ΑΝΑΛΥΣΗ:Η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας αντίβαρο στις πιέσεις

Με μια σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας και συνεπώς η ενίσχυση της απασχόλησης στην αγορά εργασίας, γεγονός που αποτελεί το πλέον σημαντικό αντίβαρο σε σειρά πιέσεων προς την κυπριακή οικονομία. Οι εν λόγω πιέσεις έχουν δημιουργηθεί από τη διετή πορεία στην πανδημία, την πληθωριστική πορεία των τελευταίων μηνών και της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με συνεπακόλουθα την αύξηση τιμών ενέργειας, καυσίμων, μεταφορικών και πρώτων υλών καθώς και την έλλειψη προϊόντων όπως τα σιτηρά.

Μέσω των στοιχείων που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται ότι οι αριθμοί που αφορούν στους εγγεγραμμένους ανέργους έχουν περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, που σταδιακά θα πρέπει να μιλάμε για μηδενική ανεργία με εξαιρέσεις νεοεισερχόμενων στην αγορά, ατόμων που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο στο εργασιακό περιβάλλον και κάποιων έκτακτων περιστάσεων σε τομείς που επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις όπως ο τουρισμός και συνδεδεμένοι κλάδοι.

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται ιστορικά δεδομένα που αφορούν τον Μάρτιο κατά την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το έτος της μεγάλης κρίσης του 2013 μέχρι και φέτος, σε μια άλλη συγκυρία οικονομικής αναταραχής. Το σημαντικό από τους αριθμούς που αφορούν σε απόλυτους αριθμούς έχει να κάνει με τον σημαντικά περιορισμένο αριθμό ατόμων που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, κάτι που καθιστά πιο ανθεκτική την κυπριακή οικονομία έναντι των μεγάλων και πολυεπίπεδων πιέσεων που δέχεται. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία απορρέουν από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου:

Συμπερασματικά και ως μια διαχρονική τάση των τελευταίων ετών, η Κύπρος αποδεικνύει να έχει ανθεκτικότητα η οποία έχει βασιστεί σε σειρά παραγόντων και διορθώσεων στις οποίες έχει προβεί ως οικονομία. Έχει εξορθολογήσει σε σημαντικό βαθμό τα δημοσιονομικά της και εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει ετήσιους προϋπολογισμούς με ορθολογιστικό -εν πολλοίς τρόπο. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες έχουν μετατραπεί από κίνδυνο για την οικονομία στον σημαντικότερο, ίσως, πυλώνα σταθερότητας και στήριξης της οικονομίας σε περιόδους κρίσεων. Σε τρεις σημαντικές θεματικές έχουν αποδείξει αυτό τον ρόλο (καταπολέμηση ξεπλύματος, πανδημία, έκθεση στη Ρωσία). Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας έχει βρει ρυθμό τέτοιο που να απορροφά σχεδόν όλο το εργατικό δυναμικό και παρά τις πιέσεις που προκαλούνται από πολλές κατευθύνσεις. Η απασχόληση ενισχύει την κατανάλωση και μάλιστα σε μια περίοδο με πληθωριστικές τάσεις, ενισχύοντας έτσι τόσο την αγορά όσο και τα δημόσια οικονομικά.

Το 2022 αποτελεί, όπως διαφαίνεται, ένα δύσκολο και ίσως ένα μεταβατικό έτος. Μεταβατικό από την οπτική της αποκλιμάκωσης τριών βασικών πηγών κινδύνων και αποσταθεροποίησης:

1. Πανδημία
2. Πληθωρισμός
3. Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι πιο πάνω παράγοντες έχουν επηρεάσει τις τιμές, τη διάθεση προϊόντων, τον χρόνο μεταφοράς υλών ή παραγωγής έργου και συνεπώς δημιουργούν αναστάτωση στην ομαλή ροή του εμπορίου, των μεταφορών, των επενδύσεων, της διακίνησης κεφαλαίων κ.α. Η Κύπρος έχει μπροστά της δύσκολο δρόμο αλλά και συνθήκες που μπορούν να την κρατήσουν μακριά από περιπέτειες, με την προσδοκία ότι όντως το 2022 θα αποδειχθεί η χρονιά της αποκλιμάκωσης των τριών, προαναφερθέντων, πηγών κινδύνου.