ΑΝΑΛΥΣΗ:Είναι εφικτοί οι στόχοι της νέας τουριστικής στρατηγικής;

Τα συμπεράσματα από τις τάσεις που έχουν καταγραφεί είναι εξόχως χρήσιμα

Πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι της νέας τουριστικής στρατηγικής;

Αισιόδοξοι και με μεγάλες προοπτικές για ενίσχυση ολόκληρης της οικονομίας παρουσιάζονται οι στόχοι για τη νέα τουριστική στρατηγική, την οποία παρουσίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, κατά την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα ο τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων κινείται σε επίπεδο απανωτών αφίξεων που αποτελούν παράλληλα και ρεκόρ κάθε χρόνια, τα τελευταία πέντε έτη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Η Brief επιδιώκοντας να προσεγγίσει το ερώτημα κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος των 5 εκατομμυρίων τουριστών μέχρι το 2030, έχει συλλέξει και επεξεργαστεί στατιστικές αφίξεων που αφορούν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, δηλαδή από τ 1990 μέχρι και το τέλος του 2019. Τα συμπεράσματα από τις τάσεις που έχουν καταγραφεί είναι εξόχως χρήσιμα και δείχνουν ότι με σωστό προγραμματισμό, υλοποιήσιμες κινήσεις και αποφυγή αρνητικών εξελίξεων εντός ή εκτός Κύπρου η αύξηση στο τουριστικό ρεύμα μπορεί να επιτευχθεί πιάνοντας τους στόχους που τέθηκαν.

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφεται η πορεία του τουρισμού κατά τη δεκαετία του 90’, μια δεκαετία κατά την οποία ουσιαστικά η Κύπρος μπήκε για τα καλά στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, το όριο του ενός εκατομμυρίου αφίξεων έσπασε μόλις το 1988, ενώ περί τα μέσα της δεκαετίας του 90’ ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τα δυο εκατομμύρια.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε μια δεκαετία οι αφίξεις ενισχύθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο, φθάνοντας τα 2,4 εκατ. από 1,6 που ήταν στην αρχή της δεκαετίας. Η συγκεκριμένη αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 55,9%. 

δ
 

Η δεκαετία του προβληματισμού
Παρόλο που για χρόνια το τουριστικό ρεκόρ αφορούσε τη χρονιά του 2001 το σύνολο της δεκαετίας του 2000 δεν ήταν θετικό, αφού από τις αρχές μέχρι το τέλος της καταγράφηκε πτώση της τάξης του 20,3%. Ουσιαστικά κατά τη συγκεκριμένη δεκαετία άρχισε και η μεγάλη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον του τουρισμού και για το ότι θα έπρεπε επιτέλους η Κύπρος να απεξαρτηθεί από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και να μπει σε νέα τουριστικά πεδία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Βεβαίως, η κρίση του 2008 που επηρέασε και την Ευρώπη είχε αντίκτυπο και στην ταξιδιωτική κίνηση κάτι που είχε αντίκτυπο και στον κυπριακό τουρισμό. Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφεται η πορεία των αφίξεων κατά τη δεκαετία του 2000, οι οποίες από τα 2,7 εκατομμύρια αφίξεων κατέληξαν στα μόλις 2,1 εκατομμύρια:

 

σ

Η φρενήρης πορεία του 2010 μέχρι το 2019
Κάπως απροσδόκητα και εν μέρει λόγω συγκυριών, όπως κρίσεις σε άλλες χώρες και διενέξεις μεταξύ χωρών που μετατόπισαν τουριστικά ρεύματα, η δεκαετία που εξέπνευσε προ μερικών εβδομάδων αποτέλεσε την κορυφαία για τον κυπριακό τουρισμό. Μάλιστα, κατά το ήμισύ της καταγράφονται απανωτά ρεκόρ, γεγονός που βάζει τον πήχη για τον κυπριακό τουρισμό ψηλά.

Κατά τη δεκαετία του 2010 η άνοδος από την αρχή μέχρι το τέλος της σε σχέση με τις αφίξεις φτάνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 83%. Ακόμη και για το 2019 για το οποίο υπήρχαν τόσο αρνητικές εκτιμήσεις, κακή αρχή ενώ μεσολάβησε και το κλείσιμο της Thomas Cook, έκλεισε με θετικό πρόσημο με καταγραφή ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών για την Κύπρο.

1

Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος
Τα πιο πάνω δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση που τέθηκε ως στόχος από το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν είναι κάτι ακατόρθωτο ή άπιαστο όνειρο. Παρόλα αυτά, από τον στόχο, τις εξαγγελίες και τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση δράσεων και την κάθοδο τουριστών στη χώρα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Την ίδια ώρα εξωγενείς παράγοντες πολύ εύκολα μπορούν να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση και τα ταξίδια προς την Κύπρο, ενώ οι εσωτερικές συνθήκες όπως η εμπειρία του επισκέπτη, οι υποδομές για διακίνηση και συγκοινωνίες, το επίπεδο υπηρεσιών τόσο των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και γενικώς εταιρειών που έχουν επαφή με τουρίστες αποτελούν σημαντικά συστατικά για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
1747