Αναταράσσεται η αγορά κρυπτονομισμάτων

•    Αυξημένοι κίνδυνοι από την απουσία ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στην Κύπρο
•    Ζητείται καλύτερος συντονισμός της φορολογίας 

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Η χρεοκοπία του FTX αναταράσσει την ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά κρυπτονομισμάτων. Αρμόδιες πηγές δήλωναν στη Brief ότι «η απουσία κάποιας κεντρικής τράπεζας ή αρχής και η δυνατότητα πραγματοποίησης ασφαλών συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες είναι ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα κρυπτοστοιχεία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος». Οι ανησυχίες κορυφώνονται και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται καθώς τα κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται, επί του παρόντος, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Από την άλλη, τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη - στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος - να συντονίσουν καλύτερα τη φορολογία κρυπτοστοιχείων,  ώστε να υπόκεινται σε δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική φορολόγηση. Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Ευρωκοινοβούλιο,  οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές κλήθηκαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο απλουστευμένης φορολογικής μεταχείρισης για τους περιστασιακούς ή μικρούς εμπόρους και τις μικρές συναλλαγές, αναφέροντας ότι «το blockchain θα μπορούσε να διευκολύνει τις προσπάθειες των εφοριών να καταπολεμήσουν τη φορολογική απάτη.

>>Διαβάστε επίσης: Crypto-πανικός: Αποσύρθηκαν $3 δισ. σε μια εβδομάδα (γραφήματα)<<

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως, σε μια αγορά που διαφημίζεται γι’ αυξημένα κέρδη, οι  καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας του καταναλωτή και οι περισσότεροι αγνοούν τους κινδύνους με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι να χάσουν τα  χρήματά τους. 

Προσοχή

Ήδη, γνώστες της αγοράς δηλώνουν στη Brief πως «η άναρχη χρήση των κρυπτοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα. Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εγκληματικές δραστηριότητες λόγω της ανωνυμίας των περισσότερων συναλλαγών». 

>>Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις σε κρυπτονομίσματα<<

Πάντως, η Ε.Ε. επεξεργάζεται νέους κανόνες για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κρυπτοστοιχείων και τον μετριασμό των κινδύνων που ενέχουν. Τον περασμένο Ιούλιο ευρωβουλευτές αναθεώρησαν την πρόταση της Επιτροπής ώστε να επετεύχθη προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ωστόσο, η πρόταση είναι υπό την κρίση και ψήφιση του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών.

>>Διαβάστε επίσης: Τράπεζες – οικονομία: Ακραία και υπαρκτά τα σενάρια κινδύνου<<

Με τους νέους κανόνες καταβάλλονται προσπάθειες για να τονωθεί το ενδιαφέρον για καινοτομία, αλλά και για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να προστατευθούν οι επενδυτές.

Οι κανόνες συμπεριλαμβάνουν απαιτήσεις διαφάνειας, γνωστοποίησης και επίβλεψης των συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2022, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε κανόνες για τη χρήση τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού όπως είναι το blockchain για το εμπόριο κρυπτοστοιχείων. 

Κίνδυνοι

Πηγή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δηλώνει στη  Brief ότι «ενέχονται αυξημένοι και πολλαπλοί κίνδυνοι σε τέτοιες πράξεις» και καλεί το κοινό να λάβει υπόψη τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

>>Διαβάστε επίσης: Παρεμπιπτόντως, πού το πάτε με τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ!<<

Εδώ και καιρό, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων προειδοποίησαν ότι «ορισμένα από τα κρυπτοστοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν τα κρυπτονομίσματα/εικονικά νομίσματα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και κερδοσκοπικά». 
Σύμφωνα με την αρμόδια πηγή «οι καταναλωτές που αγοράζουν ή/και κατέχουν κρυπτοστοιχεία δεν επωφελούνται από τις εγγυήσεις και τις διασφαλίσεις που συνδέονται με ρυθμιζόμενες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εξαιτίας της απουσίας κανονιστικού πλαισίου και εποπτείας στην Ε.Ε.».

Έτσι, οι αγοραστές κρυπτονομισμάτων είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους, όπως είναι:

•    οι υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών.

•    η απουσία νομικής προστασίας λόγω έλλειψης νομοθεσίας.

•    η έλλειψη επιλογών εξόδου από τέτοιες συναλλαγές.

•    η έλλειψη διαφάνειας για τις προσφερόμενες τιμές.

•    τα λειτουργικά προβλήματα που εντοπίστηκαν σε κάποιες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων/εικονικών νομισμάτων.

•    η ελλιπής ενημέρωση των καταναλωτών που επιθυμούν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα.

Να σημειωθεί ότι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου είναι η αρμόδια εποπτική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σε σχέση με τις δραστηριότητες σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία από ή στη Δημοκρατία

Έτσι, όσοι είναι πάροχοι Υπηρεσιών σε κρυπτο-περιουσιακά Στοιχεία («ΠΥΚΣ») πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Επιτροπής.

Χρύσω Αντωνιάδου