Αυστηρή νότα από Ε.Ε. – ΔΝΤ για ΚΕΔΙΠΕΣ

Ανησυχίες και προβληματισμοί για την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Πονοκέφαλος αποτελεί για το Υπουργείο Οικονομικών η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), 100% θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) (πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. 

Το Υπουργείο Οικονομικών, και ιδιαίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος έχει δεχθεί έντονα πυρά για τους χειρισμούς του στο θέμα του Συνεργατισμού, είναι δέκτης σοβαρών υποδείξεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με το μέλλον και τη μετεξέλιξη της Εταιρείας.

Και οι δυο οργανισμοί σε σχετικές εκθέσεις τους οι οποίες κοινοποιήθηκαν πρόσφατα, διατυπώνουν τις έντονες ανησυχίες τους για την Εταιρεία και κυρίως επικεντρώνονται σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Πηγές εξηγούσαν στη "Brief" ότι «και τα δυο Σώματα παρακολουθούν πολύ στενά τα θέματα που αφορούν την εταιρεία αυτή, τους τρόπους που αξιολογεί  και διαχειρίζεται τα ζητήματα που τις ανατέθηκαν, με κύρια έμφαση την ομάδα που τη διευθύνει. Οι κύριοι λόγοι είναι η αποτυχημένη διαχείριση του Συνεργατισμού από την πλευρά του κράτους και η υποχρέωση της εταιρείας να αποπληρώσει, με τα έσοδα που θα έχει από τη  διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, την κρατική βοήθεια που παραχωρήθηκε προς τον Συνεργατισμό». 

Προειδοποιήσεις και συστάσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Post-Programme Surveillance Report» (Νοέμβριος 2018), υποδεικνύει τη σημαντικότητα μιας δραστήριας διευθυντικής ομάδας η οποία, όπως αναφέρει, αποδεικνύεται περισσότερο αποτελεσματική από την ανάκαμψη, στην τιμή της αγοράς, των περιουσιακών στοιχείων  μια τέτοιας εταιρείας.  

Η έκθεση παραθέτει μια σύγκριση αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας στην Κύπρο και άλλων παρόμοιων εταιρειών στην Ευρώπη με ιδιαίτερη αναφορά στο μέγεθος, το δημόσιο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, τη χρηματοδότηση, τη δομή των περιουσιακών της στοιχείων και άλλα.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη ιρλανδική NAMA και τη DUTB στη Slovenia.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «μια σωστή εκτίμηση κατά τη διάρκεια της μεταφοράς θεωρείται το “κλειδί” για μια επιτυχή θεραπεία των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων σε οποιαδήποτε εταιρεία και είναι προαπαιτούμενο για βοήθεια από κράτος - μέλος της Ε.Ε., για την εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ το οποίο περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες, δάνεια τα οποία είναι εξασφαλισμένα με γη και κάποιες μη εξασφαλισμένες χορηγήσεις ενώ αναφέρεται και στο μικρό ποσοστό των εμπορικών ακινήτων. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<< 

Επίσης, το ΔΝΤ  στη δική του έκθεσή (Οκτώβριος 2018) κάμνει αξιοσημείωτη αναφορά στο εποπτικό πλαίσιο και το πλαίσιο διακυβέρνησης των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η νεοσυσταθείσα εταιρεία  ΚΕΔΙΠΕΣ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί. 

Εκτός από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), θα έχει και το δικαίωμα να πωλεί και να τιτλοποιεί δάνεια. 

Όπως είναι γνωστό η  Εταιρεία ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών στις 14 Αυγούστου 2018 και είναι θυγατρική εταιρεία, η οποία συστάθηκε μετά την αφαίρεση της τραπεζικής άδειας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) και την ολοκλήρωση της πώλησης των τραπεζικών εργασιών του συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει εξασφαλίσει την άδεια της  Κεντρικής Τράπεζας, ως εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων,  και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΤ έχει το δικαίωμα να αγοράζει, να αποκτά, να πωλεί, να εκχωρεί και να διαθέτει  πιστωτικές διευκολύνσεις από ή προς πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ή άλλους οργανισμούς. Επίσης, μπορεί να ασκεί δραστηριότητες διαχειριστή τιτλοποιημένων ανοιγμάτων, να χορηγεί πιστώσεις ή διευκολύνσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ή χωρίς νομική προσωπικότητα είτε με τη λήψη εγγυήσεων ή εξασφαλίσεων είτε χωρίς. 

Χρύσω Αντωνιάδου