Βαριές «πληγές» για την τουριστική βιομηχανία

Όλα κρίνονται από τη διάρκεια της κρίσης του COVID 19 στις αγορές που φέρνουν τουρίστες
  • Το χειρότερο σενάριο είναι να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να παραμείνουν κλειστά όλη την τουριστική περίοδο.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού έχει βαρύ αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού. Οι απώλειες είναι ήδη πολύ μεγάλες καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους χάθηκε, και ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως θα χαθεί ολόκληρη η χρονιά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί εστιάζονται στα πιο κάτω:

Πρώτο, ακόμη κι αν ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες ανοίξουν, οι κρατήσεις είναι μηδέν. Εκτιμάται πως θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να καλυφθεί, τουλάχιστον ένα μέρος της πληρότητάς τους, που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν.

Δεύτερο, οι διοργανωτές ταξιδιών με τους οποίους συνεργάζονται τα ξενοδοχεία ανέστειλαν τα ταξιδιωτικά «πακέτα» και τα ατομικά ταξίδια. Τα συμβόλαια που έχουν συνομολογηθεί δεν ισχύουν.

Τρίτο, οι τιμές που έχουν προσφερθεί για φέτος δεν ισχύουν, και η όποια διαπραγμάτευση των «πακέτων» θα γίνει από την αρχή και σύμφωνα με την αρχή της ζήτησης και της προσφοράς.

Τέταρτο, οι ξενοδόχοι καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές για τις κρατήσεις που έχουν γίνει, πράγμα που τους δημιουργεί αυξημένα προβλήματα ρευστότητας. 

Το ερώτημα για την επόμενη μέρα στον τουρισμό είναι πως κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει, αυτή τη στιγμή, ποιας διάρκειας θα είναι η κρίση του κορωνοϊού στις βασικές τουριστικές αγορές της Κύπρου, ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση των πολιτών τους κι αν τους επιτραπεί να κάνουν ταξίδια και ποια θα είναι η καταναλωτική συμπεριφορά τους.

Το αισιόδοξο και θετικό σενάριο, υπό τις περιστάσεις, είναι να υπάρξουν κρατήσεις τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να παραμείνουν κλειστά καθόλη τη φετινή τουριστική περίοδο. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Χώρα εξαρτημένη από τον τουρισμό
Πάντως, όλες οι μέχρις στιγμής εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις που δέχεται η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου από την εξάπλωση του COVID 19 είναι ανυπολόγιστες και αναμένεται να επηρεάσουν ολόκληρη την οικονομία, μιας και η Κύπρος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό της. 

Τα πάντα κρίνονται από τη διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια, πότε και πώς θα ανακάμψουν οι οικονομίες και πότε θα αρθούν τα μέτρα για τις αεροπορικές πτήσεις.

Αυξημένες είναι οι ανησυχίες επίσης και για άλλον έναν λόγο. Η Κύπρος είναι εξαρτημένη από μια χώρα που δέχεται μεγάλες επιπτώσεις, τη Βρετανία και τη Ρωσία η οποία τις προσεχείς βδομάδες αναμένει κορύφωση της πανδημίας.

Οι δυο χώρες καλύπτουν πέραν του 55% των αφίξεων και των εσόδων.

Να σημειωθεί ότι η Βρετανία ήταν ο κύριος αιμοδότης του κυπριακού τουρισμού μέχρι το 2009 και από το 2009 και μετά στο τουριστικό σκηνικό εισήλθε δυναμικά και η Ρωσία.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα επενεργήσει θετικά ή αρνητικά την προσεχή χρονιά είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι οργανωτές ταξιδιών. Οι ενέργειές τους θα κρίνουν το σκηνικό την προσεχή χρονιά, το 2021, καθώς το 60% των ξένων επισκεπτών έρχονται στην Κύπρο μέσω τουριστικών πακέτων που εξασφαλίζουν από τους οργανωτές ταξιδιών. 

Την προηγούμενη πενταετία το 60% περίπου των επισκεπτών έφθασαν στο νησί μέσω οργανωτών ταξιδιών και το 40% επιλέγουν να έλθουν από μόνοι τους.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων στην τουριστική βιομηχανία άρχισαν να φαίνονται μετά το κλείσιμο της Thomas Cook, και είχαν αναληφθεί πάρα πολλές προσπάθειες για να καλυφθούν οι ζημιές που δημιούργησε η εταιρεία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. 

Ανάμεσα στους οργανισμούς που έχουν προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στον παγκόσμια τουρισμό είναι και ο ΟΗΕ ο οποίος υπολογίζει μείωση των τουριστικών εισπράξεων στα 300 - 450 δισ. δολάρια (272 με 408 δισ. ευρώ), περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του 2019. 

Εξηγεί ότι η πρώτη αυτή οφείλεται στην επιβολή περιορισμών στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας ότι «αυτή τη νέα πρόβλεψη οφείλει να την ερμηνεύσει κανείς με επιφυλακτικότητα, δεδομένης της ιδιαίτερα αβέβαιης φύσης της σημερινής κρίσης».

Χρύσω Αντωνιάδου