Ανησυχίες για τα ψηλά χρέη, ΓεΣΥ και μεταρρυθμίσεις δημοσίου

Γνωστοί οικονομολόγοι ξεδίπλωσαν τις σκέψεις τους για τη νέα χρονιά στην ετήσια διοργάνωση της «Cyprus Economic Society»

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Γνωστοί Κύπριοι οικονομολόγοι ξεδίπλωσαν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για την κυπριακή και διεθνή οικονομία, τις προοπτικές και το μέλλον στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης της «The Cyprus Economic Society».

Επίκεντρο των παρουσιάσεων ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία και στα δικαστήρια, το ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν και σχετίζονται με την οικονομία και το μέλλον της.

Ο δρ Μίκης Χατζημιχαήλ, Ανώτερος Σύμβουλος του Προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, ανέλυσε τους προβληματισμούς του σε ένα επίκαιρο θέμα για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοοικονομικές προοπτικές εξηγώντας τον νέο, πιο ενεργό ρόλο που αναλαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και άλλοι αναλυτές σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο δρ Χατζημιχαήλ επεσήμανε πως σύμφωνα με τις παγκόσμιες προοπτικές και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κύπρος, ως οικονομία, θα δεχθεί θετικές επιπτώσεις σε σχέση με το κόστος του κυβερνητικού δανεισμού λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο επικεντρώθηκε και στις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται για τους καταθέτες των τραπεζών από τα χαμηλά ή αρνητικά καταθετικά επιτόκια.

Τα τρωτά των τραπεζών
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Παντελή, αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις όπως είναι το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού με επιπτώσεις στην ανάπτυξη, το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα σε σχέση με τις πωλήσεις προβληματικών δανείων, τις πιέσεις στην κερδοφορία λόγω των χαμηλών επιτοκιακών περιθωρίων, την υπερβάλλουσα ρευστότητα και το υψηλό λειτουργικό κόστος, καθώς και τις επίσης αρνητικές επιπτώσεις από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ο κ. Παντελή αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική δραστηριότητα που παραμένει, όπως είπε, ισχυρή, στις θετικές προοπτικές της αγοράς εργασίας, στις θετικές προοπτικές του πληθωρισμού καθώς και στο πλεόνασμα των δημοσίων οικονομικών. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου αναφέρθηκε επίσης στο ΓεΣΥ και στην κάλυψη των ελλειμμάτων των αυτόνομων δημόσιων νοσηλευτηρίων από το κράτος, κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, μέχρι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του κόστους τους.

Ο κ. Γιώργος Κυριάκου, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, παρουσιάζοντας τις προοπτικές της οικονομίας αναφέρθηκε στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που έφθασε στο 3,2% τους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου λόγω της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης και των επίσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε αναφορά του για τη συνεισφορά των σημαντικότερων κλάδων της οικονομίας επικεντρώθηκε στον τομέα των κατασκευών, στους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό και στα πλεονάσματα του κράτους λόγω της θετικής οικονομικής ανάπτυξης, των ενεργειών για είσπραξη των φόρων και της μείωσης της ανεργίας.

Ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που παραμένουν στην οικονομία, παρά την πρόοδο που καταγράφεται, όπως είναι τα υψηλά επίπεδα των ΜΕΔ και του ιδιωτικού χρέους, το υψηλό δημόσιο χρέος και οι διαβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας λίγο πιο πάνω από την επενδυτική βαθμίδα 3.

Ο δρ Γιώργος Συρίχας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας πως η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπάρχουν διστακτικά σημάδια για σταθεροποίησή της. Επίσης παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία σε σχέση με το πώς το υψηλό χρέος καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε αρνητικά σοκ ανάπτυξης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Mιλώντας στη Brief ο κ. Γιάννης Τιρκίδης, Πρόεδρος της «Cyprus Economic Society», αναφέρει πως «το φετινό ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ακριβώς το 2020, η αρχή μιας νέας δεκαετίας, μας θυμίζει τις προκλήσεις που αναφύονται και τη σημασία να παραμείνει η οικονομική πολιτική σε ορθολογιστικά πλαίσια με σαφείς προτεραιότητες και στόχους.

»Ενώ στη διεθνή πραγματικότητα δεν τίθεται θέμα ύφεσης τουλάχιστο για το 2020, τίθεται όμως θέμα μακροπρόθεσμης επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα και κινδύνους από αβεβαιότητες στο γεωπολιτικό περιβάλλον στο διεθνές εμπόριο και στη συνοχή της Ε.Ε. ειδικότερα μετά την έξοδο του ΗΒ. Τονίζεται η ανάγκη πραγματικών επενδύσεων που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα ως ο κρίσιμος παράγοντας ανάπτυξης τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την κυπριακή».

Χρύσω Αντωνιάδου