Ανέβασαν ταχύτητα οι πωλήσεις ακινήτων στο διάλειμμα του covid19

Οι πωλήσεις ακινήτων τον Οκτώβριο παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι – Η εικόνα το 10μηνο/ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΠΙΝΑΚΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σημαντική αύξηση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, παρουσίασαν οι πωλήσεις ακινήτων τον Οκτώβριο, κι ενώ η πορεία της πανδημία του κορωνοϊού ήταν ήπια και υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, τόσο στην Κύπρο όσο και πανευρωπαϊκά, με τον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο να αγγίζει τα επίπεδα του Απριλίου 2019.

Ωστόσο, παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάσε η αγορά ακινήτων το τελευταίο δίμηνο, εντούτοις, η εικόνα το 10μηνο παραμένει αρνητική, με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Την ίδια ώρα, όμως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, η Λευκωσία είναι η μοναδική επαρχία που κατάφερε να πάει κόντρα στην πανδημία, καταγράφοντας, μάλιστα, μικρή αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, καταγράφοντας από τον περασμένο Ιούνιο θετικά πρόσημα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα στοιχεία Οκτωβρίου
Όσον αφορά τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον περασμένο μήνα κατατέθηκαν παγκύπρια 1.064 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 813 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 31%.

Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στο γεγονός πως, σε όλες τις επαρχίες, πλην, της επαρχίας Λάρνακας, οι πωλήσεις τον Οκτωβρίου ήταν περισσότερες σε σχέση με πέρσι, με την επαρχία Λεμεσού, μάλιστα, να καταγράφει αύξηση της τάξεως του 76%.

Συγκεκριμένα, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας κατατέθηκαν τον Οκτώβριο 227 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 183 τον  αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 24%.

Στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λεμεσού, κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα 402 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 228 τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 76%, ενώ στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λάρνακας κατατέθηκαν 153 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 160 πέρσι, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 4%.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Πάφου κατατέθηκαν 202 πωλητήρια έγγραφα τον Οκτώβριο σε σχέση με 192 πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 5%, ενώ στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου κατατέθηκαν 80 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 50 τον Οκτώβριο του 2019, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 60%.

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία τον Οκτώβριο σε σύγκριση και με τον αντίστοιχο περσινό μήνα: α

Η εικόνα το 10μηνο
Σε ό,τι αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, παρά το γεγονός πως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η αγορά ακινήτων ανέκαμψε σημαντικά, εντούτοις, η εικόνα το 10μηνο είναι εντελώς διαφορετική, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown που είχε επιβληθεί.

Βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου κατατέθηκαν ανά το παγκύπριο 6.508 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 8.549 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 24%.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σε επίπεδο επαρχιών, στην επαρχία Λευκωσίας κατατέθηκαν το πρώτο ενιάμηνο του έτους 1.660 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.610 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 3%

Στην επαρχία Λεμεσού, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου κατατέθηκαν 2.036 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2.937 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 31%, κι αυτό γιατί την 3μηνη περίοδο του lockdown η μείωση στις πωλήσεις κυμαινόταν μεταξύ 50% και 83%.

Στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν το 10μηνο του έτους 1.051 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.284 την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 18%. Ο χειρότερος μήνας από πλευράς πωλήσεων ήταν για την επαρχία ο Απρίλιος, μήνα κατά τον οποίο τα πωλητήρια έγγραφα περιορίστηκαν στα 24 σε σχέση με 140 πέρσι (μείωση 83%).

Στην επαρχία Πάφου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου κατατέθηκαν συνολικά 1.291 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2.177 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 41%. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, οι πωλήσεις ακινήτων στην Πάφο ήταν μειωμένες κατά 44% με 70% σε σχέση με αντίστοιχους περσινούς μήνες, τον Σεπτέμβριο η μείωση περιορίστηκε στο 6%, ενώ τον Οκτώβριο οι πωλήσεις επανήλθαν σε θετικό πρόσημα, καταγράφοντας αύξηση 5%.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δε, κατατέθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συνολικά 470 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 541 την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 13%. 

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 σε σύγκριση και με την αντίστοιχη περσινή περίοδο: α

Η γενική εικόνα
Όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα στοιχεία, η επαρχία Λεμεσού συνεχίζει να διατηρεί τα «σκήπτρα» στις πωλήσεις ακινήτων, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε σημαντικό πλήγμα και λόγω κορωνοϊού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια ώρα, η επαρχία Λευκωσίας κατάφερε να εκτοπίσει την Πάφο, η οποία πληρώνει κι αυτή μεγάλο τίμημα κόντρα στον κορωνοϊό, από την δεύτερη θέση, και την πόλη του Κινύρα να πέφτει στην 3η θέση, με μικρή διαφορά από την επαρχία Λάρνακας.

Επίσης, από τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου διαφαίνεται πως, ο συνολικός αριθμός των πωλητήριων εγγράφων για το 2020 θα κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τις 8.000 επιστρέφοντας στα επίπεδα προ πενταετίας.
 

Μάριος Αδάμου
 
1935