Ανάλυση Τετάρτης: Οι προσδοκίες για τα ομόλογα και τις μετοχές

Οι 3 βασικοί παράγοντες για να επικεντρωθούν οι επενδυτές βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ανδρέα Χριστοφίδη

Σε ψηλά ιστορικά, παραμένουν οι δείκτες στην Αμερική, ενώ σταθερά μένουν και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια παγκοσμίως και στην Ευρώπη και στην Ασία, σημείωσε μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief.. Όπως ανέφερε, μεγάλη μεταβλητότητα υπήρξε σε ότι αφορά τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin. Παράλληλα ο πληθωρισμός στην Αμερική σημειώνει άνοδο, κάτι που δεν εκπλήσσει πλεόν,  ενώ στην Ευρώπη δεν γίνεται ακόμη συζήτηση για τον πληθωρισμό μιας και το reopening των αγορών έχει ξεκινήσει πολύ πρόσφατα. Ο κ. Χριστοφίδης, αναφέρθηκε ακόμη στους τρεις βασικούς παράγοντες για να επικεντρωθούν οι επενδυτές βραχυπρόθεσμα.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

Πως κινήθηκε η αγορά την τελευταία εβδομάδα;


Η αγορά, θα λέγαμε έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα και ειδικά η μετοχική αγορά στην Αμερική και έχουμε δει και τους δύο δείκτες, S&P500 και τον Nasdaq να καταγράφουν ψηλά ιστορικά. Ειδικά ο δείκτης Nasdaq που έχει μέσα τις μετοχές της τεχνολογίας είχε μείνει κάπως πίσω τους τελευταίους 2 μήνες, και έχει ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες. Σταθερά μένουν και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια παγκοσμίως και στην Ευρώπη και στην Ασία. Όσον αφορά την αγορά των ομολόγων μειώνονται οι αποδόσεις ειδικά στην Αμερική. Ενδεικτικά μιλώντας, το 10χρονο Αμερικάνικο ομόλογο, οι αποδόσεις του κυμαίνονται πιο κάτω από το 1,5%, κοντά στο 1,48% σήμερα το πρωί (15/6). Σταθερά επίσης και οι αγορές των νομισμάτων και ο χρυσός. Μεγάλη μεταβλητότητα σε ότι αφορά τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin που το είδαμε να πέφτει και πάλι κοντά στις $30.000, την περασμένη εβδομάδα, για να ανακάμψει και να φτάσει τις $40.000 σήμερα το πρωί (15/6) μετά και το νέο tweet του Έλον Μάσκ.


Είχαμε οποιεσδήποτε ενημερώσεις από ανακοινώσεις των ΗΠΑ;


Είχαμε μια αρκετά σημαντική ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη. Αφορά τον πληθωρισμό στην Αμερική. Μήνα με μήνα και χρόνο με χρόνο.
Να πούμε ότι για το χρόνο με χρόνο, για τον μήνα Μάιο, ο πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο στην τάξη του 5%, ενώ τον προηγούμενο μήνα για τον μήνα του Απρίλη, χρόνο με χρόνο πάντα, ο πληθωρισμός έδειξε άνοδο 4% και οι προσδοκίες ήταν για μια άνοδο κοντά στο 4,7%, άρα πιο πάνω από ότι περίμεναν οι αναλυτές και αρκετά πιο πάνω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Να πούμε ότι αυτόν τον αριθμό όσον αφορά τον πληθωρισμό, έχουμε να τον δούμε από το 2008-2009, όταν βγαίναμε από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση στην Αμερική. Άρα αυτό δεν είναι όσα βλέπαμε και όσα ακούμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει μια αύξηση της τάξης του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά το μήνυμα του Federal Reserve και γενικά όλων των κεντρικών τραπεζών, είναι ότι αυτή η αύξηση είναι περιστασιακή.


Πως αντέδρασε η αγορά ομολόγων στη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό;


Αυτό είναι επίσης σημαντικό καθώς η αγορά των ομολόγων δεν έδειξε να ξαφνιάζεται. Αντίθετα ήταν κάτι που περίμενε και μάλιστα αυτό είναι κάτι που μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι έχει περάσει το μήνυμα του Federal Reserve, ότι αυτή η άνοδος των πληθωρισμών θα είναι περιστασιακή.
Εδώ να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο η αγορά των ομολόγων αλλά και οι αγορές των μετοχών. Την περασμένη Πέμπτη ο δείκτης S&P500 μετά την ανακοίνωση αυτή, κατέγραψε ένα ψηλό ιστορικό, άρα φαίνεται ότι οι αγορές έχουν πλέον αφομοιώσει αυτή την άνοδο και δεν αποτελεί πλέον μια έκπληξη, όπως είχε αποτελέσει στην αρχή της χρονιάς, μέσα στον Φεβρουάριο, με αυτή την αύξηση να έχει οδηγήσει σε μια μεταβλητότητα . Μέσω αυτών των ανακοινώσεων φαίνεται ότι η αγορά το έχει αφομοιώσει ότι υπάρχει αύξηση στον πληθωρισμό αλλά αυτή η αύξηση είναι προσωρινή.


Πόσο επηρεάζει την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ;


Το Federal Reserve δουλεύει πάρα πολύ σκληρά για να περάσει αυτό το μήνυμα, διότι στο τέλος της ημέρας το Federal Reserve εκτός από τον πληθωρισμό και την ανεργία, ένας άλλος στόχος είναι και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό βέβαια επέρχεται και μέσω των ανακοινώσεων για τις πολιτικές που ακολουθεί. Εδώ και αρκετές εβδομάδες θα λέγαμε ότι όλοι που είναι στο Federal Reserve προσπαθούν να περάσουν αυτό το μήνυμα και φαίνεται ότι τα έχουν καταφέρει στο ότι πλέον η αγορά συγκεντρώνεται στη δυνατή ανάπτυξη της Αμερικάνικης Οικονομίας που έχουμε φέτος και κοιτάζει μπροστά στο ότι από την αύξηση του ΑΕΠ θα έρθουν κατά συνέπεια και οι αυξήσεις στα εταιρικά κέρδη. Η αγορά φαίνεται να συγκεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο reopening, στο ότι η οικονομία στέκεται ξανά στα πόδια της και πιστεύει στο μήνυμα του Federal Reserve ότι ο πληθωρισμός δεν θα συνεχίσει προχωρώντας μπροστά στο 2022. Αυτό επιτρέπει στο Federal Reserve, και είναι πολύ σημαντικό, να συνεχίσει στην ίδια πολιτική που έχει χαράξει, δηλαδή την αγορά από τη μια στη δευτερογενή αγορά και από την άλλη στο να κρατήσει τα επιτόκια σε αυτά τα χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, δηλαδή για άλλα δύο χρόνια.


Τι έχετε να μας πείτε για την συνάντηση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα;


Όπως έχουμε ξαναπεί στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά και βρισκόμαστε πιο πίσω σε σχέση με την Αμερική. Στην Ευρώπη δεν μιλάμε ακόμη για πληθωρισμό. Το reopening καλά καλά έχει ξεκινήσει πολύ πρόσφατα, άρα αυτό επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην έχει ακόμη επέλθει στη συζήτηση που γίνεται στην Αμερική. Από την άλλη όμως, και αυτό φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να αφήσει την Ευρωπαϊκή Οικονομία να τρέξει και πως θα το κάνει αυτό; Όχι μόνο κρατώντας τα επιτόκια σε αρνητικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζοντας με πολύ δυνατούς ρυθμούς, όπως είδαμε, την εξαγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι κάτι που παρόλο που το πρόγραμμα μέσω του οποίου κάνει τις εξαγωγές η ΕΚΤ, είναι το πρόγραμμα για την πανδημία και την ενδυνάμωση της οικονομίας, η πανδημία φαίνεται να μας έχει αφήσει όμως η ΕΚΤ συνεχίζει τις εβδομαδιαίες αγορές στη δευτερογενή αγορά. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα στο να κρατά πάρα πολύ χαμηλά τις αποδόσεις των Ευρωπαϊκών ομολόγων.
Ενδεικτικά να πούμε ότι η Ελλάδα, το 5χρονο ομόλογο της, έχει τώρα μια αρνητική απόδοση.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες για να επικεντρωθούν οι επενδυτές βραχυπρόθεσμα;

Θα λέγαμε ότι είναι τρεις. Τα μέτρα ανάπτυξης, έχουμε φυγει από τα μέτρα στήριξης και τώρα έχουμε τα μέτρα ανάπτυξης, που έχουν ανακοινώσει όλες οι κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο. Στην Αμερική τα διάφορα προγράμματα υποδομής και στήριξης της οικονομίας από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Εδώ στην Ευρώπη έχουμε το πολύ μεγάλο πακέτο ανάπτυξης.Το δεύτερο είναι σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική, όπως είπαμε και πριν και το Federal Reserve, και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν αυτή την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει μεγάλες επιδράσεις στη ρευστότητα που έχει η αγορά και σε ότι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων. Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία που περιμένουμε ότι θα έχουμε το δεύτερο μισό του 2021 και πάει για το 2022 και στην Αμερική και στην Ευρώπη και κατά συνέπεια το τρίτο και πολύ σημαντικό η ανάπτυξη των εταιρικών κερδών που από ότι δείχνουν όλα θα έχουμε και τώρα, το δεύτερο τρίμηνο το οποίο τελειώνει σε 2 εβδομάδες και αναμένουμε τις ανακοινώσεις των εταιρειών και τότε θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιουλίου περίπου

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Χριστοφίδης:

Ξ.Π