Ανάλυση Τετάρτης: Μετά από 18 χρόνια η ΕΚΤ αναθεωρεί πολιτική της

Ανασκόπηση της δράσης της αγοράς κατά την τελευταία εβδομάδα, η ταχεία πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και ο νέος στόχος πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν  στην εκπομπή Business Hour By Brief, από τον κ. Ανδρέα Χριστοφίδη, Managing Director της Granfeld Wealth Management.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Ο κ. Χριστοφίδης μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον νέο στόχο πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όπως φαίνεται ακολουθεί τα βήματα του Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο καθορίζει τη νομισματική της πολιτική για πρώτη φορά από το 2003, επεξηγώντας πως η ΕΚΤ θα ανεχτεί τον πληθωρισμό λίγο πιο πάνω από το 2%, ενώ μέχρι σήμερα ο στόχος του πληθωρισμού ήταν το 2% και όχι περισσότερο. 

Ταυτόχρονα όπως σημειώνει ο κ. Χριστοφίδης οι επενδυτές δεν πρέπει να κάνουν το λάθος και να νομίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανεχθεί υψηλό πληθωρισμό, καθώς όπως σημειώνει, δεν θα ανεχθεί υψηλό πληθωρισμό, αλλά απλούστατα η ΕΚΤ δείχνει περισσότερη ευελιξία.

Διαβάστε αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης: 

Να μας δώσετε μια σύντομη ανασκόπηση όσον αφορά τη δράση της αγοράς κατά την τελευταία εβδομάδα;

Να ξεκινήσουμε πρώτα από την αγορά των ομολόγων ειδικά στην Αμερική όπου εκεί είχαμε τη μεγαλύτερη κίνηση με μια πολύ μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων. Το 10χρονο στην Αμερική έπεσε η απόδοσή του κοντά στο 1,5%, ανέκαμψε βέβαια ύστερα, αλλά αν θυμάστε στην αρχή του χρόνου ήμασταν κοντά στο 1,7%. Φυσικά η μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των ιδίων ομολόγων. Αυτή η μεγάλη κίνηση αντικατοπτρίστηκε και στις αγορές των μετοχών ειδικά στην Ευρώπη παρά στην Αμερική. Είχαμε μια εβδομάδα με σχετικά υψηλή μεταβλητότητα. Βέβαια σε αυτό έπαιξε σημασία και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου covid-19. Αλλά γενικά οι αγορές των μετοχών τελείωσαν την περασμένη εβδομάδα ανακάμπτοντας παρόλη την υψηλή μεταβλητότητα στα μέσα της εβδομάδας. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αξίες είτε είναι τα νομίσματα είτε είναι τα μέταλλα είτε είναι τα κρυπτονομίσματα δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο, παραμένουμε στα ίδια επίπεδα.

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι για την ταχεία πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων;

Περισσότερο είναι ένα μείγμα παραγόντων, ξεκινώντας από τεχνικούς παράγοντες δηλαδή βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πολλή προσφορά των συγκεκριμένων ομολόγων. Υπάρχει όμως μεγάλη ζήτηση ειδικά από θεσμικούς επενδυτές όπως είναι τα ταμεία προνοίας. Σαν δεύτερο λόγο θα λέγαμε ότι η αγορά έχει ξεκινήσει κάπως να βλέπει μπροστά και να βλέπει ότι, ειδικά και με τη μετάλλαξη Δέλτα, θα μείνει μαζί μας ως ένα βαθμό συνέπειες της πανδημίας είναι αυτό που συζητούσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες η αγορά έχει ξεκινήσει κάπως να σκέφτεται ότι θα παραμείνουν μαζί μας είτε είναι διάφοροι περιορισμοί είτε είναι διάφορα αποτελέσματα της κρίσης. Αυτό βέβαια ξεκινά και επηρεάζει τις προσδοκίες της οικονομικής ανάκαμψης για το μέλλον, όταν πιστεύουμε η κίνηση αυτή της αγοράς των κυβερνητικών ομολόγων στην Αμερική δείχνει ακριβώς το γεγονός ότι μειώνονται οι προσδοκίες για μια μεγάλη οικονομική ανάπτυξη σε ότι αφορά το μέλλον. Επηρεάζει βέβαια και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, διότι αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν υψηλές τότε και οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων θα πήγαιναν προς τα πάνω. Αν μη τι άλλο το τι είδαμε από την αρχή της χρονιάς που φθάσαν μέχρι το 1,7%, σιγά σιγά πήγαμε στο 1,5%, πήγαμε στο 1,25%. Σήμερα το πρωί (13/7) είμαστε στο 1,35%, οπότε η αγορά των ομολόγων μας δείχνει ότι προχωρώντας μπροστά ναι θα έχουμε μια οικονομική ανάκαμψη. Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται δεν θα είναι τόσο δυνατή όσο ελπίζαμε πριν από μερικούς μήνες. 

Για αυτή την κατάσταση θα πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές; 

Πιστεύουμε ότι ως ένα βαθμό ναι. Ως ένα βαθμό όμως αυτό ήδη το βλέπουμε στις αγορές των μετοχών ειδικά εδώ στην Ευρώπη, όπου η ευρωπαϊκή αγορά επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό. Το βλέπουμε λιγότερο στην Αμερική, όπου εκεί η αμερικανική οικονομία έχει μια μεγαλύτερη δυναμική. Η δομή της είναι διαφορετική επηρεάζεται περισσότερο από τον τομέα της τεχνολογίας που υπάρχει πολλή ζήτηση. Υπάρχει υψηλή κερδοφορία. Οπότε ναι οι επενδυτές ως ένα βαθμό πρέπει να θεωρούν αυτή την κίνηση σημαντική. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που παραμένουν θετικοί.

Πως σχολιάζετε το νέο στόχο πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Ήταν κάτι το οποίο ακολουθεί τα βήματα του Federal Reserve στην Αμερική. Να πούμε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2003 που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο καθορίζει τη νομισματική της πολιτική. Να δώσουμε λίγες λεπτομέρειες, μέχρι τώρα ο στόχος του πληθωρισμού ήταν το 2% όχι περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άλλαξε λίγο το πλαίσιο. Είπε ότι θα ανεχτεί ένα πληθωρισμό πέριξ του 2%. Τώρα θα μου πείτε πολύ μικρή αυτή η αλλαγή, σημαίνει όμως πολλά πράγματα. Σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανεχτεί τον πληθωρισμό λίγο πιο πάνω από το 2%. Πάλι αυτό ακολουθεί τα βήματα του Federal reserve. Με άλλα λόγια εάν δει τον πληθωρισμό να πηγαίνει προς τα πάνω δεν θα τρέξει να ψηλώσει τα επιτόκια, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν. Να θυμίσουμε λίγο πριν την κρίση του 2008 με τον Ζαν Κλοντ Ρισέ . Αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δείξει μια άνεση. Από την άλλη όμως οι επενδυτές δεν πρέπει να κάνουν το λάθος και να νομίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανεχθεί υψηλό πληθωρισμό. Δεν θα ανεχθεί υψηλό πληθωρισμό, απλούστατα δείχνει μια περισσότερη ευελιξία. 

Επηρεάζουν και άλλες επενδύσεις τα χαμηλά επιτόκια;

Θα λέγαμε ότι το σημείο αναφοράς για όλες τις επενδύσεις παραμένουν τα επιτόκια. Βέβαια μέσα στο προφίλ ρίσκου του κάθε επενδυτική. Αλλά το επίπεδο των επιτοκίων θα καθορίσουν επίσης τις προσδοκίες σε ότι αφορά τις αποδόσεις και καθορίζουν βέβαια τις επενδύσεις που βλέπουμε σε άλλες κατηγορίες είτε είναι οι μετοχές ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών είτε είναι επενδύσεις σε άλλες αξίες όπως είναι οι ακίνητες αξίες. Εδώ να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς βλέπουμε στα διεθνή χρηματιστήρια αποδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 10-15%. Σε ότι αφορά τον τομέα των ακινήτων εδώ να σημειώσουμε τη μεγάλη αύξηση των τιμών που παρατηρούμε στις δυτικές οικονομίες είτε είναι στην Αμερική είτε είναι στην Αγγλία, εδώ στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στην Ολλανδία. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι στις τελευταίες δύο χρόνο με χρόνο έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των τιμών των ακινήτων που κυμαίνονται μεταξύ 15-20%. Οπότε αντιλαμβάνεστε ναι, τα χαμηλά επιτόκια επηρεάζουν όχι απλά το κόστος δανεισμού αλλά επηρεάζουν και τις επενδύσεις που κάνουν οι επενδυτές. 

Η σκληρή στάση της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής θα έχει κάποιο αντίκτυπο όσον αφορά τις κινεζικές μετοχές;

Είχαμε δει πριν από μερικές εβδομάδες, μερικούς μήνες να ξεκινά να σκληραίνει η στάση των εποπτικών αρχών και της κυβέρνησης στην Κίνα. Το είδαμε πρώτα στην περίπτωση της Άλι μπάμπά, όπου την τελευταία στιγμή κατάφερε να σταματήσει την IPO της Ifinancial. Το είδαμε και την περασμένη εβδομάδα με τη νέα κινέζικη εταιρεία τη Ντιτι, η οποία προχώρησε ακριβώς πριν δύο εβδομάδες στο χρηματιστήριο αξιών της Νέας Υόρκης. Και μετά ακριβώς από μια εβδομάδα η κινέζικη κυβέρνηση ήρθε και κατηγόρησε τη συγκεκριμένη εταιρεία ότι θα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ότι αφορά την κυβερνοασφάλεια της χώρας. Αυτό βέβαια οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη πτώση της τάξεως του 25% στη τιμή της εταιρείας. Αυτό προβλημάτισε πάρα πολύ τους δυτικούς επενδυτές που όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τρέφουν μια μεγάλη προτίμηση και ευαισθησία παράλληλα στις κινέζικες εταιρείες. Πιστεύουμε ότι αυτό ναι είναι ένα θέμα που μεσοπρόθεσμα μειώνει τις προσδοκίες για μια άνοδο στην κινέζικη αγορά. 

Αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τις υπόλοιπες παγκόσμιες αγορές; 

Πιστεύουμε πως αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο για την Κίνα. Διότι σε ότι αφορά τις υπόλοιπες παγκόσμιες χρηματαγορές, να μιλήσουμε για τις μετοχές, βλέπουμε ότι η πολύ καλή στιγμή για την αμερικανική οικονομία συνεχίζεται. Το έχουμε πει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στην Ευρώπη από τα μέσα Ιουνίου έχει αλλάξει, ειδικά σε ότι αφορά τις μετοχές. Βέβαια βλέπουμε ότι δεν είναι απλά η αμερικανική οικονομία είναι και η δομή της αμερικανικής αγοράς όπου υπάρχουν πολλές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. Σε μερικές ημέρες ξεκινάει και το earning season για το δεύτερο τρίμηνο. Διαβάζουμε από τους αναλητές ότι αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, περιμένουμε γύρω στα 200 δολάρια που είναι ο στόχος για κερδοφορία ανά μετοχή για φέτος για τις αμερικανικές μετοχές. Βλέπουμε μια αύξηση και για το 2022 επίσης. Οπότε στο τέλος της ημέρας πιστεύουμε ότι αυτοί είναι οι παράγοντες πάνω στους οποίους πρέπει να βασιστούν οι επενδυτές που επενδύουν σε μετοχές για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης στο Business Hour by Brief: 

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB