Ανάσα για καταναλωτές - Αισθητή μείωση στις τιμές καυσίμων

Σταμάτησαν να καταγράφονται αυξήσεις από τις 12/7/2022 - Πόσο ήταν σε σύγκριση με τις τιμές την 1/9/2022

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Θετικοί είναι οι οιωνοί για την πορεία των τιμών των καυσίμων, αφού παρουσιάζουν εδώ και λίγο καιρό μια σημαντική πτώση.

Μιλώντας στην Brief, o Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, σημείωσε ότι οι τιμές των καυσίμων παρουσίασαν αισθητή μείωση, αφού από τις 12/7/2022 δεν έχει καταγραφεί άλλη αύξηση.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, η τιμή της βενζίνης 95 ήταν €1.828 το λίτρο στις 12/7 ενώ την 1/9 ήταν €1.557 το λίτρο , παρουσιάζοντας μείωση €0.271 σεντ το λίτρο.

Μείωση έχει καταγραφεί και στο πετρέλαιο κίνησης αφού από €1.989 το λίτρο που ήταν στις 12/7, μειώθηκε στα €1.816 το λίτρο την 1/9 (μείωση 0.173 σεντ το λίτρο).

Όσο αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό παρουσίασε μείωση €0.088 σεντ το λίτρο, αφού από €1.515 το λίτρο που ήταν στις 12/7, έφθασε τα €1.427 το λίτρο την 1/9.

>>> Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός και τουρίστες έπαιξαν ρόλο στην αύξηση των τιμών <<<

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις διαφορές στις τιμές των καυσίμων από την 1/1/2022 μέχρι την 1/9/2022, τις μειώσεις που καταγράφηκαν από τις 12/7/2022 μέχρι την 1/9/2022, τις διαφορές στις τιμές από την 1/1/2021 μέχρι την 1/9/2022 αλλά και τις διαφορές στις τιμές από την 1/9/2022, με τις τιμές από πριν το κορωνοϊό (10/3/2020):

γνφ

Προκοπίου: Ίσως δούμε στιγμιαίες αυξήσεις - Θα τις απορροφήσουν οι μειώσεις

Μιλώντας στην Brief, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα κατεγράφησαν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν.

«Παρόλο που στιγμιαία τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μια αυξητική τάση στο πετρέλαιο παγκόσμια, απότομα το τελευταίο 48ωρο ξαναπήγε κάτω από τα 95 δολάρια», επεσήμανε ο κ. Προκοπίου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αποκλείεται να δούμε στιγμιαία κάποιες μικροαυξήσεις.

«Ίσως υπάρξουν κάποιες στιγμιαίες αυξήσεις λόγω των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως. Όμως αυτές αναμένεται ότι θα απορροφήθουν από τις απότομες μειώσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Προκοπίου σημείωσε πως πλέον οι αυξήσεις δεν εξαρτώνται μόνο από τις τιμές που αγοράζουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών τα καύσιμα, αφού το τελευταίο εξάμηνο έχει αλλάξει η φόρμουλα που υπολογίζεται η χονδρική τιμή τους.

«Έχει σημεία υπολογισμού της φόρμουλας που δεν τα γνωρίζουμε, αλλά έχει κατασταλάξει η αλλαγή της και ακολουθούμε τώρα την τιμή παγκόσμια», επεσήμανε.

>>> Διαβάστε επίσης: Συνεχίζουν τις εξόδους οι Κύπριοι αλλά με μικρότερο budget <<<

Καραγιώργης:  Αυξητικές οι τάσεις στις τιμές του Platts

Να υπενθυμίσουμε ότι, σε προηγούμενες του δηλώσεις στην Brief, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ότι, αν και οι τιμές των καυσίμων  καταγράφουν μια πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα,  υπάρχει μια αυξητική τάση στις τιμές του Platts, μέσω του οποίου αγοράζουν από τα διυλιστήρια οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο.

«Ελπίζουμε ότι θα ανατραπεί αυτή η αύξηση, διότι αν δεν ανατραπεί θα δούμε ξανά κάποιες μικροαυξήσεις και στο πετρέλαιο και στην βενζίνη. Θετικό όμως παραμένει το γεγονός ότι είδαμε αυτές τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές», είχε προσθέσει ο κ. Καραγιώργης.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2215