε φτάσει κάποιος δεν πρέπει να αναμένει πως τα επιτόκια θα πάνε πιο κάτω, αν μη τι άλλο, είναι λογικό πως κάποιος θα περιμένει πως θα υπάρξει μία άνοδος. Από την άλλη βλέπουμε ότι αυτές οι μακροχρόνιες τάσεις για μείωση του πληθωρισμού δεν πρόκειται να φύγουν από τη μια μέρα στην άλλη, δηλαδή, να δούμε την εξάπλωση της τεχνολογίας, διάφορους άλλους δημογραφικούς παράγοντες, αυτοί θα συνεχίσουν στο μέλλον, άρα ένας επενδυτής που επενδύει μακροχρόνια δεν είναι κάτι που θα πρέπει να τον ανησυχεί. Από την άλλη όμως μια μικρή αύξηση και μια μικρή επιστροφή στην ομαλότητα αυτό θα πρέπει να το περιμένουμε». 

Πώς θα πρέπει να αντιδράσει ένας επενδυτής σε αυτό το σενάριο; 

«Ένας επενδυτής ο οποίος επενδύει μακροχρόνια και όταν βλέπει πως ξεκινούν να συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στην αγορά είναι καλή ευκαιρία να πάει πίσω, να ελέγξει την στρατηγική που έχει στο χαρτοφυλάκιο, τους στόχους τους οποίους βάζει, την επενδυτική του πολιτική και γενικά να επικαιροποιήσει όλα αυτά, διότι στο τέλος της ημέρας οι αποδόσεις που έχουν τα ομόλογα καθορίζουν μετά και τις αποδόσεις στις μετοχές και σε πολλές άλλες επενδύσεις. Καθορίζουν επίσης το κόστος δανεισμού για επενδυτές που έχουν βέβαια δανεισμό. Άρα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που παίζει ρόλο, είτε μιλάμε για μετοχές, αναδυόμενες αγορές, είτε μιλούμε για μετοχές που αποδίδουν ψηλά μερίσματα, αλλά γενικά είναι μια καλή περίοδος για να ξαναελεχθούν όλες αυτές οι υποθέσεις που πηγαίνουν πίσω από την κατάρτιση της επενδυτικής στρατηγικής». 

Ποιες είναι οι προοπτικές για επενδυτές μετοχών; 

«Αναμφίβολα ένας επενδυτής που επενδύει σε μετοχές πρέπει να έχει ένα μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, άρα ξεκινώντας από αυτό, οι προσδοκίες για τις μετοχές στην κατάσταση που είμαστε – βγαίνοντας από την πανδημία – και αν κάποιος κοιτάξει μπροστά τα επόμενα 3-5 χρόνια θα έλεγα πως είναι θετικές. Άρα ξεκινώντας από αυτό το σημείο ερχόμαστε και βλέπουμε τις διάφορες πολιτικές που έχουν καταρτίσει οι κυβερνήσεις και στην Αμερική και στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, οι οποίες σε αντίθεση με το 2008, όταν βγαίναμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αυτή την φορά βλέπουμε πως δεν υπάρχουν τόσο πολύ τα μέτρα λιτότητας που υπήρχαν πριν 10 χρόνια. Αντίθετα να αναφέρω πως σήμερα (σ.σ. χθες) περιμένουμε στην Αμερική το Κογκρέσο να εγκρίνει το καινούργιο πακέτο στήριξης, το οποίο θα φτάσει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πώς συγκρίνεται αυτός ο αριθμός με προηγούμενα πακέτα διάσωσης; Να πω ότι τον Μάρτιο του 2020 η Αμερικάνικη Κυβέρνηση ενέκρινε το πρώτο πακέτο που ήταν της τάξεως των 2,2 τρισεκατομμυρίων και το 2008 το πακέτο στήριξης έφτασε μόλις τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπόταν, βλέπετε σιγά σιγά μεγαλώνουν οι αριθμοί. Βέβαια μεγαλώνει και το κυβερνητικό χρέος και αυτό έρχεται και βοηθά να φέρει μια γρήγορη ανάκαμψη, μια γρήγορη μείωση της ανεργίας και θα έλεγα ότι όλα μαζί φτιάχνουν ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο είναι θετικό για έναν ορίζοντα 3 με 5 χρόνια για τις μετοχές». 

Πόσο σημαντική είναι η στρατηγική κατανομή των περιουσιακών στοιχείων

«Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η στρατηγική κατανομή η οποία περιλαμβάνει βέβαια όχι μόνο κινητές αξίες, αλλά και ακίνητα. Θα έλεγα πως είναι το Α και το Ω οποιασδήποτε επενδυτικής απόφασης. Είναι αποτέλεσμα του προφίλ ρίσκου που έχει ένας επενδυτής, τα πάντα ξεκινούν από εκεί, για να προχωρήσουμε στην επενδυτική στρατηγική και στην κατάρτιση των επενδυτικών στόχων. Υπάρχουν επενδυτές που θέτουν ως στόχο το σταθερό εισόδημα, άλλοι επενδυτές που θέτουν ως στόχο την αύξηση κεφαλαίου, άλλοι επενδυτές που είναι ένα μιξ αυτών των δύο, για να καταλήξουμε βέβαια στην στρατηγική κατανομή των περιουσιακών στοιχείων. Πιστεύω ότι αυτό είναι που ένας επενδυτής πάντα πρέπει να έχει πρέπει να έχει υπόψιν του. Ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις που υπάρχει ψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και ειδικά σε ότι αφορά σε μετοχές, τομείς της αγοράς τα οποία έχουν προσφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ένας επενδυτής να κρατά την πορεία του σε ότι αφορά τις επενδύσεις και να αποφύγει διάφορα ατυχήματα». 

 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης: