ΑΤΑ: Κατάργηση θέλουν οι εργοδότες, πλήρη καταβολή οι συντεχνίες

Το καυτό θέμα της ΑΤΑ θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Σε εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες βαδίζουν οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις όσον αφορά στο θέμα της ΑΤΑ, γεγονός που αναπόφευκτα καθιστά δύσκολη την όποια προσπάθεια σύγκλισης των δυο θέσεων.

Από τη μια οι εργοδότες θεωρούν το θεσμό αναχρονιστικό ο οποίος δημιουργεί στρεβλώσεις και βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και γι’ αυτό ζητούν κατάργηση της, ενώ από την άλλη οι συντεχνίες τονίζουν ότι ειδικά σε τέτοιες εποχές που καλπάζει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, η ΑΤΑ αποδεικνύεται ένας χρήσιμος θεσμός που αναπληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων και διατηρεί ως ένα βαθμό την αγοραστική τους δύναμη και γι’ αυτό ζητούν την πλήρη απόδοση της στο 100% και κάλυψη όλων των εργαζομένων.

Όσον αφορά στην Κυβέρνηση, όπως προκύπτει, από τη μια δεν αναμένεται να συναινέσει σε κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ, όπως επιθυμούν οι εργοδότες, αλλά και από την άλλη δύσκολα θα υιοθετήσει τη θέση των συντεχνιών να υπάρξει πλήρης καταβολή της στο 100% σε σχέση με το 50% που ισχύει σήμερα. Το καυτό αυτό θέμα αναμένεται να βρει μπροστά του ο νέος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος όταν και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του από Δευτέρα.

Αναλυτικότερα, σήμερα η ΑΤΑ καταβάλλεται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μόνο μια φορά το χρόνο, σε σύγκριση με το 100% που καταβαλλόταν παλαιότερα και δυο φορές το χρόνο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η διευθέτηση αυτή αποφασίστηκε το 2017 για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, αλλά ένεκα της κατάστασης της πανδημίας δόθηκε παράταση για άλλο ένα χρόνο και ίσχυσε έτσι και το 2021, οπόταν και θεωρείται ότι έληξε. Τώρα, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να καθίσουν ξανά στο τραπέζι με τον υπουργό Εργασίας για να ανανεωθεί η συμφωνία.

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου τόνισε ότι η Ομοσπονδία διατηρεί τις πάγιες θέσεις της για το θέμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και θα πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός της ΑΤΑ. Όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες έχουν καταργήσει το θεσμό εδώ και πολλά χρόνια και παρέμειναν μόνο ελάχιστες να διατηρούν την ΑΤΑ, ανέφερε. Το 99,7% του ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ έχει καταργήσει την ΑΤΑ και παρέμεινε μόλις το 0,3% του ΑΕΠ της ΕΕ να το διατηρεί, σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Και συνέχισε λέγοντας ότι η ΑΤΑ διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά. Καταλήγοντας,  επισήμανε ότι πλέον έχουμε μπροστά μας νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά και επανέλαβε ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να καταργηθεί ειδικά μάλιστα, αν όπως είπε, υιοθετηθεί τελικά η εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού.

Ο θεσμός της ΑΤΑ όπως λειτουργεί σήμερα δεν είναι σωστός, τόνισε με τη σειρά του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής. Μιλώντας στην Brief ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι μπορεί η ΑΤΑ να αποκαθιστά ένα μέρος των μισθών των εργαζομένων, αλλά χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια εφαρμογή του θεσμού, δηλαδή να λαμβάνει την αύξηση της ΑΤΑ τόσο ο υπάλληλος που παίρνει 800 ευρώ όσο και αυτός που παίρνει 5000 ευρώ, ενώ παράλληλα λανθασμένο είναι και το σημείο της αυτόματης αναπροσαρμογής, όπως είπε. Όταν μια επιχείρηση θα δώσει αυξήσεις, σημείωσε, θα λάβει υπόψη της πολλούς παράγοντες όπως είναι μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός, η παραγωγικότητα και άλλα. Επομένως δεν χρειάζεται η ΑΤΑ για να αναπληρώσει τον πληθωρισμό. Παράλληλα, απαντώντας στο αίτημα των συντεχνιών για πλήρη καταβολή της ΑΤΑ στο 100% ο κ. Τσιακκής επισήμανε ότι με πληθωρισμό σήμερα ο οποίος κυμαίνεται στο 8-9% οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έρθουν και να δώσουν αυξήσεις σε τέτοιο ποσοστό δεν έχουν τέτοιες αντοχές, σημείωσε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι το καλύτερο θα ήταν να καταργηθεί η ΑΤΑ και να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός που θα λειτουργεί στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα.

Στην αντίπερα όχθη, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας ανέφερε στην Brief ότι στην τελευταία συμφωνία που υπογράφτηκε για το θέμα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αναφέρεται ρητά ότι με τη λήξη της θα υπάρξει διάλογος για να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της Α.Τ.Α, στη βάση της φιλοσοφίας της. Επομένως, σημείωσε τα περί κατάργησης του θεσμού που προκρίνουν οι εργοδότες δεν συμπεριλαμβάνονται στη φιλοσοφία της ΑΤΑ κάτι που μεταφράζεται ως αναίρεση από την πλευρά τους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από μερικά χρόνια, ανέφερε ο κ. Μάτσας.
Πέραν αυτού, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι ο θεσμός είναι χρήσιμος και επιβεβλημένος, ιδιαίτερα σήμερα με τα φαινόμενα ακρίβειας και τον πληθωρισμό στα ύψη να διαβρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων. Οι σημερινές συνθήκες επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του θεσμού, τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε, θα πρέπει να τον επαναφέρουμε στην απόλυτη του διάσταση, δηλαδή να καταβάλλεται στο 100% και ταυτόχρονα θα πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να καλύπτει όσο το δυνατό περισσότερους εργαζομένους.

Έντονη όσον αφορά τις προ ημερών δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για το θεσμό της ΑΤΑ εμφανίστηκε από την πλευρά της η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Μιλώντας στην Brief η κ. Χαραλάμπους χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ ως απαράδεκτες και έξω από τα εργασιακά θέσμια, σημειώνοντας ακόμα ότι με αυτή του την κίνηση προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις ενώ παίρνει και θέση υπέρ της μια πλευράς.
Πέραν των πιο πάνω, η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι από τον Φεβρουάριο σε κοινή τους επιστολή προς την τέως υπουργό Εργασίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούσαν όπως ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θεσμό της ΑΤΑ ώστε από 1.1.2023 να υπάρξει νέα συμφωνία. Η κ. Χαραλάμπους στάθηκε σε τρία σημεία όσον αφορά στις θέσεις της ΠΕΟ για την ΑΤΑ. Να αναπληρώνει στο 100% την απώλεια των μισθών σε σχέση με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, να αποτελεί βασικό στοιχείο για την αναπροσαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού και να επεκταθεί ώστε να καλύπτει όλους τους εργαζομένους. 

Υπενθυμίζεται ότι σε προ ημερών δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την υφιστάμενη μορφή της ΑΤΑ η κυβέρνηση, ούτε να την μειώσει ούτε να την αυξήσει.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ