Άρρηκτα συνδεδεμένος ο προϋπολογισμός με μέτρα στήριξης για covid

Τι θα πει αύριο ο Αναστασιάδης στους αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Βουλής στη κρίσιμη σύσκεψη πριν το Υπουργικό

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Κρίσιμη από κάθε άποψη θεωρείται η αυριανή (8/1) σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Αδάμου Αδάμου και του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ο οποίος, μάλιστα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στην Brief, κατά τη σύσκεψη που έχει οριστεί για τις 10 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει αναλυτικά τα κόμματα για τις αλλαγές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό και θα απευθύνει νέα έκκληση για υπερψήφισή του το συντομότερο δυνατό.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες έγιναν κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί με τα κόμματα, καθώς και στη βάση προτάσεων που κατέθεσαν γραπτώς κάποια κόμματα, παραδείγματος χάριν το ΑΚΕΛ.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πόσα μπορεί να δαπανήσει το κράτος τον Γενάρη χωρίς προϋπολογισμό <<<

«Θα τους ενημερώσει με πλήρη λεπτομέρεια τι άλλαξε στον νέο προϋπολογισμό και ποιες προτάσεις των κομμάτων έγιναν αποδεκτές, χωρίς, όμως, να καθορίζει από ποιο κόμμα προήλθε η κάθε πρόταση που υιοθετήθηκε», υπογράμμισε σημειώνοντας πως στη συνέχεια θα γίνει μία λεπτομερής παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού από τον Υπουργό Οικονομικών, κατά την διάρκεια της οποίας θα αναλύσει και θα εξηγήσει στους αρχηγούς των κομμάτων τις δυνατότητες του κράτους και γιατί υιοθετήθηκαν οι όποιες προτάσεις έχουν υιοθετηθεί και γιατί δεν υιοθετήθηκαν κάποιες άλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης από τον Υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα στείλει και μήνυμα στα κόμματα για την ανάγκη υπερψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, αφού σε αυτόν έχουν ενσωματωθεί και τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορεί να αντλήσει η Κύπρος για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Είναι σημαντικό να αντλήσουμε αυτά τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς προϋπολογισμό αυτό δεν μπορεί να γίνει και πραγματικά κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε», τόνισε υπογραμμίζοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει και τα κόμματα να βάλουν νερό στο κρασί τους για να βρεθεί η χρυσή τομή και να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ερωτηθείσα εάν ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει της σύσκεψης, η κυβερνητική πηγή που μίλησε στην Brief τόνισε ότι, αυτό θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκρατημένη αισιοδοξία για υπερψήφιση προϋπολογισμού
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για ψήφισή του, η ίδια πηγή ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως στις τάξεις της Κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. «Ευελπιστούμε ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό, στη βάση και των προτάσεων-εισηγήσεων των κομμάτων, αυτός θα υπερψηφιστεί», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το πότε πρέπει να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, η κυβερνητική πηγή υπέδειξε πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού, όπως εξήγησε, για τους πρώτους δύο μήνες το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με δωδεκατημόρια.

Θα μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης;
Σε σχέση με το εάν υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης για όσες επιχειρήσεις θα κλείσουν με τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν επίσης αύριο Παρασκευή (8/1) εξέφρασε την άποψη πως «αυτά μπορούν να καταληφθούν με τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά πέραν του δωδεκατημορίου δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε επιπρόσθετη δαπάνη και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει έκκληση στα κόμματα όπως υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό για να μπορεί να λειτουργήσει το κράτος και να αποφευχθούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες, οι οποίες θα είναι μεγάλες και δυσβάστακτες».

«Ένας από τους λόγους που πήρε αναβολή μίας μέρας η σύσκεψη, ήταν ακριβώς για να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να γίνει και η κοστολόγηση των νέων μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθούν παράλληλα με τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν», εξήγησε.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως, στους υπολογισμούς για τις δαπάνες που θα μπορεί να πραγματοποιήσει το κράτος με το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις και για κάλυψη των αναγκών για τα μέτρα στήριξης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή, την οποία παρουσίασε η Brief προχθές (5/1), «λόγω του ότι η πανδημία συνεχίζεται, αν απαιτηθεί θα μπορούν να μεταφερθούν πιστώσεις σε άλλα άρθρα του προϋπολογισμού για κάλυψη έκτακτων αναγκών σχετικά με την πανδημία, νοουμένου ότι δεν θα ξεπεράσουν το ποσό που αναλογεί στο σχετικό δωδεκατημόριο ύψους €62,1 εκατ. περίπου».

Αναλυτικά η κατανομή των δαπανών ανά Υπουργείο, Υφυπουργείο, Υπηρεσία και Ανεξάρτητο Θεσμό ΕΔΩ.
 

Μάριος Αδάμου
 
1744