Ανάλυση Τετάρτης: Κέρδος μέχρι $180 ανά μετοχή στο earning season

Τη σταθεροποίηση στις αγορές, τις εκτιμήσεις για τη σεζόν κερδών των εταιρειών αλλά και το πώς επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία από τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια ανέλυσε μεταξύ άλλων, στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που εξακολουθούν να παρέχουν υποστήριξη στην παγκόσμια αγορά μετοχών, η μεγάλη ανησυχία των επενδυτών για την τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους, πόσο μετράει αυτό για τις αγορές, η έκθεση Economic Outlook, ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, και οι προσδοκίες για τη «σεζόν κερδών» που ξεκινά σήμερα (14/4) στις ΗΠΑ, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην εκπομπή Business Hour By από τον Ανδρέα Χριστοφίδη, Managing Director της Granfeld Wealth Management.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης: 

Σταθεροποίηση στις αγορές 

«Υπάρχει μια σταθεροποίηση στις διεθνείς χρηματαγορές. Να ξεκινήσουμε πρώτα από τις αγορές των ομολόγων, όπου βλέπουμε το 10χρονο ομόλογο να έχει σταθεροποιηθεί τις τρείς τελευταίες εβδομάδες κοντά στο 1,7%. Οπόταν βλέπουμε την μεγάλη άνοδο που είχε από το 0,9% από την αρχή του χρόνου. Η αμερικάνικη αγορά ομολόγων που είναι η μεγαλύτερη έχει φέρει και μια σταθεροποίηση σε όλες τις υπόλοιπες αγορές, είτε είναι των εταιρικών ομολόγων, είτε στις αναδυόμενες αγορές, αλλά βλέπουμε επίσης να αντικατοπτρίζεται και στις αγορές των μετοχών, όπου έχει συνεχιστεί η ανοδική πορεία». 

«Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο δείκτης S&P 500 στην Αμερική, την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ ψηλής απόδοσης, ξεπερνώντας τις 4.000 μονάδες. Επίσης, να αναφέρουμε πως και ο δείκτης DAX στη Γερμανία σημείωσε ένα νέο υψηλό ρεκόρ ξεπερνώντας τις 15.000 μονάδες». 

«Τέλος να πούμε ότι και στις αγορές των συναλλαγμάτων και εκεί το δολάριο έχει σταθεροποιηθεί μετά την άνοδο που είχαμε δει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς επίσης και ο χρυσός. Να πούμε ότι γενικά την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια γενική σταθεροποίηση στις διεθνείς χρηματαγορές». 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που παρέχουν υποστήριξη στην αγορά των μετοχών 

«Θα έλεγα τρεις είναι οι παράγοντες. Πρωτίστως, τα πολύ μεγάλα πακέτα στήριξης που έχουμε ανά το παγκόσμιο, κυρίως στην Αμερική. Είχαμε δει τις τελευταίες εβδομάδες την έγκριση από το Κογκρέσο του πακέτου ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είχαμε δει επίσης τις τελευταίες μέρες και την προώθηση του νέου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ότι αφορά στα έργα υποδομής που θα γίνουν σε βάθος χρόνου και υπολογίζεται ότι και αυτό το πακέτο θα φτάσει κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια». 

«Το δεύτερο, σε ότι βλέπουμε τις Κεντρικές Τράπεζες και στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, όπου συνεχίζουν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, συνεχίζουν να κρατούν χαμηλά τα επιτόκια και αυτό είναι ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά τις παγκόσμιες χρηματαγορές». 

«Αυτοί οι δύο παράγοντες μας φέρνουν στο τρίτο, ο οποίος είναι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Πιστεύουμε ότι φέτος στην Αμερική ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 6,5%, στην Ευρώπη οι προσδοκίες κυμαίνονται μεταξύ 4 και 4,5%, στην Κίνα είμαστε στο 9%. Άρα βλέπετε πολύ “δυνατοί” αριθμοί και όλα αυτά τείνουν στο να κρατούν πάνω τις διεθνείς χρηματαγορές». 

Πόσο μετρά η αύξηση του δημοσίου χρέους και πόσο πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές 

«Αναμφίβολα σε σχέση με το 2008, σε διεθνές επίπεδο η πολιτική φιλοσοφία έχει αλλάξει. Έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, τα χρέη των κυβερνήσεων έχουν εκτοξευθεί. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά πιστεύω πως θα πρέπει να μας απασχολήσει μακροπρόθεσμα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί τώρα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης που όλοι περιμένουμε για το δεύτερο μισό το 2021 και για το 2022. Αυτό είναι που κοιτάζουν οι αγορές. Πάνω σε αυτό βασίζονται και αυτό εξηγεί την ανοδική πορεία των δεικτών που έχουμε δει τους τελευταίους 6 με 8 μήνες». 

Πως μεταφράζεται η έκθεση Economic Outlook 

«Πολύ σημαντική όπως πάντα η δημοσίευση της Έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτή τη φορά να πούμε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική και είναι σπάνιο να έρθει το ΔΝΤ μέσα σε έξι μήνες και να αναβαθμίσει τόσο πολύ όσο έκανε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ενδεικτικά να πούμε ότι τώρα το ΔΝΤ αναμένει ότι το 2024 η αμερικάνικη οικονομία θα έχει μία ανάπτυξη πιο δυνατή απ’ ότι περίμενε το ΔΝΤ ότι θα έχει πριν από την πανδημία. Από μόνο του αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και δείχνει αυτό που λέγαμε και πριν. Την πολύ μεγάλη διαφορά που έχουν κάνει τα πακέτα στήριξης στο ότι σε 2-3 χρόνια η αμερικάνικη οικονομία θα είναι πιο δυνατή απ’ ότι περιμέναν πριν την πανδημία. Το ίδιο βλέπουμε να είναι και στην περίπτωση της Κίνας, και λίγο πιο κάτω στην περίπτωση της Ευρώπης. Η μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι πριν έξι μήνες το ΔΝΤ περίμενε ότι η πανδημία θα άφηνε μια μόνιμη ζημιά, ενώ τώρα αυτό έχει φύγει και αναμένει πως αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πηγαίνουν, τότε τα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε φτάσει και θα έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα προ της πανδημίας». 

Κίνδυνος από την μετάλλαξη του ιού και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

«Θα έλεγα πρωτίστως ο κίνδυνος είναι η μετάλλαξη του ιού και σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, θα έλεγα πως και ο πληθωρισμός είναι κάτι που απασχολεί τους αναλυτές. Πιο συγκεκριμένα, αν ο πληθωρισμός ανεβεί πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες και τον επενδυτών αλλά και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αυτό θα υποχρεώσει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν πόσο γρήγορα θα ψηλώσουν τα επιτόκια και αυτό όπως καταλαβαίνετε θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις αγορές. Από τα ομόλογα, στις μετοχές, στο συνάλλαγμα, και αν δούμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένουμε, τότε αυτό θα επιβαρύνει και τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Θα έλεγα όμως πως για την ώρα δεν είμαστε εκεί. Η κατάσταση με τον πληθωρισμό είναι υπό έλεγχο. Αναμένουν πως θα υπάρξει μια άνοδος αλλά αυτή θα είναι περιστασιακή». 

Ποιες οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη 

«Για τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες θα μας απασχολήσει η κερδοφορία των εταιρειών. Ξεκινώντας από την Αμερική από σήμερα (14/4) θα έχουμε τις μεγάλες τράπεζες, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας. Περιμένουμε πως θα έχουμε καλή αύξηση στην κερδοφορία των μετοχών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η κερδοφορία ανά μετοχή θα κυμαίνεται κοντά στα 180 δολάρια που μιλάμε για ένα ρεκόρ σε ότι αφορά την κερδοφορία και αυτό δένει επίσης με αυτό που αναφέραμε στην αρχή για το ρεκόρ που έχει κάνει ο δείκτης S&P 500. Βέβαια, θα έχουμε και τη “σεζόν κερδών” και στην Ευρώπη, που θα ξεκινήσει λίγο αργότερα, αλλά γενικά να πούμε ότι γενικά οι προσδοκίες μας για την κερδοφορία των εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αρκετά καλές».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης:

>>> Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη