Αποκηρύττει 5G και Wifi η Ορμήδεια - Γιατί αρνήθηκε τις €15.000

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το κουπόνι των 15.000 ευρώ, που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εγκατάσταση δωρεάν σημείων πρόσβασης Wi-Fi για τους πολίτες, σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, διεκδίκησαν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν 118 δήμοι / κοινότητες στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά δωρεάν συνδεσιμότητας και η βελτίωση της ψηφιακής υποδομής αποτελούν μέρος της νέας ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης, που στοχεύει στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην αύξηση του ψηφιακού γραμματισμού και στη μείωση του ψηφιακού χάσματος.

Μάλιστα, για να μπορέσουν όλοι ενδιαφερόμενοι δήμοι και οι κοινότητες να υποβάλουν την σχετική αίτηση για συμμετοχή σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η πρόσκληση συμμετοχής «άνοιξε» τέσσερις φορές, με την τελευταία να ανοίγει προχθές Τρίτη (22/9).

>>> ΕΔΩ ΟΙ 118 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ WIFI <<<

Για την σημασία του προγράμματος WiFi4U και τα οφέλη του, η Κομισιόν φιλοξενεί, στην ειδική ιστοσελίδα όπου Δήμοι και Κοινότητες μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και να διεκδικήσουν το κουπόνι 15.000 ευρώ, δηλώσεις του Δήμαρχου Σωτήρας και Μέσας Γειτονιάς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αίτηση για WiFi4EU επειδή θέλαμε να δώσουμε στους πολίτες και τους επισκέπτες μας την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ανά πάσα στιγμή», εξηγεί ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

«Χάρη στο WiFi4EU, θέσαμε τα θεμέλια για να γίνουμε μια σύγχρονη και προσβάσιμη πόλη, έτοιμη να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών μας και τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών», αναφέρει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Τάκκας.

Κοινότητα στέλνει πίσω τις 15.000 ευρώ
Παρόλα αυτά, όμως, μία κοινότητα φαίνεται πως αποφάσισε να «στείλει» πίσω τις 15.000 ευρώ, αρνούμενη όχι μόνο το δωρεάν wifi για τους πολίτες της, αλλά και κηρύσσοντας, την ίδια ώρα, την κοινότητα της ως Ελεύθερη Ζώνη από 5G.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Brief επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη της συγκεκριμένης κοινότητας, Χριστοφή Κασιουρή αλλά και με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο, και καταγράφει τις απόψεις τους.

Ειδικότερα, η Κοινότητα της Ορμήδειας συγκαταλέγεται στις κοινότητες που έχουν εξασφαλίσει το σχετικό κουπόνι, κατά την 2η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ωστόσο, χθες (23/9) το Κοινοτικό της Συμβούλιο αποφάσισε να κηρύξει την κοινότητα ως «Ελεύθερη Ζώνη από το 5G» / « 5G FREE ΖΟΝΕ», καθώς σε πρόσφατη συνεδρία αποφάσισε ομόφωνα και αντιτίθεται στην τοποθέτηση νέων κεραιών 5G εντός των διοικητικών του ορίων, αφού με βάση έρευνες και στοιχεία που εξασφάλισε, αποδεικνύεται ότι η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας εκπέμπει ισχυρού βαθμού ακτινοβολία με ενδεχομένως μακροχρόνιες και τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η Brief επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη της Ορμήδειας, Χριστοφή Κασιουρή, σχετικά με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο οποίος μας τόνισε πως, όχι μόνο δεν θα δεχτούν την τοποθέτηση του 5G στην κοινότητα, αλλά θα αρνηθούν την επιχορήγηση του κουπονιού WiFi4EU των 15.000 ευρώ, υποστηρίζοντας πως για να τους δίνεται αυτή η μεγάλη προσφορά, επέχει ίσως κάποιου είδους δέσμευση για τοποθέτηση 5G.

«Στείλαμε πίσω τις προσφορές που μας έστειλαν εταιρείες για να μπουν τα wifi», είπε.

Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν το Κοινοτικό Συμβούλιο στην λήψη της εν λόγω απόφασης, ο κ. Κασιουρής είπε πως, ενημερώθηκαν από κάποια άτομα τα οποία έχουν γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα και «οι πληροφορίες που λάβαμε είναι ότι υπάρχει πιθανότητα το 5G να είναι επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων».

«Με αυτή την ανακοίνωση, τοποθετούμαστε δημόσια έτσι ώστε αν δοκιμάσουν να εγκαταστήσουν τα 5G στην κοινότητα μας, να ξέρουν πως όλοι οι δημότες στην Ορμήδεια λέμε όχι», τόνισε.

Μπορεί μία κοινότητα να αρνηθεί την τοποθέτηση δικτύου 5G;
Η Βrief, με αφορμή την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας, επικοινώνησε και με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο, θέτοντας του το ερώτημα, κατά πόσον μία κοινότητα ή δήμος μπορεί να αρνηθεί την τοποθέτηση δικτύου 5G στα όρια της.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος, «την απόφαση θα την πάρουν οι δημότες ή οι κάτοικοι».

«Η ακτινοβολία του 5G που εκπέμπει, είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του 4G, αν υποθέσουμε ότι κάποιος υπόκειται σε ακτινοβολία. Συνεπώς, γιατί κάποιος να επιλέγει αυτό που είναι υψηλότερο», διερωτήθηκε ο Υφυπουργός.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πώς το 5G θα αλλάξει τη ζωή μας στην Κύπρο και πότε <<<

Υπέρ των 5G η Ένωση Δήμων
Αυτό που μας διαβεβαίωσε, πάντως, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είναι πως μέχρι στιγμής η Ένωση Δήμων, η οποία εκπροσωπεί όλους τους δήμους και κοινότητες της Κύπρου, στηρίζει την πρόθεση για εγκατάσταση 5G και βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υφυπουργείο ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες να τεθούν τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και τις απορίες τους για το 5G, ενώ προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Εγώ ο ίδιος έχω ζητήσει να συναντηθώ με όλους για να απαντηθούν όλες οι απορίες», κατέληξε ο κ. Κόκκινος.

​​​​​​​ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
 
1749