Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο που θα ανεγερθεί στη Σωτήρα (ΦΩΤΟΣ)

Όλες οι λεπτομέρειες για την ξενοδοχειακή μονάδα που προγραμματίζεται να ανεγερθεί στη Σωτήρα με κόστος €10 εκατομμυρίων

Αίτηση για κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας, 10 επιπέδων, στον Δήμο Σωτήρας, υπέβαλε στις αρμόδιες Αρχές του κράτους η «Giovanni Kataskevastiki», με το προτεινόμενο έργο να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από την Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που συνοδεύει το αίτημα, το ύψος του κτηρίου θα ανέλθει στα 35, περίπου, μέτρα, ενώ το εκτιμώμενο κόστος του συνολικού έργου ανέρχεται συνολικά στα €10 εκατομμύρια, περίπου. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αρχιτεκτονική σύνθεση της προτεινόμενης ανάπτυξης είναι υψηλής ποιότητας όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την αισθητική.

Α
Τρισδιάστατη απεικόνιση του υπό μελέτη Έργου.

Το έργο
Το προτεινόμενο έργο με την ονομασία «Opus One», του οποίου η κύρια χρήση θα είναι η τουριστική, θα συμπεριλαμβάνει επίσης μερικές επιπρόσθετες χρήσεις, όπως αίθουσα υποδοχής, εγκαταστάσεις ευεξίας και εκγύμνασης, αίθουσα απασχόλησης παιδιών, κατάστημα, εστιατόρια (ισόγειο και 9ο επίπεδο), πισίνα με υδρομασάζ και μπαρ, φωτοβολταϊκά δέντρα, χώρους πρασίνου, μηχανολογικό όροφο, διακοσμητική λίμνη στον 8ο όροφο, χώρους αποθήκευσης σε διάφορους ορόφους και υπόγειους και ισόγειους χώρους στάθμευσης. 

Επίσης στο ισόγειο συμπεριλαμβάνεται δημόσιος χώρος πρασίνου (678 τ.μ.), μέρος του οποίου θα καταλαμβάνεται από ένα δημόσιο θέατρο μικρών διαστάσεων (~310 τ.μ.), ενώ στην οροφή του κτηρίου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια με σκοπό την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Συνολικά το προτεινόμενο κτήριο θα αποτελείται από 10 επίπεδα και 1 (ένα) υπόγειο επίπεδο. Το συνολικό ύψος του προτεινόμενου κτηρίου θα ανέρχεται στα 35 μέτρα, περίπου, από το επίπεδο του εδάφους. 

Οι κατασκευαστικές εργασίες και προτεινόμενες μετατροπές αναμένεται να αρχίσουν με την έκδοση των σχετικών αδειών και να διαρκέσουν 18 μήνες, περίπου. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους 2020 και το Έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε μία φάση. 

Στο βόρειο άκρο του τεμαχίου ανάπτυξης, θα διαμορφωθεί κεντρικός χώρος συλλογής αποβλήτων, όπου θα εγκατασταθούν και συμπιεστές στερεών υλικών. 

Επίσης θα εγκατασταθεί κολυμβητική και παιδική κολυμβητική δεξαμενή, συνολικής χωρητικότητας 361 κ.μ., οι οποίες θα αδειάζονται και θα επαναγεμίζονται μια φορά ανά έτος από εξουσιοδοτημένο προμηθευτή νερού. 

Τα νερά που θα απορρέουν από τις πισίνες θα αποχλωριώνονται και θα απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα, ικανοποιώντας τις σχετικές απαιτήσεις χημικών συγκεντρώσεων απόρριψης νερών. Εντός της ανάπτυξης θα εγκατασταθεί, ακόμη, και σύστημα αποχλωρίωσης νερού.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Χώροι Στάθμευσης 
H προτεινόμενη ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει, στο σύνολο, 62 (εξήντα δύο) χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 4 (τέσσερεις) θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμΕΑ και ένας για ηλεκτρικά οχήματα. Οι χώροι αυτοί θα διαμορφωθούν στα υπόγεια και ισόγειο του Έργου. 

Επίσης, στους υπόγειους ορόφους θα εγκατασταθούν 14 (δεκατέσσερεις) χώροι στάθμευσης για ποδήλατα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξυπηρέτηση των αναγκών για χώρους στάθμευσης που θα προκύψουν από τη λειτουργία του δημόσιου θεάτρου, υπεύθυνος θα είναι ο Δήμος Σωτήρας. Δεν προβλέπεται η χρήση των χώρων στάθμευσης του προτεινόμενου Έργου για σκοπούς λειτουργίας του δημόσιου θεάτρου.

Χωροθέτηση Προτεινόμενου Έργου 
Η προτεινόμενη ανάπτυξη εμπίπτει στη Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο (2014) και χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σωτήρας. 

Το νότιο άκρο του τεμαχίου ανάπτυξης εφάπτεται με την οδό Αγίας Θέκλας, ενώ το δυτικό του άκρο εφάπτεται με την έξοδο F322 (Σωτήρα-Δερύνεια) του αυτοκινητόδρομου A3, που συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας με την Δεκέλεια και το Παραλίμνι. 

Α
Δορυφορική εικόνα στην οποία φαίνεται με κόκκινο χρώμα ο χώρος της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Περιγραφή Τοπίου Περιοχής Μελέτης 
Με βάση τον χάρτη που έχει ετοιμαστεί στα πλαίσια της μελέτης χαρτογράφησης των Τοπίων της Κύπρου, η περιοχή μελέτης εμπίπτει στην κατηγορία «Καλλιεργημένο πεδινό τοπίο» η οποία αποτελείται από καλλιεργούμενο, ελαφρά λοφώδες, πεδινό τοπίο με διάσπαρτους οικισμούς, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν και εμφανή υψώματα. Το τεμάχιο ανάπτυξης βρίσκεται σε υψόμετρο 5,5 – 7 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Όσον αφορά την άμεση περιοχή του Έργου, λόγω της εγγύτητας της τοποθεσίας με την ακτή το τοπίο της περιοχής μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης ως παράλιο με αμιγώς αγροτικό και τουριστικό χαρακτήρα, το οποίο αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις σε συνδυασμό με τουριστικές και οικιστικές χρήσεις 

H τοπογραφία του χώρου ανάπτυξης του Έργου είναι σχετικά επίπεδη με το μέσο υψόμετρο του υπό μελέτη τεμαχίου να ανέρχεται στα περίπου 7 μ. Η κλίση του εδάφους αυξάνεται σταδιακά προς τα βόρεια ενώ μειώνεται προς την κατεύθυνση της θάλασσας στα νότια. 

Α
Περιοχή Μελέτης του προτεινόμενου Έργου, ακτίνας 1000 μέτρων.

Εγκατάσταση Συστήματος Φωτοβολταϊκών Πλαισίων 
Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών του προτεινόμενου Έργου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν Φωτοβολταϊκά συστήματα (ΦΒ) με προσδοκώμενη απόδοση παραγωγής περίπου 50 kWp, για σκοπούς αυτοπαραγωγής. 

Το σύστημα αυτό θα δουλεύει παράλληλα με την παροχή ηλεκτρισμού από τον Αρμόδιο Φορέα (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ηλεκτρισμό από το δίκτυο (εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), συμπληρωματικά όταν και εφόσον την χρειάζεται. 

Επιπρόσθετα στην περίπτωση που υπάρχει περίσσεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει το κτήριο, αυτή διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εγκατασταθούν στην οροφή του προτεινόμενου κτηρίου (επίπεδος σχεδιασμός), καθώς και στο ισόγειο (φωτοβολταϊκά δέντρα), στο νότιο άκρο του τεμαχίου ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι στο ισόγειο, παρά τα φωτοβολταϊκά δέντρα θα εγκατασταθεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Ενδεχόμενες επιπτώσεις στο Περιβάλλον
Σύμφωνα, πάντως, με τα συμπεράσματα της Περιβαλλοντικής Αρχής, «είναι αντιληπτό από τις αναλύσεις των περιβαλλοντικών παραμέτρων που έγιναν στα πλαίσια εκπόνησης αυτής της μελέτης ότι, κατά τη φάση της κατασκευής του προτεινόμενου Έργου θα υπάρχουν μικρές και μέτριες, προσωρινές αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες θα περιορισθούν στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής». 

Βάσει, δε, των συμπερασμάτων, κατά τη λειτουργία του Έργου αναμένονται μέτριες και σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής και ορθολογικής διαχείρισης και με την εφαρμογή των Μέτρων Μετριασμού που προτείνονται, οι επιπτώσεις αναμένεται ότι θα μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα.
 

Μάριος Αδάμου