Ανάλυση Τετάρτης: Πώς τα πακέτα στήριξης επηρεάζουν τις αγορές

  • Πώς επηρεάζουν τα πακέτα στήριξης την οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές  
  • Πρέπει οι αγορές να ανησυχούν για την αργή πρόοδο των εμβολιασμών
  • Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα
  • Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για την ρευστότητα που θέτουν οι Κεντρικές Τράπεζες 
  • Τι γίνεται με την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την διάρκεια της πανδημίας
  • Όλα αυτά πως επηρεάζουν τα επιτόκια 
     

Την δράση της οικονομίας την τελευταία εβδομάδα, πως το πακέτα στήριξης επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές, για το αν πρέπει οι αγορές να ανησυχούν για την αργή πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και το τι γίνεται με το δημόσιο χρέος, ανέλυσε μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management, o οποίος κάθε Τρίτη βρίσκεται φιλοξενούμενος στο Business Hour by Brief, για ανάλυση των διεθνών αγορών. 

Ο κ. Χριστοφίδης μίλησε για την αβεβαιότητα σε ότι αφορά τις αγορές ομολόγων, για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και για τις διαφορές στα πακέτα στήριξης Αμερικής και Ευρώπης και πώς αυτά θα επηρεάσουν διαφορετικά κάθε οικονομία

Αναλυτικά όσα ανέφερε:  

«Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων ειδικά στην αγορά της Αμερικής και στις αναδυόμενες αγορές. Αυτές είναι δύο αγορές που σχετίζονται με το δολάριο όπου εκεί βλέπουμε ότι συνεχίζεται μια ανοδική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων. Ενώ βέβαια σε ό,τι αφορά την αγορά της Ευρώπης, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα στα ομόλογα. Σε ότι αφορά βέβαια τα χρηματιστήρια, βλέπουμε και στην Αμερική και στην Ευρώπη, μια ηρεμία και μια άνοδο σε ότι αφορά το χρηματιστήριο του NASDAQ, όπου βέβαια είχε υποστεί την μεγάλη πτώση το δεύτερο 15νθήμερο του Φλεβάρη». 

Πώς επηρεάζουν τα πακέτα στήριξης την οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές 

«Θα έλεγα πως επηρεάζουν θετικά. Αν δούμε στην Αμερική όπου την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο ενέκρινε το νέο πακέτο στήριξης των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν λάβουμε υπόψιν και τα προηγούμενα πακέτα στήριξης, είμαστε περίπου στο 12% του ΑΕΠ της Αμερικής. Αν κοιτάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη θα δούμε ότι υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, κοντά στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με όλα τα πακέτα που έχουν εγκρίνει οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, είμαστε περίπου στο 6% του ΑΕΠ. Οπόταν βλέπετε είναι μεγάλοι οι αριθμοί, βέβαια στην Αμερική πολύ πιο μεγάλοι από την Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτιμούμε ότι φέτος η ανάπτυξη στην Αμερική θα έρθει κοντά στο 6,5%. Στην Ευρώπη πιο κάτω, κοντά στο 4%. Παραμένουν όμως πολύ σημαντικοί αριθμοί και αυτό βέβαια πιστεύουμε πως προχωρώντας μπροστά μεσοπρόθεσμα θα το δούμε και στην ανάπτυξη σε ότι αφορά τις αγορές». 

Πρέπει οι αγορές να ανησυχούν για την αργή πρόοδο των εμβολιασμών

«Πιστεύω πως σίγουρα είναι κάτι που ανησυχεί όλους μας, από την άλλη όμως οι αγορές κοιτάζουν μπροστά και πιστεύω πως αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφλήσει αυτή την καθυστέρηση. Βλέπουν ότι προς το τέλος του 2021, σίγουρα αρχές 2022, τα πράγματα θα έχουν επιστρέψει σε μια ομαλότητα και σε ότι αφορά σε μια οικονομική κανονικότητα. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι πολλές από τις μεγάλες εταιρείες που υπάρχουν στην Ευρώπη, είναι παγκόσμιες, είναι εταιρείες που εξάγουν πολλά από τα προιόντα τους, έτσι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, εξαρτάται και από την οικονομική ανάπτυξη που βλέπουμε στην Αμερική και στις οικονομίες της Ασίας. Οπόταν, μπορεί εγχώρια η κατάσταση στην Ευρώπη να μην είναι τόσο θετική όσο θα θέλαμε, αλλά σε ότι αφορά τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ αυτό είναι θετικό». 

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης που προσφέρει στην αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη, αλλά θα το αυξήσει μάλιστα. Δηλαδή μέχρι τώρα, τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ αγόραζε γύρω στα 12 δισεκατομμύρια ομολόγων κάθε εβδομάδα και υπολογίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί πιο πάνω από 20 δισεκατομμύρια την εβδομάδα. Βέβαια εδώ να τονίσουμε ότι είναι ξεκάθαρος ο στόχος της ΕΚΤ. Θέλει να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων για τον απλούστατο λόγο, γιατί όπως είδαμε και πριν, όσον αφορά τα πακέτα στήριξης, τα δημοσιονομικά πακέτα, αυτά είναι πιο χαμηλά σε ότι αφορά την Αμερική. Οπόταν εδώ είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας την αναπτυξιακή πορεία των δύο αυτών μεγάλων οικονομιών και βλέπουμε ότι η ΕΕ έχει μείνει κάπως πίσω. Γι’ αυτό και η ΕΚΤ προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων και βέβαια των εταιρειών στην Ευρωζώνη, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει σε μια πιο γρήγορη ανάπτυξη της οικονομίας μας». 

Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για την ρευστότητα που θέτουν οι Κεντρικές Τράπεζες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

«Πιστεύω πως στη φάση που είμαστε όχι. Είναι κάτι όμως που συζητείται ευρέως, καθώς ξεκινούμε και βλέπουμε σε ορισμένα κομμάτια των αγορών, σε εξειδικευμένες αγορές, ορισμένες τιμές που ίσως να προκαλούν ερωτήματα “φούσκας” για παράδειγμα. Από την άλλη να τονίσουμε ότι τα πακέτα στήριξης και η ρευστότητα που βάζει και η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είναι πολύ σημαντική σε αυτό το σημείο που είμαστε, ούτως ώστε να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα η αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία. Άρα δεν πιστεύω πως είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως τώρα. Αν μη τι άλλο αν δεν υπήρχε αυτή η ρευστότητα τότε η ύφεση που περνούν οι παγκόσμιες οικονομίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είδαμε πέρσι». 

Τι γίνεται με την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την διάρκεια της πανδημίας

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα το οποίο θα μας απασχολεί στα επόμενα χρόνια. Η αύξηση χρέους που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες μπορεί να συγκριθεί με την αύξηση χρέους που είχαν δει οι παγκόσμιες οικονομίες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια. Οπόταν είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε. Βέβαια πως επιτυγχάνεται η μείωση αυτού του χρέους… Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο αποτελεσματικός για να μειωθεί το χρέος είναι η οικονομική ανάπτυξη. Μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί αν θέλετε να απορροφηθεί αυτή η αύξηση χρέους. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η φορολογία για παράδειγμα, αλλά σίγουρα η αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης είναι το καλύτερο μέσο. 

Όλα αυτά πως επηρεάζουν τα επιτόκια 

«Αναμφίβολα είμαστε τώρα σε μια φάση όπου τα τελευταία 30 χρόνια και ο πληθωρισμός αλλά και τα επιτόκια ακολουθούν μια πορεία προς τα κάτω. Πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα επιτόκια δεν μπορούν να πάνε πιο κάτω, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες που μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια βέβαια θα οδηγήσουν σε μια αύξηση των επιτοκίων. Βλέπουμε ότι βραχυπρόθεσμα υπάρχουν ορισμένες, μικρές θα έλεγα πληθωριστικές πιέσεις, προς τα πάνω. Αναμένουμε πως αυτό θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες, αλλά πηγαίνοντας μπροστά βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις στον πληθωρισμό προς τα πάνω, άρα κατά συνέπεια αναμένουμε πως και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα». 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης: