Από χίλια μύρια κύματα οι Εγγυήσεις-Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Η τελική τύχη του νομοσχεδίου θα κριθεί από το ποιες τροπολογίες θα ενσωματώσουν σε αυτό τα κόμματα

Στον «αέρα» βρίσκεται, πλέον, το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε τράπεζες για παροχή νέων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, αφού τίποτα δεν μπορεί, πλέον, να αποκλειστεί, με δεδομένο και το γεγονός ότι παραμένει το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με αυτό.

Μάλιστα, παρότι και χθες (18/5) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε με έμφαση προς τα κόμματα πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, εντούτοις, αυτά προχωρούν με σειρά τροπολογιών, κάποιες εκ των οποίων, ενδεχομένως, να αλλάζουν και την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Πάντως, σήμερα (19/5) ή το αργότερο μέχρι αύριο (20/5) τα κόμματα αναμένεται πως θα αποφασίσουν για τον αριθμό των τροπολογιών που τελικά θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή (22/5), κατά την οποία θα τεθεί προς ψήφιση και το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με δεδομένο, συνεπώς, πως τα κόμματα, παρά τις εκκλήσεις της Κυβέρνησης, θα ενσωματώσουν τροπολογίες σε αυτό, δεν αποκλείεται, όπως έγραψε και χθες (18/5) η Brief, η απόσυρση του νομοσχεδίου την τελευταία στιγμή ή η αναπομπή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν σε αυτό συμπεριληφθούν πρόνοιες με τις οποίες διαφωνεί η Κυβέρνηση.

Ποιες τροπολογίες κερδίζουν πλειοψηφία
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, κατά την χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, φάνηκε ξεκάθαρα ότι κάποιες από τις τροπολογίες των κομμάτων συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για υπερψήφισή τους.

Μία εξ αυτών των τροπολογιών, αφορά στην μείωση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων που θα παραχωρηθούν στις τράπεζες για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στο 1 δις ευρώ, με παράλληλη ανακατανομή του ποσού για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων (μικρές, μεσαίες, μεγάλες). Σημειώνεται πως, το αρχικό νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση προνοείτο ότι θα παραχωρούνταν κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δις ευρώ.

Άλλη μία τροπολογία που συγκεντρώνει πλειοψηφία είναι και αυτή της συμπερίληψης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είτε μέσω του Γενικού Ελεγκτή είτε εκπροσώπου του, με το καθεστώς του Παρατηρητή, στην Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συσταθεί για τον έλεγχο των κρατικών εγγυήσεων που θα παραχωρηθούν στις τράπεζες. 

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά η Κυβέρνηση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις μετά την παραχώρησή τους, κάτι που έτσι κι αλλιώς, τόνισε και ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Επίσης, πλειοψηφία φαίνεται να συγκεντρώνει και η τροπολογία για ξεκάθαρο διαχωρισμό της εφάπαξ χορηγίας που θα παραχωρηθεί απευθείας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους από τις κρατικές εγγυήσεις προς τράπεζες. 

Παράλληλα, τα κόμματα κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς την αύξηση του ποσού της εφάπαξ χορηγίας που θα παραχωρηθεί απευθείας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, αφού κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δώσουν την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να αναπέμψει τον Νόμο, όπως θα ψηφιστεί, ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε απευθείας αναφορά του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημειώνεται πως, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προνοεί ότι, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζόμενους θα παραχωρηθεί εφάπαξ χορηγία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τις λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο παραχώρησής τους να ξεκαθαρίζονται μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Επεξεργάζεται κι άλλους τρόπους στήριξης επιχειρήσεων η Κυβέρνηση
Από την πλευρά της, πάντως, η Κυβέρνηση δεν μένει με δεμένα χέρια, αφού, όπως ανέφερε χθες σε παρεμβάσεις σε τηλεοπτικά δελτία ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος, άρχισε ήδη να εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων σε περίπτωση ναυαγίου με τις κρατικές εγγυήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης, «αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι με τα όπλα που έχει η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και αν δεν έχουμε αυτό το εργαλείο θα επεξεργαστούμε και άλλες λύσεις». 

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε και εναλλακτικά σενάρια», τόνισε με έμφαση ο Υπουργός Οικονομικών, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, να αναφέρει ξεκάθαρα εάν η Κυβέρνηση έχει έτοιμο plan B.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επιπρόσθετα ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την διαφωνία της Κυβέρνησης σε περαιτέρω διαφοροποίηση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές στο νομοσχέδιο», καθώς και πως, «υιοθετήσαμε, έστω και με επιφυλάξεις, ακόμη και με την διαφωνία μας, αρκετές από τις προτάσεις των κομμάτων».

Αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε, «είμαστε ενώπιον προτάσεων, τροποποιήσεων και αλλαγών, που απλώς θα καταστήσουν το νομοσχέδιο μη εφαρμόσιμο, προβληματικό και να μην μπορεί να βοηθήσει την οικονομία».

«Είτε θα κάνουμε κάτι να δουλέψει είτε να μην το κάνουμε. Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια», υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών.
 

Μάριος Αδάμου