Ανάλυση Τετάρτης: Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών στην Οικονομία

Οι Κεντρικές Τράπεζες η νομισματική πολιτική τους και πόσο σημαντική είναι για τις χρηματοοικονομικές αγορές, πώς συμπεριφέρεται η Federal Reserve τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και τον λόγο που στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίες από όσες ανέμεναν, ανέλυσε μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

Αρχικά να κάνουμε την ανασκόπηση μας για την δράση της αγοράς την τελευταία εβδομάδα. Πώς τα πήγαμε κ. Χριστοφίδη; 

«Γενικά βλέπουμε ότι οι αγορές παραμένουν σταθερές. Βέβαια είμαστε και στην περίοδο της χρονιάς όπου τα πράγματα σε όλες τις αγορές παγκοσμίως είναι και πιο ήρεμα. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε τις αμερικάνικες αγορές, τον Nasdaq και τον S&P 500 να παραμένουν σε ιστορικά ψηλά. Καλύτερα οι αγορές στην Ευρωζώνη, ειδικά οι περιφερειακές, και εδώ υπογραμμίζουμε την αγορά στην Ιταλία και μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ιταλίας για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Αναθεώρηση προς τα πάνω βέβαια και σε ότι αφορά τις αγορές των ομολόγων οι αποδόσεις μειώνονται στην Αμερική, δηλαδή οι τιμές των ομολόγων που πηγαίνουν προς τα πάνω και βλέπουμε το 10χρονο αμερικάνικο να κυμαίνεται κοντά στο 1,55. Στα 1.900 δολάρια την ουγγιά ο χρυσός. Το Bitcoin όπως είδαμε και πριν μειώνεται πάλι η αξία του. Χάνει περίπου 10% σήμερα το πρωί. Κοντά στις 33 χιλιάδες δολάρια». 

Να μιλήσουμε και για τις Κεντρικές Τράπεζες και για την νομισματική πολιτική και να δούμε πόσο σημαντικό είναι για της χρηματοοικονομικές αγορές

«Η νομισματική πολιτική από πλευράς των Κεντρικών Τραπεζών είναι πάρα πολύ σημαντικές. Διότι στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που καθορίζει τις αξίες, είτε είναι κινητές, όπως είναι οι μετοχές και τα ομόλογα, είτε ακίνητες, όπως οι αξίες των ακινήτων. Το είχαμε δει για παράδειγμα πέρσι τον Μάρτιο 2020, ότι η πολύ γρήγορη αντίδραση από πλευράς του Federal Reserve αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των αξιών στα Χρηματιστήρια, και το βλέπουμε και κατά συνέπεια, πως αυτό με βάση τις πράξεις τους, όπως είναι για παράδειγμα η παροχή ρευστότητας στην αγορά ή με το να κρατούν χαμηλά τα επιτόκια. Βλέπουμε πως επηρεάζει τις αξίες πάλι σε ότι αφορά τις μετοχές και τα επιτόκια. Οπόταν είναι κάτι που οι επενδυτές πάντα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι αυτό που στο τέλος της ημέρας θα καθορίσει τις τιμές των αξιών είναι η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών». 

Πώς συμπεριφέρεται το Federal Reserve τις τελευταίες εβδομάδες. Είχαμε καθόλου ενημέρωση; 

«Θα λέγαμε ότι το Federal Reserve συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία που χάραξε εδώ και μερικούς μήνες. Δηλαδή το Federal Reserve συνεχίζει να κάνει εξαγορές ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, παρέχοντας δηλαδή ρευστότητα στην αγορά, αυτό από την μια και από την άλλη κρατά χαμηλά τις προσδοκίες για μία αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική. Βέβαια, πώς το κάνει αυτό; Κοιτάζοντας τον πληθωρισμό και προωθώντας την ιδέα ότι ο πληθωρισμός που βλέπουμε θα είναι περιστασιακός. Αυτό βέβαια αφορά και την αγορά εργασίας και είναι κάτι που έχουμε δει την περασμένη εβδομάδα στην Αμερική, αλλά γενικά θα λέγαμε ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στην νομισματική πολιτική του Federal Reserve, η οποία παραμένει πάρα πολύ θετική. Δηλαδή, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στην αγορά». 

Τι γίνεται όμως και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

«Θα λέγαμε ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει στο ίδιο μοτίβο. Βέβαια εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιο πίσω από την αμερικάνικη. Δηλαδή, αν δούμε και την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο στην Αμερική, ήμασταν πάνω από το 6%. Στην Ευρώπη πάνω κάτω δεν είχαμε δει κάποια διαφορά. Η Ιταλία όπως είπαμε και πριν ήταν λίγο θετική, όμως μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, όπως η Γαλλία, είχαν μια συρρίκνωση του ΑΕΠ τους, οπόταν, στην Ευρώπη είμαστε πιο πίσω. Τώρα ξεκινά το opening. Στην Αμερική έχει ξεκινήσει εδώ και ένα τρίμηνο. Οπόταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν το Federal Reserve είναι πιο μπροστά, συζητά για πληθωρισμό, στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Βέβαια, να μην ξεχνάμε πως στην Ευρώπη έχουμε και αρνητικά επιτόκια. Στην Αμερική είναι κοντά στο μηδέν, αλλά παραμένουν θετικά. Οπόταν είμαστε σε μια διαφορετική θέση, εξ ου βέβαια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει το ίδιο μοτίβο. Δηλαδή να παρέχει ρευστότητα στην αγορά, κάτι το οποίο κάνει σε εβδομαδιαία βάση και βέβαια σε ότι αφορά τα επιτόκια δεν βλέπουμε στον ορίζοντα μια αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη». 

Είχαμε κάποιες σημαντικές κυκλοφορίες δεδομένων αυτές τις ημέρες;

«Εδώ να σημειώσουμε δύο ανακοινώσεις. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την ανακοίνωση στην Αμερική σε ότι αφορά τις καινούργιες θέσεις εργασίας για τον μήνα που μας πέρασε. Ενώ η αγορά ανέμενε την δημιουργία 650.000 νέων θέσεων ο αριθμός που ήρθε ήταν πιο κάτω, στις 560.000. Περίπου 100.000 θέσεις λιγότερες απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές. Πού οφείλεται αυτή η άνοδος αλλά πιο κάτω από τις προσδοκίες; Φαίνεται να οφείλεται στα πολύ υψηλά επιδόματα ανεργίας που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Τα οποία όμως έχουν ημερομηνία λήξης τώρα στις αρχές Ιουλίου και ορισμένες πολιτείες έχουν ήδη σταματήσει αυτά τα υψηλά επιδόματα. Οπόταν αναμένουμε αρχές Αυγούστου να δούμε την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας. Βέβαια, αυτό όπως λέγαμε πριν για το Federal Reserve είναι κάτι το οποίο προσθέτει σε αυτό που λέει, δηλαδή δεν υπάρχει πίεση στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται να υπάρξει ψηλότερη πίεση σε ότι αφορά τον πληθωρισμό. Δεύτερο στατιστικό να σημειώσουμε τους δείκτες μεταποίησης που βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ότι αφορά την εργοστασιακή παραγωγή αυτή παραμένει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Και στην Ευρωζώνη και στην Αμερική. Σημειώνουμε την Αμερική όπου έχουμε μια ανάπτυξη που απ’ ότι φαίνεται είναι πιο δυνατή και από την ανάπτυξη που είχαμε δει τις αρχές του 2009, όταν η Αμερική έβγαινε από την πολύ μεγάλη χρηματοικονομική κρίση». 

Κ. Χριστοφίδη εσείς προβλέπετε μεγάλες αλλαγές στο τρέχον μακροοικονομικό σενάριο; 

«Για την ώρα όχι. Δηλαδή συνεχίζεται το πολύ καλό momentum στην οικονομία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Βλέπουμε επίσης και σε ότι αφορά το re opening ειδικά σε ότι αφορά την Ευρώπη, και αφορά τον τουρισμό για παράδειγμα. Οπόταν, αν εξαιρέσουμε τα ρίσκα για τα οποία έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Δηλαδή είτε αυτό είναι μια συνεχιζόμενη πανδημία το 4ο κύμα για παράδειγμα, είτε είναι μια αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού. Εάν τα εξαιρέσουμε αυτά τότε συνεχίζουμε να περιμένουμε για το δεύτερο μισό της χρονιάς και γιατί όχι και για το 2022 αυτή η καλή στιγμή να συνεχίζεται για την παγκόσμια οικονομία». 

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Χριστοφίδης: