Ανάλυση Τετάρτης: Ομόλογα, μετοχές και η πτώση του Bitcoin

Η δράση της οικονομίας κατά την τελευταία εβδομάδα, τι κρύβεται πίσω από την αύξηση της αστάθειας στις αγορές μετοχών, τι γίνεται με την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και το πώς πρέπει οι επενδυτές να τοποθετήσουν τις θέσεις των ομολόγων τους στο περιβάλλον, ανέλυσε μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

Ποια ήταν η δράση της αγοράς την τελευταία εβδομάδα 

«Γενικά είχαμε μια εβδομάδα με υψηλή μεταβλητότητα, ειδικά στις αγορές των μετοχών. Περίπου στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαμε τον δείκτη S&P 500 στην Αμερική, που έχασε κοντά στο 2%, ενώ αντίστοιχα ο δείκτης NASDAQ που έχει τις μετοχές της τεχνολογίας ήταν κάτω, κοντά στο 3%. Βέβαια και οι Ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν με αρνητική απόδοση. Προς το τέλος της εβδομάδας κάπως καλύτερα, αλλά η μεταβλητότητα στις μετοχές παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Είναι καλύτερα στις αγορές των ομολόγων όπου γενικά παραμένει σταθερή η αγορά, παρόλο μια μικρή αύξηση στις αποδόσεις ειδικά των αμερικάνικων κυβερνητικών ομολόγων, με το 10χρονο να έχει φτάσει πάλι κοντά στο 1,7%. Σταθερό παραμένει το δολάριο και η στερλίνα. Θα έλεγα περισσότερη μεταβλητότητα βλέπουμε στα κρυπτονομίσματα και ειδικά στο Bitcoin, μετά τις δηλώσεις του Έλον Μασκ. Μέσα σε μία εβδομάδα τώρα το Bitcoin χάνει περίπου 20% της αξίας του». 

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση της αστάθειας στις αγορές των μετοχών 

«Θα έλεγα πως αυτό που κρύβεται πίσω είναι οι φόβοι που υπάρχουν ειδικά σε ό,τι αφορά την αμερικάνικη οικονομία για μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Μία αναζωπύρωση του πληθωρισμού ειδικά στην Αμερική όπου οι επενδυτές φοβούνται μία αύξηση των επιτοκίων πιο γρήγορα. Την περασμένη Τετάρτη είχαμε στην Αμερική την στατιστική που αφορά τον πληθωρισμό στα καταναλωτικά προϊόντα, όπου αυτός μήνα με μήνα ήρθε πιο πάνω από το 4%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των επενδυτών που κυμαίνονταν πιο κάτω, κοντά στο 3,6% και αυτό αναζωπύρωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό ότι κινείται πολύ γρήγορα προς τα πάνω.  Βέβαια δεν ήταν μόνο το καταναλωτικό καλάθι αγορών, αλλά είχαμε επίσης και την στατιστική για το ωρομίσθιο σε ό,τι αφορά τον μήνα του Απρίλη, που παρουσίασε μία αύξηση της τάξεως του 0,7% χρόνο με χρόνο. Άρα και αυτό ήταν κάτι που επηρέασε έτσι αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι αυτό που λέει η Ομοσπονδιακή Τράπεζας της Αμερικής, δηλαδή, ότι είναι λογικό να υπάρξει μια περιστασιακή άνοδος του πληθωρισμού καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, αλλά περιμένει πως αυτή η άνοδος ακριβώς θα είναι περιστασιακή και δεν θα την δούμε στην οικονομία προχωρώντας πιο μπροστά». 

Τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Οικονομία; Θα πρέπει να μας ανησυχεί ο πληθωρισμός;

«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ένα διαφορετικό στάδιο. Δηλαδή να μην ξεχνούμε ότι το πρώτο 3μηνο της χρονιάς η αμερικάνικη οικονομία μεγάλωσε με ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 6,4%. Στην Ευρώπη αντίθετα είχαμε μία συρρίκνωση της τάξεως του -0,4%. Άρα βλέπετε η αμερικάνικη οικονομία είναι πολύ πιο μπροστά περίπου στα δύο τρίμηνα σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία. Στην περίπτωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τώρα ξεκινάμε να μιλάμε για unlock. Στην περίπτωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τώρα οι προσδοκίες για να μιλάμε για μία αύξηση του πληθωρισμού όπως υπάρχει και στην Αμερική». 

Πώς πρέπει οι επενδυτές να τοποθετήσουν τις θέσεις των ομολόγων τους

«Εδώ να πούμε ότι η αύξηση της μεταβλητότητας δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίσει ή να μας προβληματίζει. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναμένουμε καθώς βγάινουμε από την ύφεση της πανδημίας και καθώς η οικονομία ξεκινά σιγά σιγά να επανέρχεται σε μια ομαλότητα. Να πούμε ότι παρόλο που έχουμε δει την αύξηση στα διεθνή χρηματιστήρια, σε ότι αφορά τις αγορές των ομολόγων, οι αποδόσεις τους παραμένουν ακόμη σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό βέβαια οφείλεται πρώτον και στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες κυβερνητικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και αυτό κρατά προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων. Είναι πάρα πολύ λογικό καθώς προχωρούμε μπροστά σιγά σιγά να περιμένουμε ότι και οι αποδόσεις των ομολόγων θα έρθουν πίσω στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι επενδυτές να κοιτάξουν τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, να κοιτάξουν τις κατηγορίες των ομολόγων επειδή όχι όλα τα ομόλογα αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε μια αύξηση επιτοκίων. Να κοιτάξουν την ευαισθησία των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο και να πράξουν ανάλογα». 

Πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές στις αγορές των μετοχών

«Εδώ να πούμε πως κάποιος που επενδύει στις μετοχές επενδύει διότι επειδή έχει ένα μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και βέβαια οι μετοχές ως επένδυση έχουν και μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Άρα οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να είναι συμβατή με το προφίλ ρίσκου του επενδυτή και κατ’ επέκταση με τον επενδυτικό στόχο που θέτει για το χαρτοφυλάκιο του ο κάθε επενδυτής. Όπως έχουμε τονίσει οι προοπτικές για τις μετοχές γενικά βγαίνοντας από την πανδημία είναι καλές. Αν κοιτάξουμε τα διάφορα προγράμματα στήριξης, εάν δούμε το πρόγραμμα των έργων για τις υποδομές που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν, όλα αυτά συνθέτουν ένα γενικά θετικό περιβάλλον σε ότι αφορά τις επενδύσεις για τις μετοχές, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή βλέπουμε πως προχωρώντας πιο μπροστά θα υπάρξει μία άνοδος στην μεταβλητότητα. Άρα οι επενδυτές πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι και δεν πρέπει να τους ξενίζει όταν βλέπουμε την αύξηση. Καθώς προχωρούμε μπροστά και καθώς περιμένουμε μία αύξηση των επιτοκίων περιμένουμε επίσης ότι ορισμένες κατηγορίες μετοχών αντιδρούν διαφορετικά από άλλες. Ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας που είναι πιο ευαίσθητοι αν θέλετε σε μία αύξηση επιτοκίων, άρα είναι και εδώ μία ευκαιρία για τους επενδυτές να κοιτάξουν το χαρτοφυλάκιο τους ώστε να δουν πόσο εκτεθειμένοι είναι στους διάφορους κλάδους επειδή οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας θα αλλάξουν προχωρώντας μπροστά τους ερχόμενους μήνες».

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Χριστοφίδης: