Αποφάσισες να βάλεις φωτοβολταϊκά; Θα τα έχεις μετά από 3 μήνες

Αυξήθηκε το κόστος τους - Υπάρχουν ελλείψεις; Μεγάλο ενδιαφέρον και για το σχέδιο χορηγιών του Υπ. Ενέργειας

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Μεγάλη ζήτηση για φωτοβολταϊκά έφεραν αναπόφευκτα οι συνεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα, με τους πολίτες να προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος για να δώσουν μια ανάσα στην τσέπη τους.

Ωστόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη και άρα όσοι αποφασίζουν τώρα να τα τοποθετήσουν, θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες.

>>> Διαβάστε επίσης: Έρχονται τώρα και τα κάθετα φωτοβολταϊκά <<<

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εγκατασταθούν - Υπάρχουν ελλείψεις;

Μιλώντας στην Brief, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Φάνος Καραντώνης ανέφερε ότι για να γίνει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών χρειάζεται ένα τρίμηνο. 

«Ο κανόνας για να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά είναι 2 με 3 μήνες», σημείωσε συγκεκριμένα, τονίζοντας παράλληλα ότι στην Κύπρο υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες και πάρα πολλές επιλογές από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο καθένας, κάτι που προωθεί και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.

Ερωτηθείς αν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών,  ο κ. Καραντώνης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν οι οποιεσδήποτε ελλείψεις, ωστόσο επεσήμανε πως, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν μελλοντικά.

>>> Διαβάστε επίσης: Τρέχουν όλοι για φωτοβολταϊκά-Αυξήθηκε η χορηγία αλλά & το κόστος <<<

Αυξήθηκε το κόστος – Πόσα γλιτώνεις κάθε χρόνο

Επιπλέον, ο κ. Καραντώνης ανέφερε στην Brief ότι το κόστος για να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά έχει αυξηθεί, αφού για μια οικία πλέον θες γύρω στις 5000 ευρώ (αναλόγως μεγέθους), ενώ τους προηγούμενους μήνες, μέσα στο 2021, θα σου κόστιζε 4500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, τα φωτοβολταϊκά έχουν αρκετό οικονομικό όφελος για ένα νοικοκυριό, αφού όσο πιο ακριβό είναι το ρεύμα, τόσο πιο πολύ είναι και το όφελος. 

Για παράδειγμα αν είναι 20 σεντ η κιλοβατώρα, για κατανάλωση 6,500 χιλιάδων κιλοβατώρων σε μια οικία, το καθαρό όφελος είναι γύρω στα 1100 ευρώ. Τώρα αν η κιλοβατώρα κοστίζει για παράδειγμα 30 σεντ, τότε το οικονομικό όφελος είναι ακόμη περισσότερο.

Όσο αφορά τον χρόνο απόσβεσης των φωτοβολταϊκών, αυτός κυμαίνεται γύρω στα τέσσερα χρόνια ενώ έχουν τουλάχιστο 20-25 χρόνια ωφέλιμης ζωής.

>>> Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά: Πόσο % χάνουν απόδοση από περιστέρια και σκόνη <<< 

«Βροχή» από αιτήσεις για το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας

Μεγάλο φαίνεται να είναι και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι καταναλωτές για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, μέσω του νέου σχεδίου χορηγιών του Υπουργείο Ενέργειας, για το οποίο οι αιτήσεις άνοιξαν την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με λειτουργό της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, που είχε μιλήσει στην Brief, φαίνεται ότι αυξήθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον για τις χορηγίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος.

Να σημειώσουμε ότι αν και οι αιτήσεις για το σχέδιο έχουν ανοίξει, η έγκριση τους θα ξεκινήσει μετά από περίπου τρεις μήνες.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο χορηγιών

Το Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε οικίες για τα έτη 2022-2023 έχει προϋπολογισμό €30 εκατ. και υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 10.000 αιτητές.

Το σχέδιο προκηρύχθηκε φέτος με σημαντικές αυξήσεις στις χορηγίες σε σχέση με τα σχέδια που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα έτη, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών. Συγκεκριμένα, οι επιχορηγήσεις είναι αυξημένες κατά 50%. Σημαντική διαφοροποίηση αποτελεί και η εισαγωγή του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (Virtual Net Metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των οικιών τους.

>>> Δείτε ΕΔΩ τον οδηγό με όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο

Το Σχέδιο καλύπτει τις ακόλουθες κατηγορίες επενδύσεων:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών. Προνοείται χορηγία 45% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης/κατοικίας, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €2.250. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%. (Περισσότερα ΕΔΩ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering ή Virtual Net Metering). Προνοείται χορηγία 55% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής, με μέγιστο ποσό χορηγίας €2.750 και χρηματοδότηση €450 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €4.550. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%. (Περισσότερα ΕΔΩ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) ή του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (Virtual Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €375 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α) (Περισσότερα ΕΔΩ). Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%. Το ποσό αυξάνεται στα €1.000 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €5.000 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Β). (Περισσότερα ΕΔΩ)

Σημειώνεται ότι η κατηγορία 3Α είναι γενική κατηγορία η οποία παρέχει κίνητρα για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering ενώ η κατηγορία 3Β είναι ειδική κατηγορία που παρέχει αυξημένη χορηγία για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering σε κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο σχέδιο επιλέξιμες είναι υφιστάμενες κατοικίες, για τις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας, έχει κατατεθεί:

  • για τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 και 2 πριν την 21/12/2007.
  • για τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 3Α και 3Β πριν την 01/01/2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο έχει αναδρομική ισχύ ώστε να διασφαλίζει την ομαλή συνέχεια του προηγούμενου Σχεδίου του 2021. Συνεπώς, επιλέξιμες είναι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά και την 01/08/2021 συμπεριλαμβανομένης. Επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την 01/08/2021, δεν είναι επιλέξιμες.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2214