Αυξημένη χρήση διαδικτύου λόγω πανδημίας – Αντέχει το σύστημα;

Πόσο έχει αυξηθεί - Τι αναφέρει στην Brief o Επίτροπος του ΓΕΡΗΕΤ

Με τον πληθυσμό να περιορίζεται στο σπίτι του εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις online υπηρεσίες περισσότερο από ποτέ

Λόγω αυτού, παρατηρείται αυξημένη χρήση του διαδικτύου σε σχέση με το φυσιολογικό αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί το σύστημα να αντέξει αυτόν τον αυξημένο όγκο; Υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα και πόση είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάνω από 50% η αύξηση στην χρήση του διαδικτύου

Σε επικοινωνία μας με τον Επίτροπο του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), Γιώργο Μιχαηλίδη, η αύξηση για την εβδομάδα 13-19 Απριλιου 2020, ανέρχεται στο 51%. Όπως μας ανέφερε, η αύξηση πριν δύο εβδομάδες ήταν γύρω στο 55% ενώ γενικά φαίνεται η αύξηση να είναι γύρω στο 50% για το σταθερό Ευρυζωνικό. 

Εξάλλου όπως αναλυτικά αναφέρεται σε δελτίο του ΓΕΡΗΕΤ, για την εβδομάδα 13-19 Απριλίου 2020, ενάντι του εβδομαδιαίου μέσου όρου των τελευταίων τριών μηνών (Δεκέμβριου 2019-Φεβρουάριου 2020) ο όγκος δεδομένων σταθερού δικτύου αυξήθηκε κατά 51% (-2% έναντι της εβδομάδας 6-12 Απριλίου 2020) και ο όγκος δεδομένων κινητού δικτύου κατά 38% (-5% έναντι της εβδομάδας 6-12 Απριλίου 2020). Έναντι του εβδομαδιαίου μέσου όρου των τελευταίων τριών μηνών (Δεκέμβριου 2019-Φεβρουάριου 2020) ο όγκος λεπτών σταθερού δικτύου αυξήθηκε κατά 24% (-6% έναντι της εβδομάδας 6-12 Απριλίου 2020) και ο όγκος λεπτών κινητού δικτύου κατά 37% (-1% έναντι της εβδομάδας 6-12 Απριλίου 2020).

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Στο πιο κάτω γραφικό, που παρέχει το δελτίο, αποτυπώνεται η συνολική μεταβολή σε ποσοστό μετά από μετρήσεις 5 εβδομάδων.

Μπορεί όμως το σύστημα να αντέξει αυτή την αύξηση;

Το σύστημα μπορεί να αντέξει, μας δήλωσε ο Επίτροπος. «Το σύστημα μπορεί να αντέξει ειδικά όταν φαίνεται ότι οι πάροχοι πάνε καλά είτε με το να κάνουν δωρεάν αναβαθμίσεις είτε με το να δίνουν νέα προϊόντα. Aναμένεται ότι κάποιος πάροχος που έχει πρόβλημα με το δίκτυο του, δεν θα ήταν σε θέση να κάνει αναβαθμίσεις ή να δίνει δωρεάν προϊόντα, οπότε δεν υπάρχει θέμα», ειπε. 

Σε ερώτηση μας για παράπονα που γίνονται τελευταία για αργό διαδίκτυο, ο κ. Μιχαηλίδης μας είπε ότι για αυτό δεν ευθύνεται το σύστημα αλλά ότι η γραμμή χρησιμοποιείται περισσότερο από πριν. «Ένας από τους κυριότερους λόγους που είναι πιο αργό το διαδίκτυο  είναι ότι εκεί που κάποιος ήταν μόνος στο σπίτι και έκανε browsing  στο διαδίκτυο τώρα είναι όλοι στο σπίτι. Αντιλαμβάνεστε ότι εκείνη η γραμμή πλέον διαμοιράζετε σε περισσοτερα μέλη παρά σε ένα και άρα αναμένεται να είναι πιο αργό», ανέφερε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αύξηση στις διαδικτυακές απάτες

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι το σύστημα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε αναβάθμιση και δεν υπάρχουν προβλήματα εκτός από τις διαδικτυακές απάτες, οι οποίες έχουν αυξηθεί. «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τώρα που υπάρχει περισσότερος κόσμος πάνω στο διαδίκτυο έχουν μεγαλώσει σε αριθμό οι περιπτώσεις ατόμων α που έχουν πέσει θύματα επιτηδείων στο διαδίκτυο, θύματα απατών. Τώρα επειδή αυτοί οι επιτηδείοι ξέρουν ότι είναι όλοι στο διαδίκτυο για εκείνους είναι ειδική περίπτωση και την αξιοποιούν», δήλωσε.

Κυπριάνα Σταύρου