Ανάλυση Τετάρτης: Τι γίνεται με τα crypto και ο No1 κίνδυνος

Την αύξηση της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, το πόσο αυτή επηρεάζει τις αγορές μετοχών, γιατί οι τράπεζες δεν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές μετοχών αυτήν τη στιγμή, και οι ενδεχόμενοι φόβοι των επενδυτών από την πολύ μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους του περασμένου έτους, ανέλυσε μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

Να σταθούμε όμως περισσότερο σε αυτό το θέμα και στην αστάθεια των κρυπτονομισμάτων Ποιος είναι ακριβώς ο λόγος κύριε Χριστοφίδη που παρατηρήσαμε αυτή την μεγάλη πτώση γιατί πριν από λίγο καιρό έχουμε παρατηρήσει μία ανοδική τάση όσον αφορά την αξία τους
 
"Πολύ σωστά τα λέτε είχαμε δει μία ανοδική τάση. Να πάρουμε πάντα το Bitcoin όπου σε κάποια φάση στην αρχή της χρονιάς κινήθηκε και έφτασε στις 60 χιλιάδες δολάρια η αξία του νομίσματος. Σκεφτείτε ότι από τις 60.000 που ήμασταν πριν μερικές εβδομάδες,  την περασμένη Τετάρτη, στιγμιαία, η αξία του έπεσε πιο κάτω από τις 30.000, δηλαδή μία πτώση της τάξεως του 50 τοις 100.  Βέβαια αυτή η μεγάλη πτώση δεν κράτησε για πολλές ώρες, αμέσως ανέκαμψε. Μετά το Σάββατο έπεσε πάλι πίσω στις 32.000 δολάρια και σήμερα το πρωί κοντεύουμε πίσω στις 38 με 39,000. Άρα βλέπετε κι εσείς την μεγάλη μεταβλητότητα που έχει το bitcoin.
 
Η ερώτησή σας ήταν πολύ εύστοχη, τι ήταν αυτό που κρύβεται πίσω από την μεταβλητότητα.  Διακρίνουμε δύο παράγοντες:
Ο πρώτος είναι σχόλια, συγκεκριμένα από τον Elon Musk, που έχουμε ξαναμιλήσει και στο παρελθόν ο CEO της Tesla, o όποιος εξέπληξε κάπως την αγορά λέγοντας ότι η εταιρεία του θα σταματήσει να επενδύει στο bitcoin λόγω του πολύ μεγάλου περιβαλλοντικού κόστους που έχει εξόρυξη, η παραγωγή του συγκεκριμένου νομίσματος.  
 
Ο δεύτερος λόγος βέβαια, και πολύ πιο σημαντικός, ήταν η ανακοίνωση από πλευράς των Κινέζικων Εποπτικών Αρχών, οι οποίες φαίνεται να παίρνουν από πιο κοντά, όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και την χρησιμοποίηση του Bitcoin και γενικά όλων των κρυπτονομισμάτων και αυτό βέβαια προκάλεσε μεγάλο φόβο στην αγορά διότι η χρήση των κρυπτονομισμάτων στην κινεζική αγορά είναι πολύ μεγάλη και αυτός βέβαια είναι και ένας πιο μακροχρόνιος παράγοντας που επηρεάζει όλα τα κρυπτό νομίσματα και ειδικά το Bitcoin".
 
 
Να επενδύσω ή όχι τώρα στα Crypto;
Δηλαδή τώρα είναι ευκαιρία κάποιος να αποκτήσει ένα κρυπτoνόμισμα; Αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εκμεταλλεύεται κάποιος;
 

"Αυτή η ερώτηση χρειάζεται πολύ μεγάλη ανάλυση. Φυσικά για να την απαντήσει κάποιος εκτός βέβαια από το προφίλ ρίσκου (πάντα ξεκινάμε με αυτό, από τον επενδυτικό στόχο δηλαδή του επενδυτή) εδώ πρέπει να κοιτάξουμε και στο τέλος της ημέρας τι είναι οι προοπτικές αυτού του νομίσματος μακροχρόνια πηγαίνοντας μπροστά. Κάποιος μπορεί να δει και τις προοπτικές κάποιος όμως μπορεί να δει και τα ρίσκα ειδικά από τις εποπτικές αρχές. Διότι μέχρι τώρα το μεγάλο ρίσκο αφορούσε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Βέβαια υπάρχει και το άλλο μεγάλο ρίσκο ότι όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο η Κίνα αλλά και η Αμερική, θέλουν κι αυτές να ελέγχουν, αν θέλετε ως ένα βαθμό την χρησιμοποίηση των διαφόρων νομισμάτων και γι' αυτό το λόγο όλες οι χώρες θέλουν κάπως να έχουν το δικό τους -να μην το πούμε κρυπτονόμισμα- να το πούμε ένα ηλεκτρονικό νόμισμα. Και αυτό βέβαια θα έρθει να δημιουργήσει ανταγωνισμό στα κρυπτνομίσματα. Οπόταν εξαρτάται το πώς κάποιος θα το δει, το πώς θα το αναλύσει ο κάθε επενδυτής. Εγώ θα έλεγα αν θέλετε το πώς επηρεάζουν τα κρυπτονομίσματα τις αγορές μετοχών. Οι μεγάλοι εθνικοί επενδυτές έχουν μείνει μακριά από τα κρυπτονομίσματα, αν δούμε τις τράπεζες, αν δούμε τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία έχουν μείνει μακριά. Αυτοί που έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα είναι περισσότερο οι ιδιώτες επενδυτές. Οπόταν δεν μπορούμε να δούμε τα κρυπτονομίσματα, όπως βλέπουμε άλλες επενδυτικές κατηγορίες όπως είναι οι μετοχές όπως είναι τα ομόλογα που αποτελούν τη βάση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Αυτό όμως που πάντα έχει σημασία, και το έχουμε δει και στο παρελθόν ειδικά σε περιόδους όπου υπάρχει υψηλή μεταβλητότητα, είναι ψυχολογία και ειδικά την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι οι μετοχές, ειδικά στην Αμερική, είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την μεγάλη πτώση του Bitcoin και αυτό είναι κάτι που λογικά θα πρέπει να περιμένουμε, να αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί. Δηλαδή όσο υπάρχει ψηλή, πολύ ψηλή μεταβλητότητα σε μία κατηγορία επενδύσεων -παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι δε συσχετίζεται με τις μετοχές, με τα ομόλογα- επηρεάζει όμως την ψυχολογία. Οπόταν αυτό, αν θέλετε, είναι ένα κανάλι που επηρεάζει τις μετοχές.
 
Ένα άλλο κανάλι για το οποίο υπάρχει πολύ μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσον ένας επενδυτής έχει δανειστεί για να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα και αυτό είναι κάτι που ειδικά σε περιόδους κρίσης ο δανεισμός μπορεί να επιφέρει πολύ μεγάλα προβλήματα ειδικά όταν πέφτει η αξία της επένδυσης, για την οποία έχει χρησιμοποιηθεί σαν ενέχυρο και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει επενδυτές να ρευστοποιήσουν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία που είναι πολύ ρευστά, όπως για παράδειγμα τα κυβερνητικά ομόλογα και αυτό είναι κάτι που είδαμε πέρσι τον Μάρτιο. Άρα είναι κάτι που προσέχουμε, το κοιτάζουμε από πολύ κοντά, τι είδους επίδραση θα έχει μία μεταβλητότητα, μία συνεχόμενη πτώση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων σε άλλες γωνιές της αγοράς.  
 
Οπόταν δεν βλέπουμε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να είναι εκτεθειμένοι στο Bitcoin αλλά από την άλλη γνωρίζουμε από το παρελθόν πως η ψυχολογία είναι πάρα πολύ σημαντική ειδικά σε περιόδους που υπάρχει αυτή η ψηλή μεταβλητότητα".

 
Οι τράπεζες επενδύουν μόνο σε μετοχές ή και σε κρυπτονομίσματα;
 
"Οι τράπεζες, λόγω και του εποπτικού περιβάλλοντος, απαγορεύεται να έχουν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Απ’ εκεί και πέρα μια τράπεζα εξαρτάται από την κατηγορία της από το προφίλ ρίσκου της, επενδύουν σε διάφορες κατηγορίες είτε είναι ομόλογα βεβαίως είτε είναι μετοχές είτε είναι άλλου είδους επενδύσεις όπως ακίνητα βέβαια αλλά εφόσον γνωρίζουμε όλες οι εποπτικές αρχές του κόσμου έχουν απαγορεύσει στις τράπεζες τους να έχουν αυτού του είδους επενδύσεις (κρυπτονομίσματα)".
 
Πληθωρισμός: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Ποιος είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν οι αγορές μετοχών αυτή τη στιγμή;

 
"Ο Νούμερο 1 κίνδυνος παραμένει ο πληθωρισμός. Δηλαδή μία αύξηση πιο πάνω απ’ ότι αναμένουν οι οικονομολόγοι και απ’ ότι αναμένει και η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής και της Ευρώπης.  Αυτός είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιες αγορές μετοχών. Διότι μία ξαφνική συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού θα σπρώξει, ειδικά το federal reserve να αναθεωρήσει το πρόγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων -όπως το έχει επικοινωνήσει στις διάφορες ανακοινώσεις του τις τελευταίες εβδομάδες τους τελευταίους μήνες- και αυτό κατ’ επέκταση επηρεάζει και τις αξίες των μετοχών και θα επηρεάσει βέβαια και τα προγράμματα επενδύσεων των επενδυτών. Οπόταν παραμένει το νούμερο ένα ρίσκο ο πληθωρισμός. Βέβαια -όπως έχουμε δει και τις περασμένες εβδομάδες- το γεωπολιτικό ρίσκο είναι κάτι που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε. Μιλούσατε και πριν για την αεροπειρατεία της Ryanair, όλα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές. Και βέβαια να μην ξεχνούμε ότι είμαστε ακόμα -παρόλο που τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο- παραμένει ο κίνδυνος της πανδημίας, αφού βλέπουμε στην Ασία μια αύξηση των κρουσμάτων, όπως και στην Αυστραλία για παράδειγμα, άρα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι δυστυχώς παραμένει μαζί μας ακόμη το ρίσκο του Covid19,  της πανδημίας".
 
Αύξηση δημόσιου χρέους – Να μας φοβίζει;
Κύριε Χριστοφίδη πρέπει οι επενδυτές να φοβούνται την πολύ μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους του περασμένου έτους;

 
"Σε αντίθεση με το τι είδαμε το 2008 με τα μέτρα λιτότητας, η πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις ειδικά και εδώ στην Ευρώπη, διότι η Αμερική πάντα είχε μια πιο ανοιχτή πολιτική σε θέματα χρέους εδώ στην Ευρώπη ακολουθούσαμε μέτρα λιτότητας. Η πολιτική αυτή λοιπόν έχει αλλάξει και ειδικά πέρσι έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, όπως και εδώ στην Κύπρο που έχουμε πλησιάσει τα 26 δισεκατομμύρια που είναι το δημόσιο χρέος της Κυβέρνησης. Βέβαια η αύξηση του δημόσιου χρέους ήρθε για να στηρίξει την οικονομία -και πολύ καλά έκανε- διότι τώρα οι οικονομίες είναι σε μία θέση να ξανά ξεκινήσουν λίγο-πολύ εκεί που άφησαν τις εργασίες τους με την έναρξη της πανδημίας. Οπόταν όλοι οι οικονομολόγοι ευελπιστούν ότι η ανάπτυξη που θα έρθει τους ερχόμενους μήνες θα είναι πολύ ραγδαία και έτσι θα μας επιστρέψει να ξαναεπιστρέψουμε στην τροχιά ανάπτυξης που είχαμε πριν την πανδημία. Με  αυτόν τον τρόπο η αύξηση του δημόσιου χρέους βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας νοουμένου βέβαια ότι έρχεται αυτή η ανάπτυξη της οικονομίας. Άρα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί,  ειδικά τους επενδυτές στις μετοχές. Αν μη τι άλλο είναι κάτι που βοηθάει στο να έρθει πίσω η ανάπτυξη όπως ήταν πριν από την πανδημία".

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Χριστοφίδης: