«Ανοικτή» η Κυβέρνηση για σύνταξη στα 63 στα βαριά επαγγέλματα

Η όποια αλλαγή στο όριο συνταξιοδότησης, ωστόσο, θα γίνει στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Νέα συζήτηση για την ανάγκη αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου, άνοιξε η ανακοίνωση από πλευράς της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, των νέων αυξήσεων στα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων με στόχο κανένας συνταξιούχος να μην λαμβάνει σύνταξη κάτω του ορίου της φτώχειας.

Ανάμεσα σε άλλα, κόμματα επανάφεραν την πρότασή τους για πλήρη κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% στις συντάξεις, για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν το 65ο έτος της ηλικίας μας.

Επίσης, στην επικαιρότητα επανήλθε και η εισήγηση για κατάργηση του πέναλτι 12%, τουλάχιστον, για όσους ασχολούνται με βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως οι οικοδόμοι, ούτως ώστε να μπορούν να λάβουν σύνταξη πριν το 65ο έτος της ηλικίας.

Επιπρόσθετα, στην εξίσωση προστέθηκε και η ανάγκη ευρείας αναθεώρησης και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου, αφού, όπως διαπιστώνεται, αυτό πλέον έχει κλείσει τον κύκλο του.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυξήσεις σε συντάξεις: 19 εκατομμύρια ευρώ η δαπάνη (ΠΙΝΑΚΕΣ) <<<

Σε εξέλιξη οι μελέτες
Με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε γύρω από το θέμα των συντάξεων, η Brief επικοινώνησε με το Υπουργείο Εργασίας και ζήτησε τις απόψεις του σε σχέση με τα προαναφερθέντα.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εργασίας, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για πλήρη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα ολοκληρωθεί μόλις η Υπουργός Εργασίας νιώσει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματά της. 

Η εν λόγω μελέτη ξεκίνησε πέρσι, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανάγκης για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αφέθηκε για λίγο στην άκρη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι οδηγήθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Αυτό, μάλιστα, ήταν και κάτι που μας τονίστηκε από την αρμόδια πηγή με την οποία συνομιλήσαμε, η οποία, την ίδια ώρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις εντός του 2021.

Σύνταξη στα 63 για βαρέα επαγγέλματα
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης στις συντάξεις πριν το 65ο έτος αρχής γενομένης από τα βαριά επαγγέλματα, η ίδια πηγή τόνισε στην Brief πως το Υπουργείο Εργασίας είναι ανοικτό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως αυτό το ζήτημα, καθώς και μία σειρά από άλλα αιτήματα που προβάλλονται κατά καιρούς από τα κόμματα, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

«Μετά από 40 χρόνια δεν μπορείς να συνεχίσεις με το ίδιο σύστημα», μας τόνισε σημειώνοντας πως αναμένονται ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα που θα γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Την ίδια ώρα, η αρμόδια πηγή ξεκαθάρισε πως ουδέποτε στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο οποίο συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι, τέθηκε θέμα μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα μείωσης του ορίου για όλους, αφού, όπως εξήγησε, αν γίνει κάτι τέτοιο θα καταρρεύσει το σύστημα.

«Πριν μερικά αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης λόγω ακριβώς του γεγονότος πως αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Συνεπώς, με δεδομένο αυτό είτε αυξάνεις τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είτε το όριο συνταξιοδότησης. Τότε αποφασίστηκε το δεύτερο και ορθά έγινε αυτό», επεσήμανε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι ισχύει στην Κύπρο τώρα 
Υπενθυμίζεται ότι, σύνταξη γήρατος δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανεξάρτητα από κατηγορία ασφάλισης, δηλαδή μισθωτοί, αυτοτελώς εργαζόμενοι και προαιρετικά ασφαλισμένοι.

Οι προϋποθέσεις για την πληρωμή σύνταξης γήρατος είναι ο ασφαλισμένος:

1/ Nα έχει συμπληρώσει τη συντάξιμη ηλικία, δηλαδή το 65ο έτος της ηλικίας του.

2/ Nα έχει συμπληρώσει πραγματική βασική ασφάλιση 10 τουλάχιστον ασφαλιστικών μονάδων και να έχουν παρέλθει 520 εβδομάδες από την εβδομάδα έναρξης της ασφάλισής του.
 

Μάριος Αδάμου