Αναμένει τελικές εισηγήσεις για κρατική έκθεση ο Δ. Έγκωμης

Διαφωνεί ριζικά με δημιουργία τερματικού λεωφορείων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Εν αναμονή των τελικών εισηγήσεων της αρμόδιας επιτροπής, η οποία συστάθηκε για την ανάπτυξη της περιοχής της κρατικής έκθεσης τελεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Έγκωμης. Το Συμβούλιο το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει χθες για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα καταθέσει τις τελικές του θέσεις προτού έχει ενώπιον του τις τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής κάτι που αναμένεται σε διάστημα 2 -3 μηνών. Μέχρι τότε θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων μεταξύ των μελών του Δ.Σ.

Μιλώντας στην Brief ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί επί του θέματος της αξιοποίησης της γης στην κρατική έκθεση όταν θα έχει ενώπιον του τις τελικές εισηγήσεις. Μάλιστα, όταν τοποθετηθούμε οι θέσεις μας θα είναι τεκμηριωμένες και θέλουμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση, η οποία έχει και τον τελικό λόγο σημείωσε. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη θέση των Οικολόγων, ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα μεταξύ των δημοτών της Έγκωμης, ανέφερε ότι είναι μια εισήγηση η οποία θα εξεταστεί όταν φθάσει η κατάλληλη στιγμή.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναπτύξεις που εισηγείται η αρμόδια επιτροπή και οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κυριάκου σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί όπως και το δημοτικό συμβούλιο, όταν φθάσουν κοντά τους οι τελικές εισηγήσεις. Ωστόσο, τόνισε με έμφαση ότι ο ίδιος θα είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού λεωφορείων στην περιοχή, καθώς, όπως είπε, τέτοιου είδους έργα συνήθως γίνονται εκτός πόλεων και όχι μέσα στην καρδιά μιας πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατά την οποία έγινε παρουσίαση του ρυθμιστικού σχεδίου της περιοχής της έκθεσης και της μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Εκεί όπως αναφέρθηκε έγινε λόγος για τις αναπτύξεις, οι οποίες προτείνονται στο χώρο της κρατικής έκθεσης και περιλαμβάνουν δημιουργία κέντρου καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας, ξενοδοχείο, οικιστική ανάπτυξη, καθώς επίσης εστιατόριο και καφετερία. Παράλληλα, ένας μεγάλος χώρος της συγκεκριμένης έκτασης θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και πάρκο.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Οικολόγοι για το συγκεκριμένο θέμα, εισηγούνται όπως ο χώρος μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου, ένα νέο δάσος Αθαλάσσας για τη δυτική Λευκωσία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων: Έχουμε με σαφήνεια και επάρκεια εξηγήσει γιατί ο χώρος αυτός προσφέρεται για να αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο αστικό πάρκο με πολύ πράσινο και υποδομές αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού- ένα νέο δάσος Αθαλάσσας. Η Δυτική Λευκωσία δεν έχει τους πνεύμονες πρασίνου που έχει η ανατολική και κεντρική Λευκωσία. Στερείται ενός μεγάλου χώρου πρασίνου που να προσφέρει μια ανάσα οξυγόνου και αναπνοής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Παράλληλα, καλούν το δημοτικό συμβούλιο της Έγκωμης προχωρήσει σε διαδικασία στην οποία να δοθεί η ευκαιρία στους δημότες της Έγκωμης να τοποθετηθούν μέσω ερωτηματολογίου ή δημοψηφίσματος, για τον στρατηγικό στόχο της ανάπτυξης του τεμαχίου της κρατικής ιδιοκτησίας στην πρώην Διεθνή έκθεση.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
1940