Αντιπολίτευση: Θέλει κατώτατο μισθό μέχρι το τέλος του χρόνου

Στο προσκήνιο εκ νέου οι 3 προτάσεις νόμου για κατώτατο μισθό – Στόχος η διαφύλαξη μισθών λόγω κορωνοϊού

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Νέες πιέσεις προς το Υπουργείο Εργασίας και την Κυβέρνηση για να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για καθιέρωση κατώτατου μισθού στην Κύπρο, αναμένεται πως θα ασκήσει, εκ νέου, σήμερα (13/7) η αντιπολίτευση, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις τρεις σχετικές προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί στην Βουλή και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην Brief, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, «θα ήταν ευχής έργον εάν μέχρι το τέλος του χρόνου είχαμε μία θετική κατάληξη επί του θέματος».

Όπως εξήγησε, «λαμβανομένου υπόψη των προβλημάτων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η ετοιμασία νομοσχεδίου για κατοχύρωση εθνικού κατώτατου μισθού ή κατώτατων μισθών κατά επάγγελμα, πιστεύουμε ότι θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο στην προσπάθεια αντιμετώπισης και αποτροπής πιθανόν μειώσεων μισθών εργαζομένων αυτό το διάστημα».

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα διαφανεί ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης. Δηλαδή εάν προτίθεται να το πράξει άμεσα ή εάν θα επαναλάβει την θέση της ότι για θέσπιση κατώτατου μισθού θα πρέπει πρώτα να φθάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με ανεργία κάτω του 5%», υπογράμμισε. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Αρχίζει η πληρωμή επιδομάτων σε πολίτες που είναι σε 5 Σχέδια <<<

Ερωτηθείς εάν το Υπουργείο Εργασίας επιμένει στη θέση του, τί θα πράξει η Βουλή, ο κ. Φακοντής τόνισε πως, «δεν μπορώ να προκαταλάβω ποια θα είναι η απόφαση της Επιτροπής. Προσωπική άποψη, ωστόσο, είναι πως πρέπει η συζήτηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό». 

«Θα ήταν ευχής έργον εάν μέχρι το τέλος του χρόνου είχαμε μία θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού», επανέλαβε σημειώνοντας πως ήδη η Επιτροπή Εργασίας έχει δώσει τελεσίγραφο για το θέμα στην Υπουργό Εργασίας από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, όταν η Βουλή έδιδε τελεσίγραφο στην Υπουργό Εργασίας για ετοιμασία και κατάθεση νομοσχεδίου για καθιέρωση εθνικού κατώταου μισθού, η πανδημία του κορωνοϊού δεν είχε ακόμη πλήξει την κυπριακή οικονομία.

Υπενθυμίζεται, δε, πως κατά την συζήτηση που είχε γίνει στις 25 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εργασίας, διαφάνηκε ότι υπάρχει χάσμα απόψεων ανάμεσα στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την μία, εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ διαφώνησαν με την θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, ενώ εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ υποστήριξαν την εν λόγω ρύθμιση σημειώνοντας ότι πρέπει να συνοδευτεί από πρόσθετες πρόνοιες.

Επίσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε πως, μόνο τέσσερα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καθορισμένο κατώτατο μισθό, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, καθώς και ότι, το 55% των εργαζομένων στην Κύπρο δεν έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι εντός Απριλίου είχε προγραμματιστεί η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τον κατώτατο μισθό, στην βάση και των ευρημάτων μελετών που ετοιμάστηκαν από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες έχουν παραδοθεί στην Υπουργό Εργασίας από τις αρχές του 2020.

Ωστόσο λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί συνεπεία του κορωνοϊού και η οποία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αποφασίστηκε όπως η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετατεθεί για κάποιους μήνες και να αρχίσει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και η ανεργία πλησιάσει εκ νέου κοντά στο 5%.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανεργία δεν αναμένεται να φθάσει ξανά κοντά στο 5% πριν το 2022, αφού το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το ποσοστό ανεργίας το 2020 θα κυμανθεί γύρω στο 9% , για να μειωθεί στο 7.5% το 2021, και να φθάσει κοντά στα επίπεδα πριν την κρίση του κορωνοϊού το 2022. Παρόμοιες προβλέψεις ανακοίνωσαν, τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι προτάσεις των κομμάτων
Με αφορμή την σημερινή συζήτηση, η Brief αναζήτησε και παρουσιάζει τις τρεις προτάσεις νόμου που θα εξετάσει η Κ.Ε. Εργασίας.

Η πρώτη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, και σκοπός της είναι η θέσπιση προσωρινών διατάξεων, ώστε διά νόμου να καθορισθεί ότι για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2020 ο γενικός κατώτατος μισθός για κάθε εργασία στη Δημοκρατία ανεξαρτήτως περιοχής, τόπου ή επαρχίας δε θα είναι χαμηλότερος του ορίου των χιλίων εκατόν είκοσι πέντε ευρώ (€1.125). 

Επίσης, με την πρόταση νόμου επιχειρείται και η καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής και για το ωρομίσθιο προσωπικό -υπεραγορές, φύλακες, delivery, κ.ά.-. Η εισήγηση είναι για καταβολή 6,81 ευρώ ανά ώρα [€1125/165.12 (μέσος ορός για ώρες μήνα) = €6.81 την ώρα].

Η προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, κρίνεται στην παρούσα φάση αναγκαία, ώστε να συμβάλει στην αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης, τα οποία σημειώνονται σε αυξημένο βαθμό τον τελευταίο καιρό, παρά τη σημειωθείσα ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και γιατί η ανισότητα μισθών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια εντονότερη.

«Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο όπως διά νόμου και για προσωρινή περίοδο δύο (2) ετών, αρχής γενομένης από το έτος 2019, το κατώτατο όριο μισθού καθορισθεί στα χίλια εκατόν είκοσι πέντε ευρώ (€1.125) για όλα τα επαγγέλματα, έτσι που στο μεταξύ να δοθεί χρόνος σφαιρικής μελέτης του θέματος από όλους τους εμπλεκομένους και κατάληξης σε οριστικές αποφάσεις, τόσο επί του ορίου το οποίο θα αποτελέσει τον κατώτατο μισθό στη Δημοκρατία όσο και για τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο καθορισμού αυτού, ήτοι διά νόμου ή μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας», προστίθεται.

«Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα της κατοχύρωσης νομοθετικά και επί μονίμου βάσεως γενικού κατώτατου ορίου μισθού, εκεί όπου δεν υφίστανται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης που αφορά στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το οποίο συναρτάται άμεσα με παράγοντες όπως η ανεργία, το είδος του επαγγέλματος και οι εκάστοτε επικρατούσες οικονομικές, αλλά και εργασιακές συνθήκες, παράμετροι οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της ευρύτερης συζήτησης επί του όλου θέματος», επισημαίνεται ακόμη.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τι εισηγούνται οι Οικολόγοι
Η δεύτερη πρόταση νόμου κατατέθηκε από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, και τιτλοφορείται ως «ο περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018». 

Σκοπός της εν λόγω πρότασης είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου –(περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου)-, ώστε το εθνικό κατώτατο όριο μισθού να καθορίζεται με κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο αντί με διάταγμα του/της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Με την ίδια πρόταση νόμου σκοπείται, επίσης, όπως οι Συμβουλευτικές Επιτροπές που διορίζονται από τον/ην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς και υποβάλλουν εισηγήσεις στον/ην Υπουργό για ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό του εθνικού κατώτατου ορίου μισθού και στα κατώτατα όρια μισθών για οποιαδήποτε εργασία στη Δημοκρατία είτε γενικά είτε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περιοχή, τόπο ή επαρχία, σε οποιαδήποτε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνεται ότι οι μισθοί που καταβάλλονται είναι αδικαιολόγητα χαμηλοί. 

Η πρόταση ΕΛΑΜ
Η τρίτη πρόταση νόμου προέρχεται από το ΕΛΑΜ και τιτλοφορείται ως «ο περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018». Κι αυτή η πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Κατώτατου Ορίου Μισθών Νόμου» ώστε να αντικατασταθεί η διακριτική ευχέρεια του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδίδει Διατάγματα που αφορούν τον καθορισμό κατώτατων ορίων μισθών για εργασία στη Δημοκρατία με την υποχρέωση για έκδοση τέτοιου Διατάγματος, το οποίο να προβλέπει για τον καθορισμό ενός γενικού κατώτατου ορίου μισθού που να ισχύει, εξαιρουμένων ορισμένων περιπτώσεων που προβλέπονται ρητά, καθολικά και χωρίς διάκριση σε όλα τα επαγγέλματα.

Από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εξαιρούνται μόνο οι μαθητευόμενοι και οι ασκούμενοι σε επάγγελμα που απαιτεί απόκτηση πείρας για σκοπούς εξασφάλισης άδειας του συγκεκριμένου επαγγέλματος, καθώς και οι οικιακοί βοηθοί και οι εργαζόμενοι στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Για τις κατηγορίες αυτές παραχωρείται δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να περιλάβει στο πιο πάνω διάταγμα διαφορετικές ρυθμίσεις, αν το κρίνει σκόπιμο.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

 

Επιπρόσθετα, με την πρόταση νόμου οι υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν τη δυνατότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να καταργεί κατώτατο μισθό απαλείφονται, ενώ η δυνατότητά του να διαφοροποιεί κατώτατο μισθό με τα εκδοθέντα δυνάμει του νόμου αυτού διατάγματα εξακολουθεί να ισχύει και μπορεί να γίνεται με την έκδοση νέου διατάγματος δυνάμει των προτεινόμενων διατάξεων.

Σημειώνεται πως, για την συζήτηση των τριών προτάσεων νόμου έχουν προσκληθεί και θα παραστούν στην Επιτροπή Εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, της ΠΟΒΕΚ και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

 
1748