Αυξήσεις μισθών και χαμηλά επιτόκια «τραβούν» τα ακίνητα

ΚΤΚ: Ζήτηση για δανεισμό ενόσω συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας, οι μισθολογικές αυξήσεις και τα χαμηλά επιτόκια
  • Οι επενδύσεις στον κλάδο δεν οφείλονται μόνο στα οικιστικά έργα αλλά και σε παραγωγικές κατασκευές.

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Τα χαμηλά επιτόκια δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Ήδη, η χρονιά έκλεισε με τις συνολικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είναι σημαντική η πώληση ακινήτων σε Κυπρίους, μια αύξηση κατά 20,7% το 2019, ήτοι 5.885 τεμάχια από 4.875 τεμάχια το 2018.

Οι πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς, κυρίως Ευρωπαίους, είναι μεν αυξημένες κατά 7,1%, όμως την τελική εικόνα ανατρέπουν οι συνολικές πωλήσεις που κυμάνθηκαν στο 12,6% λόγω της μεγάλης μείωσης των πωλήσεων σε αγοραστές εκτός Ε.Ε. που έφθασε μόλις το 0,4%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που δίνει μια αυστηρότερη εικόνα σε σχέση με τον κλάδο, εκτιμά πως οι ξένες επενδύσεις, ο νέος εγχώριος δανεισμός και η μείωση της ανεργίας επιδρούν θετικά στην ανάκαμψη του τομέα. Ωστόσο θεωρεί πως «η ζήτηση για ακίνητα παρ’ όλο που κατέγραψε μεγάλες αυξήσεις κατά τους πρώτους μήνες του 2019, εντούτοις μετά την εφαρμογή των αυστηρότερων κριτηρίων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα παρουσίασε σχετική κάμψη». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η σημαντική ανάκαμψη του τομέα και η αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου επηρεάζουν μεν τις τιμές, όμως αυτές των οικιστικών ακινήτων παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπως το παραλιακό μέτωπο Λεμεσού και Λάρνακας. 

Σε φάση ανάκαμψης
Η ΚΤΚ εξηγεί πως «οι συγκρατημένες αυξήσεις σε παγκύπριο επίπεδο οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Σώμα Συστημικού Κινδύνου (ESRB) να κατατάξει τον τομέα των οικιστικών ακινήτων στην Κύπρο στη φάση της ανάκαμψης και να αξιολογήσει την πιθανότητα ύπαρξης κινδύνων ως περιορισμένη». Ωστόσο, επισημαίνεται πως «οι περιοχές που παρουσιάζουν ψηλές αυξήσεις στις τιμές χρήζουν στενής παρακολούθησης, καθώς και παρακολούθησης για τυχόν φαινόμενα διάχυσης των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές και σε άλλες περιοχές». 

Οι επενδύσεις στον κλάδο δεν οφείλεται μόνο στα οικιστικά έργα αλλά και σε παραγωγικές κατασκευές όπως μαρίνες, γραφεία, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες αυξάνουν το δυνητικό ΑΕΠ. Να αναφερθεί ότι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επενδύσεις σε λοιπά κτήρια και κατασκευές έφτασαν τα €473 εκατ. (4,4% του ΑΕΠ). 

Την περίοδο αυτή, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στον δείκτη τιμών διαμερισμάτων Λάρνακας (9,5%). Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων στη Λεμεσό (7,3%). Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων, οι μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές τόσο της Λεμεσού όσο και της Λάρνακας, με μικρή διάχυση των αυξήσεων στις υπόλοιπες περιοχές της κάθε επαρχίας. 

Επιπρόσθετα, ο δείκτης τιμών κατοικιών της ΣΥΚ ο οποίος βασίζεται σε διαφορετική μεθοδολογία, στη βάση στοιχείων συναλλαγών, κατέγραψε κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019 ετήσια αύξηση 4,3% και 8%, αντίστοιχα. 

Η πτώση των πωλήσεων σε ξένους αγοραστές αποδίδεται στα αυστηρότερα κριτήρια που λαμβάνονται για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Κατά την περίοδο (Ιανουάριος – Μάϊος 2019) και μετά την εφαρμογή (Ιούνιος – Οκτώβριος 2019), παρατηρείται ότι «για τους ντόπιους καταγράφηκε αύξηση στη ζήτηση κατά 48,1% και μείωση 5,1%, αντίστοιχα, και για τους αλλοδαπούς αύξηση 20,2% και μείωση 8,5%, αντίστοιχα». 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Στην ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων συμβάλλει και ο νέος βιώσιμος δανεισμός προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας «συνεχίζει να υπάρχει σημαντική ζήτηση για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ωστόσο αυτή έμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές της ΚΤΚ, τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθαν σε €675 εκατ., σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

«Η ζήτηση για δανεισμό αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει ενόσω συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας, οι σχετικές μισθολογικές αυξήσεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων», υπογραμμίζει η ΚΤΚ.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τα κριτήρια δανεισμού παραμένουν στα ήδη αυστηρά επίπεδα πουν έχουν υιοθετηθεί πριν από το 2015 διασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό ότι τα νέα δάνεια θα είναι βιώσιμα.

Χρύσω Αντωνιάδου