Ανάλυση Τετάρτης: Θα επενδύσεις στον χρυσό; Τι πρέπει να ξέρεις

Τι ανέλυσε αυτή την εβδομάδα στο Business Hour by Brief, o Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld

Η άνοδος της τιμής των πολύτιμων μετάλλων μετά από την πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου, καθώς και πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε αυτήν την κατηγορία ήταν μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

Ποιος είναι ο λόγος για την αδυναμία του δολαρίου 

«Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία του δολαρίου κυμαίνεται κοντά στο 1,25. Να πούμε ότι το δολάριο έρχεται από το 1,17 ήταν το ψηλό που είχε φτάσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Πιστεύουμε ότι η αδυναμία του δολαρίου οφείλεται κυρίως στο ότι έχουμε δει τις αποδόσεις των ομολόγων στην Αμερική, το οποίο από 1,75 που είχε καταγράψει έχει έρθει κοντά στο 1,60. Και βέβαια όσο πιο ψιλή είναι η απόδοση, ο τόκος που παίρνει κάποιος επενδύοντας στο ομόλογο, τόσο πιο ψιλή είναι και η απόδοση στα δολάρια. Άρα έχουμε μια απευθείας σχέση μεταξύ των δύο».

Πώς αυτό επηρεάζει την τιμή του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση. Δηλαδή παρόλο ότι ο χρυσός είχε γράψει μία αδυναμία τις προηγούμενες εβδομάδες και είχε φτάσει περίπου τα 1,600 δολάρια την ουγγιά, βλέπουμε πως έχει πάει πάνω, αφού έχει περάσει τα 1,800. Να πούμε ότι ο χρυσός παραδοσιακά θεωρείται ένα καταφύγιο όταν υπάρχουν περίοδοι ψηλής μεταβλητότητας, όπως και τα δολάρια. Η τιμή του δίνεται σε δολάρια, επομένως κάποιος που επενδύει στον χρυσό μπορούμε να πούμε ότι τον χρησιμοποιεί σαν ένα hedge. Δηλαδή όταν πηγαίνει κάτω η τιμή του δολαρίου η τιμή του χρυσού πηγαίνει πάνω. Επίσης βλέπουμε ότι η τιμή του πηγαίνει πάνω όταν κάποιος περιμένει ψηλό πληθωρισμό. Άρα αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που ωθούν την τιμή του χρυσού και να πούμε ότι όπως βλέπουμε την τιμή του δολαρίου η οποία πηγαίνει προς τα κάτω αυτό βέβαια αντανακλάται σε μια πιο ψηλή τιμή του χρυσού. Βέβαια δεν είναι μόνο ο χρυσός. Είναι και το ασήμι και το παλλάδιο. Αυτά τα πολύτιμα μέταλλα έχουν κάπως ένα διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά περισσότερο ο χρυσός που χρησιμοποιείται ως επενδυτικό καταφύγιο. Το ασήμι και το παλλάδιο έχουν μια διαφορετική δυναμική, ειδικά το παλλάδιο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και ειδικά στους καταλύτες των αυτοκινήτων, που βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αυτό εξηγεί την άνοδο στην τιμή του που έχουμε δει πρόσφατα». 

Πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε αυτή την κατηγορία 

«Για να απαντήσω να πάμε σε αυτό που λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή στην στρατηγική κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, όπου πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όλες τις αξίες. Κινητές – ακίνητες που έχει στη διάθεση του ένας επενδυτής. Εδώ βέβαια συγκαταλέγονται και τα πολύτιμα μέταλλα και ειδικά ο χρυσός, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται σαν ένα μέταλλο που κρατά την αξία του και σε περιόδους που υπάρχει υψηλός πληθωρισμός και σε περιόδους όπου υπάρχει ψηλή μεταβλητότητα στις αγορές. Άρα πιστεύω ότι είναι από αυτή τη σκοπιά που πρέπει να δει την επένδυση σε χρυσό ένας επενδυτής. Είναι μια μακροχρόνια επένδυση. Δεν είναι κάτι που γίνεται για ένα γρήγορο κέρδος. Αλλά κοιτάζοντας το χαρτοφυλάκιο ο χρυσός έχει θέση σε αυτό». 

Τι γίνεται με τις μακροοικονομικές συνθήκες 

«Γενικά μπαίνουμε τώρα σε μια περίοδο όπου έχει περάσει το τρίμηνο. Έχει περάσει η αρχή του μήνα, άρα δεν έχουμε πολλές μακροοικονομικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά στατιστικές. Είχαμε όμως την Παρασκευή που μας πέρασε μία πολύ σημαντική στην Αμερική. Ήταν η ανακοίνωση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τον μήνα που μας πέρασε. Να πούμε ότι η αγορά περίμενε γύρω στο 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, εξεπλάγησαν όλοι όταν η ανακοίνωση ήρθε και έλεγε ότι η οικονομία δημιούργησε μόνο 280 χιλιάδες θέσεις εργασίας, και μπορείτε να φανταστείτε τη μεγάλη συζήτηση μεταξύ των αναλυτών και των οικονομολόγων ως προς το γιατί αυτή η μεγάλη διαφορά και απ’ ότι φαίνεται αυτό οφείλεται στα πολύ υψηλά επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν και αυτό για την ώρα κρατά μακριά τους ανέργους από το να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτό θα είναι περιστασιακό, αλλά ήταν σίγουρα μια έκπληξη και περιμένουμε τις ερχόμενες εβδομάδες να δούμε κατά πόσον θα αλλάξουν τα πράγματα. Βέβαια το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση στην αγορά εργασίας στην Αμερική, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πίεση πάνω στις απολαβές, πάνω στο μισθολόγιο και κατ’ επέκταση αυτό θα κρατήσει προς τα κάτω και τις πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες πολλοί αναλυτές βλέπουν και στην Αμερική». 

Έχει αλλάξει το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό κλίμα;

«Πιστεύουμε πως όχι. Εάν δούμε τη βιομηχανική, την εργοστασιακή παραγωγή, τους δείκτες μεταποίησης αυτοί παραμένουν παγκόσμια σε πάρα πολύ ψηλά σημεία. Άρα, μεσοπρόθεσμα δεν μπορούμε πως έχει αλλάξει το οικονομικό επενδυτικό περιβάλλον. Αντίθετα, με το unlock το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη, περιμένουμε πως σιγά σιγά και οι διάφοροι δείκτες σε ότι αφορά τις υπηρεσίες και την κατανάλωση, θα κινηθούν ανοδικά. Βέβαια, είμαστε και στην τουριστική περίοδο, κάτι που μας επηρεάζει ιδιαίτερα εμάς στην Κύπρο, άρα πολύ σημαντικό ο τουρισμός, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες. Άρα, παραμένουμε θετικοί σε ότι αφορά την οικονομία για το δεύτερο μισό του χρόνου. Τώρα, σε ότι αφορά τις χρηματαγορές θα πρέπει να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο του καλοκαιριού όπου παραδοσιακά δεν είναι η καλύτερη για τις παγκόσμιες χρηματαγορές. Στατιστικά υπάρχει μια άνοδος στην μεταβλητότητα και αυτό δεν πρέπει να εκπλήξει τους επενδυτές αν το δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Χριστοφίδης: