Αυξημένο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε γεωργία - κτηνοτροφία

Μεγάλος αριθμός αιτήσεων στο επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας - Πόσες έγιναν και τι επενδύσεις αφορά

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ιδιαίτερα αυξημένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην γεωργία, στην αιγοπροβατοτροφία και στην κτηνοτροφία, γεγονός που αναμένεται να διανοίξει νέες ευκαιρίες και προοπτικές για αυτούς τους κλάδους.

Αυτό το ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται άλλωστε από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν ληφθεί στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος του Υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, ο αριθμός των αιτήσεων έχει ως εξής:

  • Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» (Αιτήσεις μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2022) - 562 αιτήσεις
  • Μέτρο 6.1 «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών» (Αιτήσεις μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2022) - 201 αιτήσεις
  • Μέτρο 5.2 «Στήριξη επενδύσεων για αποκατάσταση γεωργικού δυναμικού» (Αιτήσεις μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2022) - 210 αιτήσεις

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Όπως πληροφορούμαστε, παρουσιάστηκε υπερκάλυψη αιτήσεων περίπου 220% για το Μέτρο 4.1 (γεωργοκτηνοτροφικές επενδύσεις), περίπου 200% για το Μέτρο 6.1 (νέοι γεωργοί) και 150% για το μέτρο 5.2 (αποκατάσταση πυρόπληκτων γεωργών). Αυτό σημαίνει ότι έγιναν τουλάχιστον οι διπλάσιες από τις αναμενόμενες αιτήσεις, στα πλαίσια του προγράμματος.

>>> Διαβάστε επίσης: Καδής: Σημαντικές προοπτικές για κτηνοτροφία απο εφαρμογή Π.Ο.Π. <<<

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Γεωργίας, αυτές οι επενδύσεις αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας, τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας και τον κλάδο της γεωργίας, όπως για παράδειγμα φάρμες, γαλακτοκομεία, κτηνοτροφικές μονάδες κτλ., με το ενδιαφέρον να προέρχεται τόσο από εγχώριους επενδυτές όσο και από ξένους.

Σημειώνεται ότι μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας, ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας, κτηνοτροφίας και γεωργίας ενώ με την κατοχύρωση του χαλουμιού ΠΟΠ, την πρόνοια για ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, την βελτίωση του προγράμματος αλλά και την αύξηση της χορηγίας και μοριοδότησης, δίνεται ώθηση για την δημιουργία ακόμα περισσότερων νέων μονάδων.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2211