Ανάλυση Τετάρτης: Ο Covid «οδηγεί» τον τομέα της τεχνολογίας

Τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης του Federal Reserve, ο αντίκτυπος στις αγορές ομολόγων, τι γίνεται με τις αγορές μετοχών και η ανάκαμψη του τομέα της τεχνολογίας, ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκπομπή Business Hour by Brief, από τον Οικονομολόγο Ανδρέα Χριστοφίδη, Managing Director της Granfeld Wealth Management

>>> Δείτε εδώ όλες τις εκπομπές του Business Hour by Brief <<<

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

O κ. Χριστοφίδης στην ανάλυση του, επεξήγησε μεταξύ άλλων τις εκτιμήσεις του σχετικά με τον τομέα της τεχνολογίας και τα κέρδη, και πως η ανοδική πορεία σχετίζεται με τον κορωνοϊό, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσε και το πώς ένα 4ο κύμα θα επηρεάσει την οικονομία γενικότερα. 

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

Ανασκόπηση αναφορικά με τη δράση της αγοράς κατά την τελευταία εβδομάδα

«Βλέπουμε ότι την τελευταία εβδομάδα συνεχίζουν οι παγκόσμιες χρηματαγορές να πηγαίνουν καλά. Να αναφερθούμε ειδικά στις αγορές της Αμερικής, όπου ο δείκτης S&P500, ο δείκτης NASDAQ – όπου είναι οι μετοχές στον τομέα της τεχνολογίας – έχουν καταγράψει καινούργια ρεκόρ σε ότι αφορά υψηλά ιστορικά». 

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η αγορά για τον μήνα του Ιούνη δεν έχει τόσες καλές αποδόσεις. Σε ότι αφορά στις αγορές των ομολόγων στα νομίσματα, παραμένουν πάνω κάτω σταθερά». 

Τι έγινε στην τελευταία συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ 

«Το Federal Reserve συνεδρίασε πριν 2 εβδομάδες περίπου και δεν θα πούμε ότι εξέπληξε τους αναλυτές αλλά απλούστατα έδωσε μια πιο επικαιροποιημένη ανασκόπηση σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής για την άνοδο των επιτοκίων. Εκεί που αρχικά είχε εκδώσει ανακοινώσεις και έλεγε ότι αναμένει να ξεκινήσει το καινούργιο κύκλο αύξησης των επιτοκίων, όχι πριν το τέλος του 2023, έκανε μια μικρή αλλαγή και τώρα αναμένει ότι ήδη από το 2023 θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, ανακοινώνοντας δύο αυξήσεις. Βέβαια αυτό θα μου πείτε ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη διαφορά. Είμαστε στα μέσα του 2021 άρα περιμένουμε ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς επίσης το Federal Reserve θα συνεχίσει την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, παρέχοντας την ρευστότητα η οποία τόσο πολύ έχει στηρίξει τις παγκόσμιες χρηματαγορές, τους τελευταίους μήνες από την έναρξη της πανδημίας». 

Ποιος ο αντίκτυπος στις αγορές των ομολόγων 

«Εδώ τονίζουμε πως οι αγορές φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει την θέση του Federal Reserve. Ότι δηλαδή ο πληθωρισμός που έχουμε ξεκινήσει και βλέπουμε να υπάρχει γενικά, είτε είναι στις πρώτες ύλες, είτε στις τιμές καυσίμων. Λοιπόν, οι αγορές των ομολόγων φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει τη θέση του Federal Reserve, ότι ο πληθωρισμός θα είναι περιστασιακός. Δηλαδή, προέρχεται από διάφορες πιέσεις που βλέπουμε στις διάφορες αλυσίδες παραγωγής αυτή τη στιγμή. Δεν βλέπει το Federal Reserve ότι θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις που θα προέρθουν από την αγορά εργασίας στην Αμερική και γι’ αυτό τον λόγο, εξίσου και οι αγορές των ομολόγων δεν είχαν αντιδράσει ιδιαίτερα. Να πούμε ότι το 10χρονο αμερικάνικο, εκεί που είχε φτάσει το 1,7% τις αρχές του χρόνου, είχε πάει κάτω η απόδοση του στο 1,35%, τώρα κυμαίνεται πέριξ του 1,5%. Άρα, οι αγορές των ομολόγων παραμένουν πολύ σταθερές και δεν πιστεύουμε όπως είναι τώρα τα πράγματα ότι θα αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον». 

Τι γίνεται με τις αγορές των μετοχών στην Ευρώπη

«Στις αγορές των μετοχών τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αρχικά, οι χρηματαγορές πήραν σαν έκπληξη την αναθεώρηση των προσδοκιών του Federal Reserve, και είχαμε μια αύξηση στην μεταβλητότητα, τις πρώτες 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια όμως οι μετοχές ξαναξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία, ειδικά στην Αμερική».

«Βέβαια στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Βλέπουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ. Βλέπουμε ότι ο τομέας του τουρισμού συνεχίζει δυστυχώς την δύσκολη στιγμή. Βλέπουμε επίσης να υπάρχουν και κάποιες διαφωνίες, μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εδώ να σημειώσουμε τις χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος για πρώτη φορά ξεκίνησε να προτρέπει την μείωση της αγοράς ομολόγων που κάνει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά. Βέβαια, αυτή η αγορά ομολόγων στηρίζει, αν θέλετε κρατά προς τα κάτω το κόστος δανεισμού για πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Βέβαια, οι Γερμανοί βλέπουν την αύξηση του πληθωρισμού και είναι κάτι το οποίο τους ανησυχεί και αυτό βέβαια προκαλεί μία σύγχυση σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, σε ποιον βαθμό θα συνεχίσει η πολιτική της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα που έχει η ΕΚΤ λήγει τον Μάρτιο του 2022. Από το 1,8 τρισ. ευρώ που μπορούν να αγοράσουν ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, τους απομένει περίπου 700 δις ευρώ. Δεν σημαίνει ότι μπορούν να τα ξοδέψουν όλα, αλλά ήδη το ότι έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση μας δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αν θέλετε θετικά για τις χρηματαγορές στην Ευρώπη».

Αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη του τομέα της τεχνολογίας 

«Πιστεύουμε πως ναι. Δηλαδή οι αλλαγές που βλέπουμε στον τομέα της τεχνολογίας, είτε προέρχονται από τις πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η Apple ή η Google ή Amazon κλπ. η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτών των εταιρειών θα παραμείνει, καθώς επίσης θα παραμείνει ψηλή και η ζήτηση για τα προϊόντα πιο μικρών εξειδικευμένων εταιρειών, όπως είναι στον τομέα του cloud για παράδειγμα, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικών συναλλαγών, ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όλα αυτά θα παραμείνουν. Να μην ξεχνάμε βέβαια τον τομέα της Υγείας, τον τομέα της Πράσινης Ενέργειας. Όλα αυτά σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας, οπόταν, δυστυχώς που απ΄ ότι φαίνεται ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό, τότε ναι ο τομέας της τεχνολογίας θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά». 

Ποιες οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες 

«Είμαστε στο καλοκαίρι, όπου γενικά είναι μια ήσυχη περίοδος, ωστόσο, τελειώνει το τρίμηνο οπόταν μπαίνουμε ξανά στην διαδικασία των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων όπου στο τέλος Ιουλίου, εκεί θα είναι αν θέλετε οι μεγάλες ανακοινώσεις. Δεν περιμένουμε εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τις νομισματικές πολιτικές όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες και κατά συνέπεια δεν αναμένουμε πως θα υπάρξει κάτι το πολύ διαφορετικό σε ότι αφορά την εξέλιξη των επιτοκίων. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από την πανδημία, οπόταν, εκεί είναι που θα διαφανεί πόσον σοβαρό είναι ένα καινούργιο κύμα. Ειδικά εδώ στην Ευρώπη και από εκεί θα εξαρτηθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και η εξέλιξη στην οικονομία. Αλλά γενικά αν εξαιρέσουμε ένα καινούργιο κύμα σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις από τον covid, τα πράγματα γενικά για την οικονομία δεν θα είναι τόσο καλά». 

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Χριστοφίδης: