Ανάλυση Τετάρτης: Πακέτο στήριξης ΗΠΑ Vs πακέτο στήριξης ΕΕ

Ανασκόπηση αγοράς, πληθωρισμός, μετοχές, τα μηνύματα από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και το ζήτημα με την οικονομία της Τουρκίας από τον Ανδρέα Χριστοφίδη, Managing Director της Granfeld Wealth Management

Σε ανασκόπηση της δράσης της αγοράς την τελευταία εβδομάδα προχώρησε ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management, όπου βρέθηκε φιλοξενούμενος στο Business Hour by Brief χθες Τρίτη (23/3). 

Μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοφίδης ανέλυσε τα μηνύματα και το αποτέλεσμα της συνάντησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το πώς επηρεάζουν οι προβλέψεις την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, την αγορά ομολόγων, αλλά και ποια η άποψη του για τις αναδυόμενες αγορές ειδικά στην Ασία, αλλά και το πως σχολιάζει τα όσα διαδραματίζονται στην οικονομία της Τουρκίας.

Τι συνέβη και ποια ήταν η δράση της αγοράς αυτή την βδομάδα 

«Βλέπουμε ότι συνεχίζεται στις αγορές των ομολόγων η αύξηση των αποδόσεων. Αυτό πιο συγκεκριμένα το βλέπουμε στην αγορά των ομολόγων στην Αμερική και αφορά και τα κυβερνητικά αλλά και τα εταιρικά ομόλογα, καθώς επίσης και στις αναδυόμενες αγορές. Και εκεί βλέπουμε, ειδικά στην Ασία, ότι υπάρχει μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Μια αύξηση που γενικά επηρεάζει και τις αγορές των μετοχών. Πρωτίστως θα έλεγα την αμερικάνικη αγορά όπου υπάρχει μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα της τεχνολογίας. Καθώς επίσης και στις αναδυόμενες αγορές. Καλύτερα έχει πάει αυτή την εβδομάδα η αγορά μετοχών στην Ευρώπη, διότι και η δομή της αγοράς είναι διαφορετική. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει τόσο πολύ ο τομέας της τεχνολογίας. Υπάρχουν πιο ώριμες βιομηχανίες, υπάρχουν άλλοι τομείς όπως είναι οι τράπεζες, που ξεκίνησαν να πηγαίνουν καλύτερα. Επίσης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπου βλέπουμε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα της FIAT που έκανε την συγχώνευση μαζί με την Peugeot, και πηγαίνει καλύτερα, καθώς επίσης και την περίπτωση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως είναι η VW μετά και την στροφή που έχουν ξεκινήσει να κάνουν προς τα ηλεκτρικά / υβριδικά αυτοκίνητα. Αυτό έχει επιφέρει ένα αέρα ανανέωσης για αυτές τις αγορές»

Σχετικά με τη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα μηνύματα

«Πολλά μηνύματα και όλα θετικά. Πρωτίστως η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, ήρθε και επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Αμερική περιμένει ότι θα κυμανθεί στο 6,5% για τη φετινή χρονιά που είναι πάρα πολύ υψηλός. Σε δεύτερο σημείο είπε πως δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του 2023. Δηλαδή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια παρόλη όλη αυτή την αύξηση του ΑΕΠ που αναμένουν, δεν αναμένουν ότι θα προχωρήσουν με μία αύξηση των επιτοκίων. Σαν τρίτο σημείο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έδειξε ότι γενικά δεν ανησυχούν για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Δεν βλέπουν ότι υπάρχει πληθωρισμός μακροπρόθεσμος. Δεν βλέπουν ότι λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει οι καταστάσεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Οπόταν, όλα μαζί, τα μηνύματα που μας άφησε ήταν αρκετά θετικά».

Πώς επηρεάζονται οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη από την αγορά των ομολόγων 

«Στην Αμερική από την μια έχουμε το πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν, 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν λάβουμε υπόψη μας το συνολικό πακέτο στήριξης μιλούμε για ένα αριθμό περίπου του 12% του ΑΕΠ της Αμερικής. Από την άλλη βλέπουμε ότι υπάρχει και η στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα, είτε μέσω των χαμηλών επιτοκίων, είτε μέσω της αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αυτά τα δύο συνθέτουν ένα περιβάλλον που παραμένει πάρα πολύ θετικό για την αμερικανική οικονομία. Και είναι λογικό οι επενδυτές να αναμένουν μια σταδιακή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Ενδεικτικά να πούμε το 10χρονο αμερικανικό ομόλογο κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 1,7%, σε αντίθεση με το -0,3% του γερμανικού που έχουμε εμείς εδώ στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες για του χρόνου είναι ότι το αμερικάνικο ομόλογο θα φτάσει πέριξ του 2%. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουμε το πακέτο στήριξης της ΕΕ, που είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα. Στα περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο βέβαια έχει και μια διαφορετική φιλοσοφία πίσω του, σε σχέση με το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν. Θα αργήσει να έρθει το πακέτο στήριξης στην Ευρώπη και γι’ αυτό τον λόγο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει και ανεβάζει τις αγορές των ομολόγων της δευτερογενής αγοράς. Ενδεικτικά να πούμε ότι την περασμένη εβδομάδα αγόρασε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα περίπου 12 δισεκατομμύρια που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα. Ο λόγος αυτής της πράξης της είναι ότι θέλει να κρατήσει τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα για να μην επηρεαστεί το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων. Οπόταν, βλέπουμε ότι παρόλο που είναι θετικές οι ενδείξεις και στην Ευρώπη και στην Αμερική, στην Αμερική είναι σίγουρα καλύτερες. 

Πώς κινούνται οι μετοχές στον τομέα της τεχνολογίας 

«Να πούμε ότι όταν μιλάμε για μετοχές βεβαίως μιλάμε για μακροχρόνιες επενδύσεις. Οπόταν ένας επενδυτής πρέπει να κοιτάζει αυτό τον κλάδο επενδύσεων από αυτή τη σκοπιά. Οι μετοχές στον τομέα της τεχνολογίας σίγουρα είναι αυτές που προσφέρουν τις καλύτερες προσδοκίες, προοπτικές σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Εάν δούμε από την αρχή του χρόνου λόγω και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων ο κλάδος γενικά δεν έχει αποδώσει τόσο καλά. Αυτό βέβαια κάποιος μπορεί να πει πως είναι μια ευκαιρία για να τοποθετηθεί σε ορισμένες μετοχές εταιρειών που έχουν πάρα πολύ ψηλή κερδοφορία. Εταιρείες όπου όταν θα βγούμε από την πανδημία και θα πάμε μπροστά τα προϊόντα τους και οι υπηρεσίες τους θα συνεχίσουν να είναι εκεί». 

Τι γίνεται με τις αναδυόμενες αγορές 

«Οι αναδυόμενες αγορές παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από πάρα πολύ ψηλή μεταβλητότητα. Αν δούμε συγκεκριμένα στη περίπτωση της Ασίας, πάλι παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια οι αγορές είχαν, λόγω και της πολύ ψηλής ανάπτυξης, είχαν πολύ επίδραση πάνω στις πρώτες ύλες και στις τιμές τους. Τα τελευταία 10 χρόνια η δομή αυτών των αγορών έχει αλλάξει. Ειδικά η Κίνα, όπου αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Η οικονομία της είναι μια πιο σωστά δομημένη οικονομία, όπου σωστά έχουμε από την μια πλευρά τον τόμεα της τεχνολογίας, της κατανάλωσης. Σίγουρα ένας επενδύτής αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει αυτή τη μεγάλη αλλαγή που έχει επέλθει και δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πόσο πολύ έχουν μεγαλώσει τα χρηματιστήρια στην Κίνα και γενικά ο τομέας των χρηματαταγορών, και οι μετοχές και τα ομόλογα που υπάρχουν στην Κίνα. Θα έλεγα πως προχωρώντας μπροστά, όπως μιλήσαμε για την Αμερική και την Ευρώπη, το ίδιο και η Ασία και ειδικά της Κίνας οι προοπτικές ανάπτυξης της παραμένουν πολύ καλές. 

Σχετικά με την Τουρκία 

«Είχαμε τώρα τις τελευταίες μέρες την καθαίρεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία και γενικά μας θύμισε πόσο πολύ ψηλή είναι η μεταβλητότητα που υπάρχει στις αναδυόμενες αγορές. Βέβαια, αυτό που έγινε στην Τουρκία δεν είναι κάτι το καινούργιο. Δηλαδή είχαμε πριν μερικές εβδομάδες την περίπτωση της Βραζιλίας, την καθαίρεση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Petrogas. Το ίδιο βλέπουμε φυσικά και στο Μεξικό στην περίπτωση της Memex, όπου υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις μέσα στην εταιρεία. Άρα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας παραξενεύει. Πιστεύω είναι μέσα στο ρίσκο που πρέπει να έχει υπόψιν του ένας επενδυτής, όταν επενδύει στις αναδυόμενες αγορές». 

Πώς πρέπει ένας επενδυτής να τοποθετήσει το χαρτοφυλάκιο του σε αναδυόμενες αγορές 

«Να πούμε ότι πάντα το σημείο εκκίνησης, είναι το προφίλ ρίσκου ενός επενδυτή. Εκεί καθορίζεται ο επενδυτικός στόχος. Δεν έχει αλλάξει το περιβάλλον πηγαίνοντας μπροστά. Δηλαδή τα επιτόκια που είναι χαμηλά, θα παραμείνουν χαμηλά. Πιστεύω ότι η έξοδος από την πανδημία θα μας βάλει σε μια τροχιά ανάπτυξης και αυτό είναι κάτι που φανερώνει πολλές προοπτικές για οποιοδήποτε επενδυτή».  

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης: