Αυξάνονται τα δάνεια σε αναστολή δόσεων

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα – Δείτε τα στοιχεία

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Αυξημένη ήταν στις 19 Ιουνίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας η αξία των δανείων που μπήκαν σε αναστολή όπως και ο αριθμός των δανειοληπτών που έκαναν χρήση του εν λόγω μέτρου σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη ζημιά που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Συγκεκριμένα, μελετώντας τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας γίνεται αντιληπτό ότι 50,586 δανειολήπτες έκαναν χρήση της αναστολής δόσεων μέχρι τις 19 Ιουνίου 2020 από 49,043 που ήταν στις 5 Ιουνίου του ίδιου έτους.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους φαίνεται να πλησιάζει το διπλάσιο από τις 24 Απριλίου όπου και τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω πρόγραμμα αφού τότε οι χρήστες αυτής της δυνατότητας ήταν 27,184.

δανεια
 
Εξετάζοντας την αξία των δανείων που τέθηκαν σε αναστολή δόσεων παρατηρούμε και πάλι- όπως ήταν αναμενόμενο-  να υπάρχει μία αυξητική τάση στα ποσά αφού από τα 11,4 δις που ήταν στις 5 Ιουνίου η αξία των δανείων σε αναστολή στις 19 Ιουνίου 2020 αυξήθηκε στα 11,7 δις ευρώ.  Την πρώτη περίοδο που άρχισε το εν λόγω πρόγραμμα η αξία των δανείων οι δόσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή ανερχόταν στα 7,3 δις ευρώ.

ποσα
 
Αναλυτικότερα για τα τελευταία στοιχεία (19 Ιουνίου 2020) βλέπουμε ότι το μικρότερο μέρος των δανείων σε αναστολή ανήκει στα νοικοκυριά με τα ποσά να φτάνουν τα 4,6 δις ευρώ και αφορούν σε 44,428 άτομα. Για την ίδια περίοδο τη μερίδα του λέοντος είχαν τα δάνεια με αναστολή δόσεων στις επιχειρήσεις όπου και έφτασαν το ποσό των 7,0 δις ευρώ και αφορούσαν σε 6,158 δανειζόμενους.

Οικονομική δραστηριότητα

Αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων το μεγαλύτερο μέρος της αναστολής των δόσεων αφορούσε στον τομέα- όπως ήταν αναμενόμενο λόγω και της κρίσης της πανδημίας-
των ξενοδοχείων και των εστιατορίων όπου και το σύνολο τους ανερχόταν στο 1,7 δις ευρώ με 728 δανειζόμενους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<      

Από εκεί και πέρα ακολουθούσε ο τομέας της ακίνητης περιουσίας με το ύψος των δανείων σε αναστολή δόσεων να ανέρχεται στο 1,3 δις ευρώ και να αφορούσε σε 691 δανειολήπτες καθώς και ο τομέας των κατασκευών με το ύψος των δανείων σε αναστολή δόσεων να ανέρχεται στο 1,1 δις ευρώ και τα οποία αφορούσαν σε 628 δανειολήπτες.  Για την ίδια περίοδο στα ψηλά βρισκόταν και ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου με 1,1 δις ευρώ και 770 δανειολήπτες αλλά και ο τομέας της Μεταποίησης με 440,1 εκ. ευρώ και 569 δανειολήπτες. 

τομεις
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πέντε τομείς ήταν οι τομείς που πλήγηκαν περισσότερο τόσο από την πανδημία όσο και από τα μέτρα που έλαβε το κράτος
για αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Κάτι που είχε αντίκτυπο στις εν λόγω επιχειρήσεις των συγκεκριμένων τομέων. 
 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1363
Thumbnail