Ανάλυση Τετάρτης: Τι σημαίνει για τις αγορές η έξοδος από Covid

Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director Granfeld Wealth Management, αναλύει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director την Granfeld Wealth Management, αναλύει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στη μετά-κορωνοιό εποχή

Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management, με βαθιά γνώση στην παγκόσμια οικονομία και στο οικονομικό γίγνεσθαι βρέθηκε φιλοξενούμενος στο Business Hour by Brief χθες Τρίτη (2/3) – όπου και θα είναι καλεσμένος κάθε Τρίτη – και ανέλυσε τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας

Στην χθεσινή (2/3) εκπομπή μίλησε για τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία στη μετά-κορωνοιό εποχή, αλλά και ανέλυσε με ποιο τρόπο αυτές οι προοπτικές επηρεάζουν τον πληθωρισμό, τα επιτόκια αλλά και ποιες ανακατατάξεις θα επέλθουν σε τομείς της οικονομίας με την έξοδο από την πανδημία

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά καλές, ειδικά αν κοιτάξει κανείς το πως πάνε τα πράγματα στην Αμερική, στην Κίνα αλλά και στην Ευρώπη. 

Όπως σημείωσε, οι στατιστικές δείχνουν ότι και η εργοστασιακή παραγωγή αλλά και η κατανάλωση ειδικά σε Αμερική και Κίνα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ αν προστεθούν και τα διάφορα πακέτα στήριξης, ειδικά στην Αμερική, στην οποία αναμένεται πως η Γερουσία θα εγκρίνει ένα πακέτο στήριξης κοντά στο 1,5 – 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, τότε καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, η παγκόσμια οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητες και προχωρώντας μέσα στο 2021 θα πάει αρκετά καλά.

Πώς επηρεάζουν αυτές οι προσδοκίες τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης όταν οι προσδοκίες γίνονται όλο και καλύτερες τότε είναι αναμενόμενο να αλλάζουν και οι προσδοκίες σε ότι αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

«Από την αρχή του χρόνου έχουμε δει μια αυξητική τάση, σε ότι αφορά τις τιμές στα ναυτιλιακά, στα ναύλα, σε ορισμένες τιμές τροφίμων, σε ότι αφορά σε ορισμένα είδη στη τεχνολογία», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, επεξηγώντας πως «αυτό έχει ωθήσει τους αναλυτές ώστε να σπρώξουν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους»

«Αυτό ήταν πολύ φανερό το τελευταίο 15νθημερο του Φεβρουαρίου, όπου έχουμε δει τις αποδόσεις των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο να κινούνται με πάρα πολύ γρήγορες και αυξητικές τάσεις», σημείωσε. 

Μεγάλες κινήσεις ομολόγων την περασμένη εβδομάδα 

Αναφορικά με το πώς σχετίζεται το πιο πάνω με τις μεγάλες κινήσεις ομολόγων της περασμένης εβδομάδας ο κ. Χριστοφίδης επεξήγησε πως «αυτός ήταν και ο κύριος παράγοντας που ώθησε σε παγκόσμιο επίπεδο όλες τις αγορές ομολόγων. Αν δούμε από τη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη να έχουμε αυτή την ξαφνική άνοδο η οποία επέφερε αρκετή μεταβλητότητα σε όλες τις αγορές. Και στις αγορές των ομολόγων αλλά και στις αγορές των μετοχών»

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφίδης, αυτό παράλληλα ώθησε και τους επόπτες, δηλαδή τις Κεντρικές Τράπεζες, και στην Αμερική και στην Ευρώπη, να εκδώσουν ανακοινώσεις αναφέροντας πως παρακολουθούν αυτές τις κινήσεις και ότι είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση αν δουν τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτινάσσονται σε επίπεδα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη

Η αντίδραση Ομοσπονδιακής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 

Όσον αφορά την αντίδραση τόσο της Ομοσπονδιακής, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στην διήμερη κατάθεση που έδωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο στο οποίο ανέφερε πως «είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μία επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική», με τον κ. Χριστοφίδη να επεξηγεί πως ο Ζερόμ Πάουελ είχε καθησυχάσει με τα πιο πάνω τους αναλυτές, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα πως «από την άλλη όμως οι αναλυτές πιστεύουν πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να επέμβει περισσότερο απ΄ ότι επεμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κας Λαγκαρντ και άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για τις αυξητικές αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών ομολόγων

«Αυτό βέβαια αυξάνει και το κόστος της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Αυτό είναι το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση», σημείωσε 

Σχετικά με τον αντίκτυπο στις μετοχές και στα ομόλογα λόγω της οικονομικής ανάπτυξης που αναμένεται ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως από τη στιγμή που αναμένουμε μια καλή οικονομική ανάπτυξη θα κάτι θετικό για τις μετοχές, επεξηγώντας ωστόσο, «πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς αυτή η οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να φέρει και μια άνοδο στις τιμές. Να φέρει πληθωρισμό και αυτό με τη σειρά του να φέρει μια αύξηση των επιτοκίων. Οπόταν η εξίσωση δεν είναι απλή και ειδικά στη φάση όπου βγαίνουμε από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε από κοντά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό»

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη αυτή τη στιγμή ναι μεν οι προσδοκίες είναι χαμηλές, ωστόσο, αν σε κάποια φάση αυτές ανεβούν περισσότερο απ’ όσο αναμένουν οι αναλυτές τότε αυτό θα αναγκάσει τις ΚΤ να αλλάξουν τις πολιτικές τους, κάτι που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις αγορές, και σε μετοχές και σε ομόλογα. 

Θα παραμείνει υψηλή η μεταβλητότητα 

Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης, η μεταβλητότητα θα μείνει υψηλή, αφού όπως επεξηγεί «από τη στιγμή που μπαίνουμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας, όπου από τη μία οι αγορές έχουν ήδη κάνει αρκετά, δεν θα είναι τόσο εύκολο για τους επενδυτές», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι ξεκινούμε από ένα επίπεδο ομολόγων όπου ιστορικά είναι πάρα πολύ χαμηλό και σε Αμερική και σε Ευρώπη που έχουμε αρνητικά επιτόκια. 

«Θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε προχωρώντας μπροστά από τη μια πως οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να ισορροπήσουν αν θέλετε μια επιστροφή στην κανονικότητα, και από την άλλη πως οι επενδυτές θα θέλουν να κεφαλοποιήσουν το ότι πηγαίνει καλύτερα η οικονομία και ως αποτέλεσμα και η κερδοφορία των εταιρειών και κατεξοχήν των μετοχών τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Πώς και ποιοί τομείς της οικονομίας θα επηρεαστούν 

Όσον αφορά τις συνέπειες από την πανδημία και πως αυτή θα επηρεάσει τομείς της οικονομίας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ότι ορισμένοι τομείς της οικονομίας έχουν ανταπεξέλθει διαφορετικά από άλλους, επεξηγώντας ταυτόχρονα πως «ο τομέας της τεχνολογίας, οι τομείς της κατανάλωσης έχουν κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, ο τομέας της εστίασης. Γενικά με τομείς που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, με την ανάπτυξη της οικονομίας θα υπάρξει κάποια αντιστροφή αφού όπως σημειώνει θα δούμε ότι ο τομέας του τουρισμού, ο τομέας της εστίασης, εταιρείες που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές ή τα ξενοδοχεία θα δουν ανάπτυξη. 
«Σιγά σιγά αυτοί οι τομείς θα ανακάμψουν σε αντίθεση με άλλους τομείς που έχουν ήδη προσφέρει πάρα πολλά από άποψη αύξησης της κερδοφορίας τους», σημείωσε. 

Ως καταληκτικό σχόλιο ο κ. Χριστοφίδη σημείωσε πως ο Φεβρουάριος ήταν πάρα πολύ σημαντικός, επειδή από την μία έδειξε πως μπορούν οι προοπτικές για την οικονομία να πάνε προς το καλύτερο, επεξηγώντας όμως ταυτόχρονα πως αυτό δεν σημαίνει πως είναι ένα εύκολο αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις παγκόσμιες χρηματαγορές. 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης: