Αναμένουν πληρότητες 70% τον Αύγουστο στα ορεινά

Κρουαζιέρες και ακρίβεια πλήγωσαν την κίνηση στα ορεινά, αναφέρει ο Αντρέας Μαντάλας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Σαν μάννα εξ ουρανού αναμένουν τον Αύγουστο οι ξενοδόχοι των ορεινών περιοχών για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές πληρότητες. Ωστόσο ο ένας μήνας δουλειάς δεν είναι αρκετός για να συντηρήσεις μια ξενοδοχειακή μονάδα και να την κρατήσεις βιώσιμη, σημειώνει με δηλώσεις του στην brief ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ορεινών θερέτρων Αντρέας Μαντάλας.

Ερωτηθείς από την brief πώς αναμένεται να κινηθούν οι πληρότητες στα ορεινά θέρετρα τον Αύγουστο, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν μήνας διακοπών, ο κ. Μαντάλας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής βοήθησαν κάπως τα κυβερνητικά σχέδια. Αν δεν ήταν και αυτά, οι πληρότητες θα ήταν πενιχρές, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον Αύγουστο, ο κ. Μαντάλας σημείωσε ότι οι πληρότητες αναμένεται να κινηθούν στο 70% περίπου και σε αυτό αναμένεται να συμβάλει το σχέδιο επιχορηγημένων αδειών, δεδομένου ότι λήγει τέλος Ιουλίου το πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών του υφυπουργείου Τουρισμού. Ακολούθως, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιο για τους συνταξιούχους, το οποίο επίσης ευελπιστείται να βοηθήσει κάπως τα ορεινά θέρετρα.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Γενικότερα, ο κ. Μαντάλας σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι στα ορεινά θέρετρα αναμένουν τον Αύγουστο και τα Σαββατοκυρίακα για να δουλέψουν, με τις πληρότητες τους υπόλοιπους μήνες να μην είναι ικανοποιητικές με εξαίρεση 1- 2 ξενοδοχεία τα οποία καταφέρνουν να προσελκύουν περισσότερο τουρισμό. Χαρακτηριστικά, σε προηγούμενες του δηλώσεις, ο κ. Μαντάλας σημείωσε ότι τώρα η πληρότητα αγγίζει μόλις το 15% τις καθημερινές μέρες ενώ το Σαββατοκύριακο φτάνει μέχρι και το 70%.

Σημείωσε ότι οι αναπτύξεις που προγραμματίζονται στις ορεινές περιοχές είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να έρθει το κράτος να προσφέρει κίνητρα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ώστε να παραμένουν και οι νέοι στις περιοχές τους και να δημιουργούν, ώστε να εμπλουτίζεται το προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, η οικονομική κατάσταση με την ακρίβεια που επικρατεί κυρίως σε ρεύμα και πετρέλαιο και τις πληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον να κάνει διακοπές, ενώ όπως είπε φέτος οι κρουαζιέρες φαίνεται να επέφεραν πλήγμα στα ορεινά θέρετρα, καθώς όπως προκύπτει αρκετοί προτίμησαν το συγκεκριμένο είδος τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά γενικότερα τον τουρισμό, ο αρμόδιος υφυπουργός Σάββας Περδίος ανέφερε προ ημερών ότι οι αφίξεις τουριστών βρίσκονται στο 75% σε σχέση με το 2019 και τόνισε ότι εάν λάβει κανείς υπόψη τις δυσκολίες που διανύουμε, το ποσοστό χαρακτηρίζεται ως «καθόλου άσχημο». Όπως είπε ο κ. Περδίος, το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και μια χρονιά κατά την οποία καταφέραμε να έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες και με ελάχιστα προβλήματα.

Είμαστε, είπε, «ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής και σε σύγκριση με το 2021 είμαστε πολύ καλύτερα», προσθέτοντας πως «πέρσι η χρονιά έκλεισε στο 50% περίπου, σε σχέση με το 2019 και ο στόχος που τέθηκε για φέτος είναι να υπερβούμε τα περσινά αποτελέσματα». O κ. Περδίος είπε πως φαίνεται να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και για το υπόλοιπο της χρονιάς και προέβη στην πρόβλεψη πως όπως διαφαίνεται σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβρης, θα πάνε αρκετά καλά.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ