Βαρύ πλήγμα στην αγορά ακινήτων επέφερε ο κορωνοϊός – ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι πωλήσεις ακινήτων τον Μάιο αλλά και το πεντάμηνο περιορίστηκαν σε επίπεδα προ 5ετίας – Τα στοιχεία αναλυτικά

Σημαντική πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις ακινήτων τόσο τον Μάιο όσο και το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους, αλλά και προηγούμενων χρόνων, συνεπεία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, τον Μάιο ο συνολικός αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο άγγιξε τα επίπεδα του 2015, χρονιά κατά την οποία άρχισε η σταδιακή επανεκκίνηση του τομέα μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε από την οικονομική κρίση.

Σε σχέση με πέρσι, δε, καταγράφηκε τεράστια μείωση, η οποία οφείλεται από την μία στην στασιμότητα λόγω κορωνοϊού, αλλά και στο γεγονός πως οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους ήταν αρκετά περιορισμένη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η αγορά ακινήτων τον Μάιο
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον Μάιο κατατέθηκαν ανά το παγκύπριο συνολικά 419 πωλητήρια έγγραφα, σε σχέση με 1.423 πέρσι, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 71%.

Αυτή η μείωση είναι και η μεγαλύτερη, σχεδόν, της τελευταίας δεκαετίας και θυμίζει τις περιόδους που βίωσε ο τομέας κατά την μεγάλη οικονομική κρίση της τριετίας 2013-2015.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν φέτος τον Μάιο στα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία, κινήθηκε στα επίπεδα του 2015 και πόρρω απέχει τόσο σε σχέση με πέρσι όσο και πρόπερσι, αλλά και το 2017, χρονιά κατά την οποία άρχισε η σταδιακή ανάκαμψη του τομέα, η οποία κορυφώθηκε το 2019.

Αναλυτικά η πορεία των πωλητήριων εγγράφων τον μήνα Μάιο από το 2010 έως το 2020 στο ακόλουθο γραφικό: α

Σε επίπεδο επαρχιών
Βάσει των ίδιων στοιχείων, τα περισσότερα ακίνητα πωλήθηκαν τον Μάιο στην επαρχία Πάφου – 120 σε σχέση με 404 πέρσι, σημειώνοντας μείωση 70%. Την Πάφο ακολούθησε η Λεμεσός με 112 σε σχέση με 546 πέρσι (μείωση 79%) και η Λευκωσία με 100 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 213 πέρσι, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 53%.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Απ’ εκεί και πέρα, στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν 59 πωλητήρια έγγραφα τον Μάιο σε σχέση με 173 πέρσι, σημειώνοντας μείωση 66%, ενώ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου πωλήθηκαν μόλις 28 ακίνητα σε σχέση με 87 πέρσι, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 68%.

Οι πωλήσεις ανά επαρχία τον μήνα Μάιο το 2019 και το 2020 στο ακόλουθο γραφικό: α

Η εικόνα το πεντάμηνο
Συνεπεία της μεγάλης πτώσης στα πωλητήρια έγγραφα τον Μάιο, καθώς και τον Απρίλιο, οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρουσιάζουν σημαντική πτώση τόσο σε σχέση με πέρσι όσο και με προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 κατατέθηκαν ανά το παγκύπριο 2.626 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 4.846 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 46%.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων, όπως φαίνεται και στον πίνακα, είναι ο χαμηλότερος για τους πρώτους μήνες κάθε έτους μετά το 2016, χρονιά κατά την οποία άρχισε η επανεκκίνηση του τομέα ακινήτων μετά την οικονομική κρίση. α

Σε επίπεδο επαρχιών, την «κούρσα» στις πωλήσεις ακινήτων οδηγεί η επαρχία Λεμεσού με 732 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.768 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 59%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την Λεμεσό ακολουθεί η Λευκωσία με 652 πωλήσεις ακινήτων το πεντάμηνο σε σχέση με 868 πέρσι, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 25%, ενώ τρίτη έρχεται η Πάφος με 612 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.211 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση 49%.

Απ’ εκεί και πέρα, τέταρτη είναι η επαρχία Λάρνακας με 454 πωλητήρια έγγραφα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 σε σχέση με 670 την αντίστοιχη περσινή περίοδο (-32%), ενώ τελευταία στην κατάταξη είναι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 176 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 329 πέρσι, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 47%. α

 

Μάριος Αδάμου
 
1729