Βάσει αναλογιστικής μελέτης οι αποφάσεις για πέναλτι σε συντάξεις

Αυτό το μήνυμα στέλνει, εκ νέου, η Υπουργός Εργασίας με αφορμή τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών

Η συζήτηση για την ανάγκη αναθεώρησης ή και κατάργησης του μέτρου της αναλογιστικής μείωσης για όσους επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στο 63ο ή 64ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο, έχει αρχίσει για τα καλά.

Μάλιστα, μετά την κατάθεση και ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων στο Δημόσιο, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις στο εφάπαξ και στις συντάξεις που θα λάβουν όσοι θα κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, η πίεση προς την πλευρά της Κυβέρνησης έχει αυξηθεί σημαντικά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ήδη κόμματα, ακόμη και το κυβερνών κόμμα, έχουν θέσει επί τάπητος διάφορες προτάσεις και εισηγήσεις, τόσο για άμεση κατάργηση του μέτρου, είτε για διάφορες επαγγελματικές ή ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όσο και για κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης όταν οι επηρεαζόμενοι συμπληρώσουν το 70ό ή το 72ό έτος της ηλικίας τους.

Το κατά πόσον, ωστόσο, αυτές οι εισηγήσεις είναι υλοποιήσιμες ή όχι, καθώς και το πότε θα προωθηθούν για υλοποίηση, είναι κάτι που θα διαφανεί από την αναλογιστική μελέτη που θα γίνει, κατόπιν οδηγιών της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Το μήνυμα Ζέτας
Αυτό, μάλιστα, τόνισε και σε δηλώσεις της στην Brief η κα Αιμιλιανίδου κληθείσα να σχολιάσει τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις των κομμάτων τις τελευταίες μέρες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτό που για την ώρα μπορούμε να πούμε είναι ότι, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και στην βάση αναλογιστικής μελέτης που θα γίνει και θα καταδείξει τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να προκληθούν στα δημόσια οικονομικά, θα λάβουμε και τις ανάλογες αποφάσεις».

Ταυτόχρονα η κα Αιμιλιανίδου επανέλαβε πως «σήμερα σε όσους αφυπηρετούν στο 63ο ή στο 64ο έτος της ηλικίας αντί στο 65ο έτος, τους επιβάλλεται αναλογιστική μείωση στην σύνταξη ύψους 12% ή 6% αντίστοιχα κι όχι πέναλτι, όπως λανθασμένα αναφέρεται συνεχώς».

Για παράδειγμα, εξήγησε, «κάποιος που παίρνει €1.000 σύνταξη από τα 63 αντί στα 65, με τις ίδιες εισφορές που έχει κάποιος που αφυπηρετεί στα 65 του, παίρνει €26.000 περισσότερες από τον άλλο. Για να μην υπάρχει αυτή η αδικία μεταξύ των δύο, τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της αναλογιστικής μείωσης για να έρθουν στην ίδια θέση», επεσήμανε σημειώνοντας πως το εάν θα αλλάξει οτιδήποτε επί του θέματος αυτού θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης.

Οι προτάσεις
Αξίζει να αναφερθεί πως, μέχρι στιγμής επί τάπητος, από πλευράς κομμάτων, έχουν τεθεί επί τάπητος 3 επιλογές-εισηγήσεις. Ειδικότερα:

1/ Πλήρη κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης στις συντάξεις. Επί τούτου, οι Οικολόγοι έχουν καταθέσει ήδη σχετική πρόταση νόμου, η οποία αναμένεται πως θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή και θα ξεκαθαριστεί η τύχη της. Υπέρ αυτού του μέτρου τάσσεται υπέρ και το ΑΚΕΛ.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

 

2/ Απάλειψη της αναλογιστικής μείωσης όταν ο συνταξιούχος συμπληρώσει συγκεκριμένο έτος ηλικίας, όπως για παράδειγμα το 70ό ή το 72ο έτος. Με την θέση αυτή συμφωνεί ο ΔΗΣΥ, θέτοντας, ταυτόχρονα, ζήτημα για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού.

3/ Κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης ή μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Επί τούτου, ο ΔΗΣΥ εισηγείται τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος στα βαριά επαγγέλματα, ενώ η ΕΔΕΚ εισηγείται την πλήρη κατάργηση της αναλογικής μείωσης στις συντάξεις στις περιπτώσεις ανθυγιεινών και βαρέων επαγγελμάτων, με τη δημιουργία σχετικού καταλόγου που να καθορίζει ποια είναι αυτά, στους τραυματίες και αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και όσους υπηρέτησαν κατά το 1974, πέραν των δύο ετών, στην Εθνική Φρουρά. Επίσης, το ΕΛΑΜ έχει καταθέσει πρόταση νόμου από το 2017 για μείωση του ορίου συνταξιοδοτήσεως στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο 58ο έτος.
 

Μάριος Αδάμου