Αποκαλύπτουμε το Plan B για την εφορμογή του ΓεΣΥ

Τρία μέτρα μελετά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας μετα΄το "όχι" του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Σχεδίο Β' ετοιμάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ώστε η πρώτη φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου και να είναι λειτουργικό και βιώσιμο, μετά και από την ομόφωνη απόφασης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, να καλέσει τα μέλη του να μην συμβληθούν στο ΓΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Brief" στην περίπτωση που ο αριθμός των γενικών ιατρών και παιδιάτρων που συμβληθεί με το ΓεΣΥ δεν είναι επαρκής εξετάζονται τρία μέτρα. Πρώτον, οι παιδίατροι να εξετάζουν παιδιά μέχρι 13 χρονών. Δεύτερον, στους γενικούς ιατρούς να μπορούν να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες όπως οι γιατροί της παθολογίας και της γηριατρικής. Τρίτον, η εισδοχή γιατρών από το εξωτερικό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

1/ Οι παιδίατροι θα εξετάζουν παιδιά μέχρι 13 χρονών
Στα δημόσια νοσηλευτήρια εργοδοτούνται σήμερα 80 παιδίατροι. Αν το ηλικιακό όριο που θα εξετάζει κάθε παιδιάτρος είναι το 13 έτος, τότε το Σύστημα, όπως μας λέχθηκε, μπορεί να είναι βιώσιμο και λειτουργικό με το αριθμό παιδιάτρων που εργοδοτούνται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Τα παιδιά μέχρι τα 13 έτη υπολογίζονται γύρω στις 120 χιλιάδες και βάσει του νόμου του ΓεΣΥ ένας γιατρός μπορεί να εντάξει στο πελατολόγιο μέχρι και 2500 χιλιάδες ασθενείς άρα αντιστοιχούν 48 γιατροί. Επειδή όμως στόχος του ΟΑΥ είναι ο κάθε γιατρός να εγγράψει λιγότερους ασθενείς ούτως ώστε το σύστημα λειτουργικό τότε με τους 80 που έχει σήμερα το δημόσιο, για τον ΟΑΥ σε πρώτη φάση είναι ικανοποιητικός ο αριθμός.

Από την ηλικία άνω των 13 ετών θα ισχύει ότι και σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν Γενικά Σχέδια Υγείας. Να εξετάζονται δηλαδή από γιατρούς της γενικής ιατρικής.

2/ Στους γενικούς ιατρούς θα μπορούν να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες
Δυνητικά υποψήφιοι προσωπικοι γιατροί που θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο περίπου 500 της γενικής ιατρικής. Παράλληλα υπάρχουν γιατροί με ειδικότητα στην παθολογία και τη γηριατρική. Έτσι ο αριθμός φτάνει στους 600 υποψηφίους.

Ο πληθυσμός στην Κύπρο ηλικίας 13 ετών και άνω φτάνει τους 728 χιλιαδες κατοίκους. Με υπολογισμένο τον αριθμό των 2500 ασθενών που μπορεί να εγγράψει ένας γιατρός, χρειάζονται περίπου 290 γιατροί. Όπως προαναφέραμε όμως στόχος του ΟΑΥ είναι ένας γιατρός να εγγράψει λιγότερους ασθενείς για να είναι το σύστημα λειτουργικό και άρα χρειάζεται το λιγότερο 350 γιατρούς.

Προκαλεί, βέβαια, ερωτηματικά γιατί ο ΟΑΥ που σχεδίασε το Σύστημα, ενέταξε στην νομοθεσία τον αριθμό των 2500 ασθενών ανα γιατρό, ενώ στελέχη του διαμηνύουν ότι αποτελεί ακραίο σενάριο και δεν μπορεί να είναι λειτουργικό το Σύστημα. 

3/ Εισδοχή γιατρών από το εξωτερικό
Με στόχο ο κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, όπως μας λέχθηκε από στελέχη του ΟΑΥ, αν κριθεί επιβεβλημένο τότε θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και γιατροί από άλλες χώρες κυρίως από Ελλάδα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να επαναπατριστούν γιατροί που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό κυρίως σε Γερμανία και Αγγλία.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο ΟΑΥ έχει ήδη προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με Κύπριους γιατρούς που εργάζονται σήμερα στο Εξωτερικό. Παραλληλα ο ΟΑΥ εκτιμά ότι το πακέτο απολαβών είναι τόσο ελκυστικό που θα υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς άλλων χωρών της Ε.Ε.

>>>Διαβάστε επίσης γιατί ο ΠΙΣ δεν δικαιούται να μπλοκάρει γιατρούς από το εξωτερικό<<<

Υπενθυμίζουμε ότι ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αίτησης εγγραφής από ιατρούς που θα επιλέξουν να γίνουν προσωπικοί ιατροί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έχει οριστεί η 21η Ιανουαρίου. Ο κατάλογος εγγραφής θα είναι ανοιχτός για τρεις μήνες.

Ο ΟΑΥ έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση σεμιναρίων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουάριου, όπου θα επεξηγηθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης εγγραφής.

Μέχρι την Παρασκευή, ο αριθμός των γιατρών που επέδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα σεμινάρια ανερχόταν στους 130.


Έρχονται “Ναι” τις επόμενες μέρες από Κλινικές  
Όσον αφορά το κεφάλαιο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες της "Βrief" τις επόμενες μέρες αναμένεται αριθμός νοσηλευτηρίων να ανακοινώσουν την συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ.

Ήδη το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Mediterranean Hospital of Cyprus στην Λεμεσό, ανακοίνωσαν ότι θα συμβληθούν με το Σύστημα.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι αν δεν συμβληθούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια τότε είναι αδύνατον να λειτουργήσει το Σύστημα, αφού τα υποστατικά των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν μπορούν να δεχθούν τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα τροποποιηθούν τα εξωτερικά ιατρεία σε νοσοκομειακές μονάδες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αμοιβές γιατρών
Πιο κάτω παρουσιάζουμε τις οικονομικές προτάσεις του ΟΑΥ για τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, όπως έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού τον περασμένο Οκτώβριο.

Το μείγμα των ιατρικών πράξεων/δραστηριοτήτων ανά 100 επισκέψεις στα παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Ως εκ τούτου, κάθε γιατρός για να υπολογίσει τις δικές του συνολικές αμοιβές θα πρέπει να εφαρμόσει το μείγμα ιατρικών πράξεων/δραστηριοτήτων που ισχύει στην περίπτωση του.

-Αναισθησιολόγοι
Σήμερα οι αναισθησιολόγοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο €36 για κάθε αξιολόγηση προ εγχειρητικού ελέγχου την οποία διενεργούν. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ιατρική πράξη λαμβάνει από τον ΟΑΥ 3,05 μονάδες (€15 ανά μονάδα), ο αναισθησιολόγος στο ΓεΣΥ θα λαμβάνει €46 ανά προεγχειρητικό έλεγχο. Για κάθε 100 αξιολογήσεις, σήμερα ο αναισθησιολόγος λαμβάνει γύρω στις €3600 ενώ στο ΓεΣΥ, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του ΟΑΥ θα λαμβάνει €5033. Αύξηση 40%.  

-Παθολόγοι
Για τους παθολόγους οι οποίοι δεν θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί γιατροί αλλά θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως ειδικοί γιατροί, η δεκάλεπτη επίσκεψη καθορίζεται στα €19, η επίσκεψη διάρκειας 20 λεπτών στα €32. Για επίσκεψη 45 λεπτών ο γιατρός θα λαμβάνει €70 και για επίσκεψη μιας ώρας θα λαμβάνει €88. Για επίσκεψη που περιλαμβάνει και ΗΚΓ Ηρεμίας, ο γιατρός θα λαμβάνει €35. Ο Οργανισμός, κάνοντας ένα συνδυασμό επισκέψεων (διαφορετικής διάρκειας), καταλήγει στον υπολογισμό ότι στις 100 επισκέψεις ο γιατρός τώρα λαμβάνει €3606 και σε περιβάλλον ΓεΣΥ θα λαμβάνει €4,392. Αύξηση 22%.

-Γενική Χειρουργική
Στη Γενική Χειρουργική, η αύξηση που παρατηρείται στις απολαβές των γιατρών φθάνει στο 17%.

Λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικές πράξεις που αφορούν τη γενική χειρουργική στις οποίες περιλαμβάνονται συρραφές τραυμάτων, αφαίρεση γαγγλίου, αφαίρεση λιπώματος, ογκιδίων δέρματος κ.λπ., ο ΟΑΥ καταλήγει στον υπολογισμό ότι για κάθε 100 τέτοιες ιατρικές πράξεις ο γενικός χειρουργός θα λαμβάνει στο ΓεΣΥ, €15.088 ενώ σήμερα λαμβάνει €12.889.

-Καρδιολογία
Ο ΟΑΥ λαμβάνοντας υπόψη συνδυασμό διαφόρων ιατρικών πράξεων, όπως ηλεκτροκαρδιογραφήματα ηρεμίας, δοκιμασία κοπώσεως, υπερηχοκαρδιογραφήματα με διοισοφάγιο κ.λπ., καταλήγει στον υπολογισμό ότι για κάθε 100 τέτοιες ιατρικές πράξεις ο καρδιολόγος θα λαμβάνει στο ΓεΣΥ €12.893 ενώ σήμερα λαμβάνει €9.620.

-Πνευμονολογία
Στο σενάριο του ο ΟΑΥ λαμβάνει υπόψη του ιατρικές πράξεις όπως οξυμετρία, σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής, απλή σπιρομέτρηση κ.λπ. και υπολογίζει ότι στις 100 πράξεις ο πνευμονολόγος θα λαμβάνει στο ΓεΣΥ €5.592 ενώ σήμερα λαμβάνει €4.964.


€86 για κάθε ασθενή
Ο ΟΑΥ, καθορίζει ανά δικαιούχο στον κατάλογο των γιατρών, κατά μέσο όρο στα €86 ετησίως.

Αν παράδειγμα ένας γιατρός εγγράψει 1300 ασθενείς στον κατάλογο ο ΟΑΥ προσφέρει στους γιατρούς το ποσό των €111.737 ετησίως.

Ωστόσο, επισημαίνει στη σχετική του ανάρτηση ότι η αμοιβή του γιατρού αλλάζει ανάλογα και με την ηλικιακή ομάδα των δικαιούχων που θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ΟΑΥ, έδωσε πριν από μερικούς μήνες στη δημοσιότητα, η ετήσια κατά κεφαλήν αμοιβή θα καθοριστεί ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου ώστε να αντανακλά καλύτερα το κόστος και το χρόνο που απαιτείται κατά μέσο όρο να δεσμεύσει ο Προσωπικός Ιατρός για να εξυπηρετήσει τον δικαιούχο σε ετήσια βάση. Συνεπώς για την ηλικιακή ομάδα 16-50 ετών ο γιατρός θα λαμβάνει ετήσια αμοιβή ανά δικαιούχο €71, για την ομάδα 51-70 ετών, €101 και για την ηλικία 70 ετών και άνω €125.   

Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν επίσης επιπρόσθετα εισοδήματα από την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία των δικαιούχων που θα έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους.

Σε ό,τι αφορά τους παιδίατρους, η κατά κεφαλήν αμοιβή που θα λαμβάνει ο γιατρός υπολογίζεται στα €115 για κάθε παιδί ετησίως. Αν ένας παιδίατρος θα έχει εγγεγραμμένα 875 παιδιά θα λαμβάνει €100.726 το χρόνο.

Και στην περίπτωση των παιδιάτρων ισχύουν διαφορετικές αμοιβές ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών που θα έχει εγγεγραμμένα στον κατάλογο του. Συγκεκριμένα για την ηλικιακή ομάδα 0-3 ετών η κατά κεφαλήν αμοιβή καθορίζεται στα 185, για την ομάδα 4-7 καθορίζεται στα €137 και για την ομάδα από 8-18 ετών στα €81. Όπως και για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και οι παιδίατροι θα έχουν επιπρόσθετη αμοιβή για την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία των παιδιών που θα είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο τους.

Σκεύη Σταύρου