ΑΝΑΛΥΣΗ: Θα επηρεάσει το κόστος την κατανάλωση καυσίμων; 

Αισθητή η αύξηση στις τιμές καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Από τα χρήματα που χρειάζονται πλέον για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, μέχρι το κόστος για πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση στις τιμές καυσίμων είναι κάτι περισσότερο από αισθητή τις τελευταίες εβδομάδες, διεθνώς και στην Κύπρο. 

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι πέρσι την ίδια περίοδο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν περισσότερο από 20 σεντ το λίτρο φθηνότερη, ενώ ακόμη και 40 σεντ φθηνότερο ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης. Η μηνιαία τιμή καυσίμου για την ΑΗΚ, η οποία καθορίζει την τιμή του ηλεκτρικού για τους καταναλωτές, πέρσι την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου ήταν €334,53 και φέτος έχει εκτοξευθεί στα €549,06. Οι τιμές ήδη προβληματίζουν τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, αν και τα περιθώρια άμεσων κινήσεων είναι περιορισμένα. 

Την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά φαίνεται έντονα να στρέφονται στην επιλογή των φωτοβολταϊκών όπου υπάρχει η δυνατότητα, τόσο από πλευράς κτίσματος όσο και κυρίως από οικονομικής άποψης. Σημειώνεται ότι και στο πεδίο των φωτοβολταϊκών συστημάτων οι τιμές έχουν πάρει ανοδική πορεία, κάτι για το οποίο προειδοποιούν τους δυνητικούς πελάτες τους οι εμπλεκόμενοι με τον συγκεκριμένο χώρο. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι πωλήσεις και τα αποθέματα πετρελαιοειδών μέσω πρατηρίων καυσίμων, κατά την τελευταία πενταετία. Τα στοιχεία αναφέρονται τόσο κατά το πρώτο εννιάμηνο κάθε έτους, όσο και για τον Σεπτέμβριο ειδικότερα: 

UG
 
Από τον πιο πάνω πίνακα και με τη μηδαμινή χρήση, συγκοινωνιών ή άλλων εναλλακτικών για διακίνηση στην Κύπρο συνάγεται το συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως τιμής καυσίμου στην Κύπρο η κατανάλωση καυσίμου είναι σταθερή. Αυτό βεβαίως, θα διαφανεί εάν ισχύσει και για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο καθορίζεται και από το πόσο ψυχρός και για πόσες εβδομάδες θα διαρκέσει η βαριά, χειμερινή περίοδος, αλλά και από τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών. Δηλαδή θα πρέπει να διαφανεί εάν η φετινή, ιδιαίτερα υψηλή τιμή πετρελαίου θέρμανσης θα οδηγήσει σε περιορισμό χρήσης θέρμανσης από τα νοικοκυριά. 

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Κύπρος όσο και η παγκόσμια οικονομία περνούν μια φάση πληθωρισμού της οποίας οι επιπτώσεις θα διαφανούν τους επόμενους μήνες, ενώ η συνεχιζόμενη πανδημία πιέζει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές του πλανήτη. 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1766