ΑΝΑΛΥΣΗ: Τουρισμός και εστίαση μειώνουν την ανεργία 

Η πορεία της ανεργίας κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Όσο τα μέτρα για την πανδημία χαλαρώνουν και η οικονομία ανακτά σταδιακά κομμάτι από την κανονικότητα που απώλεσε κατά τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, τόσο η ανεργία περιορίζεται -έστω και με μικρά βήματα κάθε μήνα- κατά το τελευταίο διάστημα. 

Μέσα από ιστορικά στοιχεία που συνέλεξε από τη Στατιστική Υπηρεσία και επεξεργάστηκε η ομάδα της Brief, προκύπτει το πιο πάνω συμπέρασμα το οποίο αφήνει έστω μια μικρή νότα αισιοδοξίας για το 2021, σε σχέση με την απασχόληση στην κυπριακή οικονομία. Βεβαίως, καθοριστικός και κυριότερος παράγοντας για την πορεία της ανεργίας είναι και η πορεία που θα έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας και εάν επαληθευθεί το σενάριο που θέλει τον πλανήτη να μην εισέρχεται κατά τον επόμενο Χειμώνα σε νέο, πανδημικό κύκλο όπως συνέβη πέρσι. 

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφεται η πορεία της ανεργίας κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σε μια καμπύλη που παρουσιάζει τα προ πανδημίας δεδομένα, την πορεία εν μέσω της κρίσης του κορονωϊού αλλά και τις πιο πρόσφατες συνθήκες με την αποκλιμάκωσή της. 


 
Από το γραφικό εξάγεται το συμπέρασμα ότι ναι μεν η ανεργία διατηρείται εδώ και μήνες σε υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τους μήνες που προηγούνται της πανδημίας, ωστόσο μια ελαφρά πτώση συγκρίνοντας τον φετινό Μάιο με τον Απρίλιο, δείχνει πως η επαναλειτουργία της εστίασης και μερικώς του τουρισμού λειτούργησαν θετικά για την απασχόληση. Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε και πέρσι και παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του τουρισμού ήταν ισχνά. Ταυτόχρονα, φέτος λειτουργεί και ο παράγοντας του εμβολιαστικού προγράμματος θετικά, αφού πολύ πιο θετικά εκτιμάται ότι θα είναι τα δεδομένα σε σχέση με την πανδημία τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στις αρχές του Φθινοπώρου σε σύγκριση με πέρσι. Αυτό θα επιτρέψει και στις αερομεταφορές και συνεπώς στον τουρισμό να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα σε σχέση με πέρσι, κάτι που θα επενεργήσει θετικά για την εγχώρια οικονομία και κατά συνέπεια έναντι της απασχόλησης. 

Ταυτόχρονα, ο φετινός Μάιος συγκρίνεται θετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με εξαίρεση το 2019, κατά το οποίο καταγράφεται πιο χαμηλή ανεργία, κάτι που δεικνύει ότι η Κύπρος παρά το ισχυρό πλήγμα από την πανδημία αντιστάθηκε εν μέρει στην κρίση διατηρώντας θέσεις εργασίας, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στα σχέδια στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις εκ μέρους του κράτους. Αντίστοιχα σχέδια δεν λειτούργησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, πέραν κάποιων κινήτρων ή μερικής επιδότησης του μισθού για πρόσληψη ατόμων σε επιχειρήσεις. 


 
Συμπερασματικά, φαίνεται πως εάν ισχύσει το θετικό σενάριο σε σχέση με την πανδημία, ότι δηλαδή βρισκόμαστε στο τέλος της, τότε και η οικονομία και η απασχόληση θα μπορούν να επανέλθουν σε μια κατάσταση που να θυμίζει τα προ πανδημίας δεδομένα εντός του 2022. Βεβαίως, εάν η πανδημία ξεφύγει για όλους τους γνωστούς και μη παράγοντες τότε τα πράγματα θα είναι σαφώς δύσκολα, καθότι και οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους περιορίζονται όσο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτείνεται. 

Συντακτική Ομάδα Brief