Από ποιες χώρες προσέλκυσε επενδυτές το 5ετές ομόλογο / ΓΡΑΦΙΚΑ

Από ποιες χώρες προσέλκυσε επενδυτές η Κύπρος κατά την διπλή έκδοση ομολόγων στις 7 Ιουλίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς τις χώρες προέλευσης όσων επέλεξαν να επενδύσουν στο νέο πενταετές ομόλογο της Κύπρου και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία, κατά προχθεσινή (2/2) έξοδο μας στις αγορές, δίδει με ενημερωτικό σημείωμά του το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Υπενθυμίζεται πως, κατά την νέα έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, το κράτος άντλησε το ποσό του 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,05% με 0,06% που είναι και το χαμηλότερο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι, οι προσφορές που δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία άγγιξαν τα 8 δις ευρώ, γεγονός που ικανοποίησε απόλυτα το Υπουργείο Οικονομικών, με τον αρμόδιο Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη να τονίζει πως «το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ενδεικτική απόδοση, δείχνει ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, λόγω της πανδημίας, οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυπριακή οικονομία και στις πολιτικές της».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ποιοι επένδυσαν στο 5ετές ομόλογο που λήγει το 2026
Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το νέο 5ετές ομόλογο αναφοράς της Κύπρου προσέλκυσε προσφορές από μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές

Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή, 85% των προσφορών για προήλθε από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Ειδικότερα, το ποσοστό των προσφορών από Βρετανούς επενδυτές ανήλθε στο 22% και από Σκανδιναβούς στο 17%, ενώ οι προσφορές από Κύπριους επενδυτές ανήλθαν στο 15%.

Απ’ εκεί και πέρα, το 14% των προσφορών προήλθε από Βέλγους, Ολλανδούς και Λουξεμβουργιανούς επενδυτές, ενώ άλλο 14% των προσφορών αφορούσε Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς επενδυτές.

Το ποσοστό των προσφορών από Ελλαδίτες και Ιταλούς επενδυτές ανήλθε στο 8%, από Γάλλους επενδυτές στο 5%, από άλλους επενδυτές εντός Ευρώπης στο 2%, από επενδυτές από την Ιβηρία στο 2% και από άλλους ξένους επενδυτές στο 1%.

Αναλυτικά η κατανομή των προσφορών για το 5ετές ομόλογο κατά γεωγραφική προέλευση:

Κατά κατηγορία επενδυτών
Ως προς την κατηγορία των επενδυτών, η πλειονότητα των συμμετεχόντων αποτέλεσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων και ακολούθησαν τράπεζες / ιδιωτικές τράπεζες, καθώς και κεντρικές τράπεζες / δημόσιοι οργανισμοί.

Συγκεκριμένα, το 35% των προσφορών προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων και το 21% από τράπεζες.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Απ’ εκεί και πέρα, άλλο 21% των προσφορών προήλθε από Κεντρικές Τράπεζες και Δημόσιους Οργανισμούς, 17% των προσφορών αφορούσε Ασφαλιστικές Εταιρείες και Ταμεία Συντάξεως, ενώ το υπόλοιπο 6% των προσφορών προήλθε από Ταμεία Αντιστάθμισης Κινδύνου.

Αναλυτικά η κατανομή των προσφορών για το 5ετές ομόλογο κατά κατηγορία επενδυτών:

Κύρια σημεία της συναλλαγής
Σύμφωνα, εξάλλου, με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα κύρια σημεία της συναλλαγής από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου έχουν ως εξής:

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσημα την έκδοση νέου 5-ετούς ομολόγου αναφοράς στις 11:00 ώρα Λονδίνου το μεσημέρι της Δευτέρας (1/2), και πως αναμενόταν η τιμολόγησή του στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
  • Στις 8:10 ώρα Λονδίνου το πρωί της Τρίτης (2/1), άνοιξε επισήμως το βιβλίο προσφορών και ανακοινώθηκε η αρχική κατευθυντήρια τιμή για το νεό 5ετές ομόλογο αναφοράς γύρω στις +60 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι το ύψος της συναλλαγής καθορίστηκε στο 1 δις ευρώ, με την δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί στη συνέχεια.
  • Η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και στις 9:46 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών άνω των 7,5 δις ευρώ, η κατευθυντήρια τιμή αναθεωρήθηκε στο εύρος +50-55 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps.
  • Αργότερα το πρωί στις 10:45 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών πλέον άνω των 8,5 δις ευρώ, η ποιότητα των προσφορών επέτρεψε το τελικό σπρέντ επαναγοράς να μειωθεί περαιτέρω και να καθοριστεί στις +48 μονάδες βάσεως. Λίγο μετά, το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11.00 ώρα Λονδίνου με προσφορές άνω των 7,45 δις ευρώ. Ωστόσο, στη κορυφή των 8,5 δις ευρώ προσφορών, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει επιτευχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην έκδοση ενός μοναδικού ομολόγου με την μέθοδο της κοινοπραξίας από την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014.
  • Στις 14:37 ώρα Λονδίνου, το νέο 5-ετές ομόλογο ύψους 1 δις ευρώ τιμολογήθηκε επίσημα στις +48 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς 0.053% και σπρέντ +78.2 μονάδες βάσεως έναντι του DBR 0.5% Feb-26. To εν λόγω ομόλογο αναφοράς τιμολογήθηκε με την χαμηλότερη απόδοση επαναγοράς και το χαμηλότερο ονομαστικό επιτόκιο (0%) που έχει επιτευχθεί ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία με την μέθοδο της κοινοπραξίας.
  • Πριν ανακοινωθεί η εν λόγω συναλλαγή, η θεωρητική δίκαιη αξία ενός 5-ετούς ομολόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκε από την ομάδα αναδόχων γύρω στις +50 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Εν προκειμένω, η συναλλαγή τιμολογήθηκε με αρνητική προσαύξηση (“premium”) έναντι της καμπύλης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δευτερογενή αγορά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημειώνεται πως, οι ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης ήταν οι BARCLAYS, BNP PARIBAS, JP MORGAN, MORGAN STANLEY και SOCIETE GENERALE και το εν λόγω ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο με την χρήση του προγράμματος Ευρωπαϊκών Κυβερνητικών Ομολόγων (ΕΜΤΝ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάριος Αδάμου