Ανάλυση Τετάρτης: Τι έχασαν & τι κέρδισαν οι αγορές

Η κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2021, τις προσδοκίες για το υπόλοιπο έτος ανέλυσε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management στο Business Hour By Brief

Tη κίνηση της Παγκόσμιας Οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πώς αποδόθηκαν οι χρηματοοικονομικές αγορές στο 1ο τρίμηνο, τις προσδοκίες για το υπόλοιπο έτος, την σημαντικότητα του πρόσφατα εγκεκριμένου σχεδίου υποδομής από τον Τζον Μπάιντεν και πώς θα επηρεάσει αυτό το σχέδιο υποδομής την παγκόσμια οικονομία, ανάλυσε μεταξύ άλλων, στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία και την ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2021 

«Το πρώτο τρίμηνο είχαμε μια πολύ καλή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Είχαμε μιλήσει την περασμένη φορά για τους προκαταρτικούς αριθμούς της εργοστασιακής παραγωγής για τον μήνα του Μάρτη, έτσι είχαμε και τους τελικούς αριθμούς, οι οποίοι ήρθαν να υπογραμμίσουν την δυνατή ανάπτυξη που έχουμε στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη γενικά. Ειδικά στη Γερμανία. Επίσης να αναφέρουμε και πάλι για τον μήνα του Μάρτη στον οποίο είχαμε μια συνέχεια της πορείας σε ότι αφορά την πορεία της ανεργίας στην Αμερική. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το επίπεδο ανεργίας έχει μειωθεί στο 6% με τη δημιουργία περίπου 900.000 νέων θέσεων εργασίας μόνο τον μήνα του Μάρτη. Φυσικά σε ό,τι αφορά την Αμερική είμαστε ακόμα πίσω από το πιο χαμηλό σημείο ανεργίας που ήταν περίπου το 4% πριν την πανδημία, αλλά όλα αυτά δείχνουν ότι σταθερά η Αμερική οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι λίγο διαφορετική. Εδώ έχουμε το τρίτο κύμα πανδημίας. Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο σε άλλες χώρες, ειδικά στην Αμερική και στην Αγγλία, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις εξαγωγές, όπου ένα μεγάλος μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας βασίζεται σε αυτές, ειδικά η Γερμανία, τότε θα δούμε ότι πηγαίνουν πολύ καλά. Αρκετά καλά επίσης βλέπουμε και στην Ασία, ειδικά στην Κίνα. Τώρα σε ότι αφορά μια ανασκόπηση του πρώτου τριμήνου πρέπει να αναφέρουμε τα δύο πακέτα στήριξης στην Αμερική. Το πρώτο απευθείας για τους Αμερικάνους και το δεύτερο αφορά τα έργα υποδομής». 

Πώς αποδόθηκαν οι χρηματοοικονομικές αγορές στο 1ο τρίμηνο

«Το ότι υπάρχει μία ανάκαμψη στην οικονομία έχει οδηγήσει και σε μια άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων και αυτό είναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά ομόλογα. Ενδεικτικά να πούμε πως μπαίνοντας στη νέα χρονιά είχαμε την απόδοση του 10χρονου αμερικανικού ομολόγου, που κυμαινόταν κοντά στο 0,9% και αφήνουμε το τρίμηνου και αυτή η απόδοση κυμαίνεται κοντά στο 1,75%. Αυτή η άνοδος που είναι περίπου κοντά στο 0,8% ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις αρχές του 2009 και το 2016 με την εκλογή του Προέδρου Τραμπ. Οπότε βλέπουμε ότι οι αναλυτές περιμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί πολύ καλά βγαίνοντας από την πανδημία. Σαν αντίκτυπο να πούμε ότι το πρώτο τρίμηνο οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων έχασαν περίπου 5% - και τα κυβερνητικά και τα εταιρικά ομόλογα. Αντίθετα οι αγορές των μετοχών ήταν καλύτερες. Γύρω στο 10% άνοδος και στην Ευρώπη και στη Αμερική. Λιγότερο καλά το NASDAQ το οποίο χτυπήθηκε από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Καθόλου καλά ο χρυσός ο οποίος έχασε περίπου 10% της αξίας του σε δολάρια αυτό το τρίμηνο». 

Ποιες είναι οι προσδοκίες για το υπόλοιπο έτος 

«Αν λάβουμε υπόψιν όχι απλά τα πακέτα στήριξης αλλά και την παγκόσμια ζήτηση που υπάρχει, αναμένουμε πως η Αμερική φέτος θα έχει μία πολύ ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως της 6,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη πάλι θα είναι ψηλή, αλλά πιο χαμηλή, κοντά στο 4%. Προχωρώντας αναμένουμε πως οι αποδόσεις των ομολόγων στην Αμερική θα σταθεροποιηθούν. Δηλαδή, από το 1,75% αυτή τη στιγμή τις αναμένουμε στο 2% για το τέλος της χρονιάς και βέβαια όσον αφορά τις μετοχές, αναμένουμε πως οι δείκτες τους θα συνεχίσουν να αντανακλούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία από το σχέδιο υποδομής του Μπάιντεν 

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεση της να προωθήσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι ένα νομοσχέδιο στήριξης σε έργα υποδομής στην Αμερική. Ενδεικτικά να πούμε ότι για τους αριθμούς που μιλούμε κυμαίνονται κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα επενδυθούν σε βάθος 8 χρόνων. Αυτό ενδεικτικά πάλι να αναφέρουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πακέτο σε έργα υποδομής που έχει γίνει στην Αμερική από την δεκαετία του ’60. Πώς σπάζουν αυτά τα 2 τρισεκατομμύρια; Περίπου 600 δις θα επενδυθούν στον τομέα των Μεταφορών. Δηλαδή να βελτιωθούν έργα υποδομής, όπως δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, επίσης ακόμη 600 θα επενδυθούν σε ό,τι αφορά στον τομέα της πράσινης, της καθαρής ενέργειας. Και ακόμη 500 δις θα επενδυθούν στην έρευνα. Είναι ένα γενικό πακέτο. Δεν είναι ένα απλό κομμάτι. Ενδεικτικά να πούμε ότι και στο κομμάτι των Μεταφορών είναι για να δημιουργηθούν υποδομές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Πώς θα επηρεάσει αυτό το σχέδιο υποδομής την παγκόσμια οικονομία

«Αναμένουμε πως θα την επηρεάσει θετικά. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι η Αμερική είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μας και οτιδήποτε συμβαίνει στην Αμερική έχει αντίκτυπο και στον υπόλοιπο κόσμο. Άρα σίγουρα το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία θα είναι θετικό. Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια και τις συζητήσεις που γίνονται διότι η άλλη ερώτηση είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το πολύ μεγάλο πακέτο και η απάντηση είναι ότι αυτό θα γίνει με αύξηση της φορολογίας. Ήδη στην Αμερική η Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η πρόταση για χρηματοδότηση αυτού του πακέτου είναι μέσω αύξησης της εταιρικής φορολογίας από το 21% στο 28%. Μιλάμε για πολύ μεγάλους αριθμούς. Γενικά όμως θα έλεγα θετικά. Βεβαίως θα επηρεάσει και την τεχνολογία αφού όπως είπαμε πριν ένα μεγάλο μέρος του πακέτου θα πάει στην ενέργεια, επίσης υπάρχει η πρόνοια για την τεχνητή νοημοσύνη κ.α. οπόταν σίγουρα επηρεάζει θετικά και τον τομέα της τεχνολογίας». 

Κάποιος επενδυτής πως θα αναλύει όλα αυτά τα στοιχεία

«Βλέπουμε πως σε ότι αφορά την αγορά των ομολόγων τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε αυτά της Ευρώπης. Το επίπεδο των επιτοκίων στο τέλος της ημέρας είναι αυτό που καθορίζει την απόφαση για όλες τις επενδύσεις και πολλοί επενδυτές ρωτούν, αναλύουν, κατά πόσον αυτή είναι η στιγμή για να αυξήσουν το επενδυτικό ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο τους. Βέβαια, όποιαδήποτε απόφαση που αφορά το ρίσκο πρέπει να είναι συμβατή με το προφίλ ρίσκου κάποιου επενδυτή και τον επενδυτικό του στόχο. Αλλά από τη στιγμή που αναμένουμε πως δεν θα υπάρξει πολύ μεγάλη άνοδος στα επιτόκια, βλέπουμε ότι θα υπάρξει μια δυνατή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό βέβαια πρέπει να αντανακλάται και στις επενδύσεις που κάνουν οι επενδυτές».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης: