Α. Βότσης: Πάμε καλά στην οικονομία, δεν πρέπει να «ξεσαλώσουμε»

Συνέντευξη Προέδρου Επιτροπής Οικονομικών στην Brief – Τι λέει για το Σχέδιο Εστία, ΓΕΣΥ και οικονομία
  • Ο Άγγελος Βότσης υποστηρίζει ότι «τα πράγματα είναι καλύτερα στην οικονομία, αλλά δεν πρέπει να ξεσαλώσουμε».
  • Ο Πρόεδρος της Επ. Οικονομικών τονίζει πως γίνονται προσπάθειες ώστε ο κάθε πολίτης «να βρίσκει σε μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το δίκιο του» και «να επιστραφούν χρήματα στους κουρεμένους».
  • «Στόχος κατά τη θητεία μου να κλείσουμε όσο περισσότερες πληγές έχουν ανοίξει από την κρίση».

Τη θέση ότι η οικονομία στην Κύπρο εξελίσσεται θετικά εκφράζει σε συνέντευξή του στην Brief, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως χρειάζεται προσοχή ώστε να μην «ξεσαλώσουμε» και επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.
 
Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αναφέρει ότι η πορεία του Σχεδίου βαίνει καλώς, ανεξάρτητα με το πόσοι θα κάνουν αίτηση ή θα εγκριθούν, ενώ για το ΓΕΣΥ εκφράζει την πεποίθηση πως το Σύστημα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται και θα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο.
 
Δηλώνει ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα θητεία του ως Πρόεδρος της Επ. Οικονομικών μιας και το μητρώο της Επιτροπής έχει σχεδόν καθαρίσει από παλαιότερες εκκρεμότητες.
 
Επιπρόσθετα, ο Βότσης αναφέρεται στον στόχο εξομάλυνσης των σχέσεων Τράπεζας και πολιτών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου «να έχουμε και καλά νέα να εξαγγείλουμε στον κόσμο, μια πρόταση-λύση η οποία θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα σημεία τριβής μεταξύ Τραπεζών και δανειοληπτών τα οποία θα κάνουν τον δανειολήπτη να μην νιώθει ότι η Τράπεζα είναι ισχυρή και μπορεί να του «επιβάλλει».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Σχέδιο Εστία», άρχισε να λειτουργεί; Έχετε ενημέρωση ως Επ. Οικονομικών; Θα επιβιώσει ως Σχέδιο;
Το Σχέδιο Εστία είναι στη διαδικασία να ξεκινήσει η έγκριση ή όχι των διαφόρων περιπτώσεων που έχουν κάνει αίτηση.
 
Επίσης, ταυτόχρονα μέχρι και τον Μάρτιο, θα μπορούν όσοι είχαν κάνει αίτηση και χωρίς να έχουν πάρει όλα τα δικαιολογητικά, να τα πάρουν τώρα, για να θεωρηθεί και η δική τους αίτηση έγκυρη και να εξεταστεί.
 
Εμείς σαν Επιτροπή έχουμε το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη κάθε μήνα για συζήτηση και παρακολουθούμε την όλη πορεία.
 
Τώρα θα δούμε τα πρώτα στοιχεία τα οποία άρχισαν να μαζεύονται μαζι με τις πρώτες στατιστικές αναλύσεις. Θέλουμε να δούμε πόσοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι στην κατηγορία των πολύ ευάλωτων που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα ⅔ των δόσεων τους και για κείνους αναμένουμε από την κυβέρνηση να αρχίσει να  ξεδιπλώνει την πρόταση που θα τους κάνει, για να έχουν εναλλακτική επιλογή για να σώσουν την κατοικία τους.
 
Επιπλέον, θα περιμένουμε να δούμε πόσοι άνθρωποι είναι στην κατηγορία, και να προσπαθήσουμε να βρούμε και γι’ αυτούς μια φόρμουλα.
 
Επαναλαμβάνω, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα κάθε μήνα, μέχρι να ολοκληρωθεί και να μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, όσο το δυνατό περισσότεροι δανειολήπτες.
 
Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα το πετύχουμε

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Θα επιβιώσει το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ; 
Το σχέδιο επιβιώνει από μόνο του με την έννοια, ότι είτε ένας κάνει αίτηση είτε χίλιοι, εκείνοι οι οποίοι θα εγκριθούν θα σημαίνει ότι για εκείνους το σχέδιο θα έχει λειτουργήσει.
 
Αν δεν υποβάλλουν όλοι αίτηση ή αν δεν εγκριθούν όλοι, δεν σημαίνει ότι, εκείνοι που μπήκαν στην διαδικασία να κάνουν την αίτηση τους, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα χάσουν οποιοδήποτε πλεονέκτημα.
 
Εγώ θεωρώ ότι το σχέδιο Εστία είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα σε αυτούς τους ανθρώπους να διασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας και εξυπηρετεί και τις τράπεζες που ξεφορτώνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Πως πρέπει να ολοκληρώσει την β’ φάση του το ΓΕΣΥ, μιλώντας με αριθμούς; Εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν οι εισφορές ακόμη περισσότερο, πέραν δηλαδή των προβλεπόμενων αυξήσεων του Μαρτίου;
 
Με όσα μας ενημερώνει τουλάχιστον ο ΟΑΥ, είναι εντός προϋπολογισμού, μέχρι στιγμής τα πράγματα.
 
Αποδείχθηκε στην πορεία ότι τα προβλήματα του ΓΕΣΥ είναι πολύ λιγότερα από ότι προέβλεπαν ακόμα και οι πολέμιοι του ΓΕΣΥ και όσοι είχαν πραγματικούς προβληματισμούς, χωρίς να πολεμούν το ΓΕΣΥ και με αγωνία θέλουν να το δούν να λειτουργεί.
 
Εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν οι εισφορές ακόμη περισσότερο, πέραν δηλαδή των προβλεπόμενων αυξήσεων του Μαρτίου;
 
Θεωρώ πως, ό,τι προβλήματα δημιουργούνται, στην πορεία, αντιμετωπίζονται με επιτυχία και θέλω να ελπίζω και να πιστεύω, κι αυτές είναι οι δικές μου ενδείξεις για το πως λειτουργεί το ΓΕΣΥ, ότι θα κινηθεί βάσει των προγραμματισμών του το Σχέδιο και δεν θα χρειαστεί οποιεσδήποτε, επιπλέον εισφορές. Πιστεύω ότι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά οι αρμόδιοι, καθώς τα περισσότερα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί.
 
Θα έλεγα παράλληλα ότι, διαβλέπω από τον κόσμο, τον ασθενή, ότι είναι τόσο ικανοποιημένος και πιστεύω πως αν χρειαστεί στο μέλλον, τα επόμενα χρόνια, μια αύξηση της εισφοράς, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση από τον κόσμο, γιατί ο κόσμος φαίνεται να απολαμβάνει και να ικανοποιείται από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που του προσφέρει ευρύτερα το Γενικό Σύστημα Υγείας.
 
 Πετύχατε τον πρώτο σας στόχο ώστε να «μπει τάξη» στην Επιτροπή Οικονομικών; Όταν αναλάβατε το αξίωμα στην Επιτροπή Οικονομικών αριθμούσε 122 εκκρεμούντα σχέδια νόμου. Που βρίσκεται τώρα η Επιτροπή ώς προς τις εκκρεμότητες;

 
Η επιτροπή οικονομικών έχει καταφέρει να εξαλείψει σχεδόν όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια, που ήταν στην Επιτροπή ή είχαν «παρκαριστεί» ή αφεθεί στην πορεία των χρόνων και έχουμε καθαρίσει, αν θέλετε αυτή την εκκρεμότητα. Παραμένουν φυσικά τα αυτεπάγγελτα θέματα, βάσεις νόμου των συναδέλφων τα οποία σε καμία επιτροπή δεν ξεκαθαρίζουν εντελώς.
 
Καθαρίσαμε σχεδόν όλο το μητρώο, εκτός από κάποια πολιτικού περιεχομένου, όπως με την ΑΗΚ.
 
Και κάποια νομοσχέδια γύρω στα 6-7 που είχαν κατατεθεί στους προϋπολογισμούς μέσα στον Νοέμβριο, τα οποία δεν είναι καθυστερημένα, αλλά θα τα δούμε με την πρώτη ευκαιρία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επίσης για πρώτη φορά, οι προϋπολογισμοί των Ημικρατικών Οργανισμών έχουν συζητηθεί στην χρονιά τους και όχι την επόμενη τριμηνία όπως γινόταν άλλες χρονιές, όπου ερχόντουσαν όλοι οι προϋπολογισμοί αργοπορημένοι με αποτέλεσμα να τρέχει η Βουλή τον Μάρτη παραβιάζοντας ακόμη και την νομοθεσία που μιλούσε για δωδεκατημόρια για δύο μήνες, για να μπορούν να πληρωθούν οι υπάλληλοι.
 
Πως νιώθετε που τα «καταφέρατε»;
Ξεκινάμε τη νέα χρονιά χωρίς το βάρος των προϋπολογισμών, μας δίνεται η ευκαιρία να μπορούμε να συζητάμε πλέον προτασεις νόμου συναδέλφων και άλλα θέματα που αφορούν την κοινή γνώμη. Παράλληλα, προσπαθούμε να δούμε και τις προτάσεις νόμου σε αυτά για να δούμε αν κάποιες από τις προτάσεις συναδέλφων ή έχουν πλέον ξεπεραστεί από τον χρόνο είτε πρέπει να πάνε στην Ολομέλεια είτε για να πάνε για έγκριση είτε για απόρριψη για να φεύγουν από το μητρώο της Επιτροπής ή την Ημερήσια διάταξη.
 
Με ικανοποιεί απόλυτα και θέλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου, τόσο στους συναδέλφους μου της Επιτροπής που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να πετύχουν την μεγαλύτερη απόδοση της Επιτροπής- έχουν περάσει δύσκολα γιατί πιέστηκαν για να μπούμε σε αυτή την διαδικασία και γι αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω ξανά και για την εξαιρετική δουλειά.
 
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που παραμένουν ακόμη άλυτα στον τομέα της Οικονομίας;
Αρχικά παραμένουν τα προβλήματα που αφορούν το Τραπεζικό σύστημα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Το ότι μειώνονται είναι πολύ σημαντικό γιατί θα μπορέσουν επιτέλους οι τράπεζες να διαχειριστούν τα χρήματα και να κάνουν πλέον την πραγματική τραπεζική εργασία και όχι να τρέχουν απλά να αντιμετωπίσουν ένα προβληματικό δάνειο.
 
Όμως αυτά τα δάνεια εξακολουθούν να παραμένουν στην οικονομία. Πρέπει να βρεθούν και σε αυτά λύσεις. Καί από τους φορείς που έχουν αναλάβει αυτά τα δάνεια αλλά και από τους δανειολήπτες, να γίνουν εκείνες οι κινήσεις με ευελιξία και από τις δύο πλευρές για να ξεπεραστούν αυτά τα θέματα.
 
Παράλληλα θυμίζω ότι έχουμε τα θέματα της νομοθεσίας που αναμένουμε να φέρει η Κεντρική Τράπεζα, με την ΕΚΤ βεβαίως για να τα επεξεργαστεί και η Επιτροπή μας, ώστε να δούμε με ποιο τρόπο θα νιώθει ο δανειολήπτης ότι ενισχύει αυτό που λέμε «δεν έβρισκε το δίκιο του». Να βρίσκει σε μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το δίκιο του. Είτε για το πόσα χρωστάει στην τράπεζα είτε αν η τράπεζα ακολούθησε τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Όπως θυμάστε ψηφίστηκε μια νομοθεσία, στην οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστήριου και εκκρεμεί, την οποία ανέλαβε ο διοικητής της ΚΤΚ σε συνεργασία με την ΕΚΤ με σκοπό να ετοιμάσει μια πρόταση που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα αλλά θα δίνει στον δανειολήπτη, ένα εργαλείο για να μπορεί να βρει το δίκιο του.
 
Ακόμα λεπτομέρειες δεν έχουμε. Όπως με το Εστία, η επόμενη συνεδρία είναι 20 Φεβρουαρίου, για να ενημερωθούμε για τα τελικά αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της ΚΤΚ και της ΕΚΤ και ελπίζω να έχουμε και καλά νέα να εξαγγείλουμε στον κόσμο, μια πρόταση-λύση η οποία θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα σημεία τριβής μεταξύ Τραπεζών και δανειοληπτών τα οποία θα κάνουν τον δανειολήπτη να μην νιώθει ότι η Τράπεζα είναι ισχυρή και μπορεί να του «επιβάλλει».
 
Επίσης, άλλη μία πρόκληση για την οικονομία, είναι να διατηρήσουμε τους προϋπολογισμούς μας. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος και πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί με καλή συνεργασία, αλλά και συνεννόηση.
 
Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου το 2020;
Βεβαίως τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά δεν πρέπει να ξεσαλώσουμε, αυτό το έλεγα πάντα, το λέω και τώρα, να επανέλθουμε στην ίδια κατάσταση με προηγουμένως.
 
Πρέπει οι προϋπολογισμοί μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, να είναι ισοσκελισμένοι και πλεονασματικοι εκεί που μπορούμε και να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε την μείωση της ανεργίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ένα ακόμα στοίχημα που έχουμε είναι να συνεχίσουν να επανέρχονται οι μισθοί στα προηγούμενα επίπεδα, πριν της κρίσης, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, που παρατηρούνται μεγάλες απώλειες,
 
Την ίδια ώρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ενδεχόμενη μείωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών, για την Κύπρο, λόγω των θεμάτων που προέκυψαν με τα διαβατήρια. 
 
Εχουμε τα θέματα τουρισμού που ελπίζω οτι ο Τουρισμός θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στα επόμενα χρόνια, μετά και την παρουσίαση της Στρατηγικής Τουρισμού, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε σταθερή αξία στην χώρα μας

Επίσης να σας ενημερώσω ότι τη Δευτέρα ολοκληρώνεται απόλυτα και η συζήτηση για το θέμα του Υφυπουργείου Καινοτομίας Έρευνας και Μεταρρύθμισης, το οποίο θα είναι στην ολομέλεια στις 7 Φεβρουαρίου για ψήφιση, που ελπίζουμε εκεί πως θα έχουμε ακόμη ένα πυλώνα που θα μπορεί να ενισχύσει με τις δράσεις την έρευνα και την καινοτομία και ταυτόχρονα θα έχουμε και σοβαρή συμμετοχή στο ακαθάριστο προϊόν της χώρας από την έρευνα και καινοτομία.
 
Ακόμα ένας στόχος που έχω βάλει είναι να μπορέσουμε να κλείσουμε όσο περισσότερες πληγές έχουν ανοίξει από την κρίση και αυτό θεωρώ ότι το πετυχαίνουμε, σε ένα βαθμό με το Εστία και σε ένα βαθμό με το να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των εκποιήσεων
 
Επίσης το ότι δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει σήμερα γύρω στα 200 εκατομμύρια και τώρα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους ενίσχυσης αυτού του ταμείου ακόμα περισσότερο, και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους να επιστραφούν τα πρώτα χρήματα στους κουρεμένους, είτε ήταν αξιογράφων είτε καταθέτες των τραπεζών.
 
Με αυτό τον τρόπο δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα αρχίσει η επούλωση μιας πληγής που άνοιξε πριν αρκετά χρόνια. Και πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να κλείνει.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπάρχει και η πρόκληση στον τομέα των Στεγαστικών. Θα ήθελα να δω την κυβέρνηση να κάνει πιο γενναιόδωρες κινήσεις, πιο αποφασιστικές, σχετικά με την ακριβή στέγη, ώστε να προτείνουν πιο ελκυστικά προγράμματα που μέχρι σήμερα δεν τα βλέπω ή τουλάχιστον δεν είναι κατανοητά στον κόσμο, ώστε οι νέοι να μπορέσουν να διεκδικήσουν.
 
Δεν είναι δημοφιλή ή δεν ταιριάζουν «Το κοστούμι που πάνε να ράψουν δεν ταιριάζει για αυτόν που πάει να το φορέσει». Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα.
 
Μπορείτε να κάνετε μια πρώτη αποτίμηση για τον νέο Υπουργό Οικονομικών;
Αν και είναι νωρίς για να κρίνουμε, αξίζει να σημειωθεί ότι και ως Υπ. Εσωτερικών ο κ. Πετρίδης, ήταν πολύ δραστήριος και αποφασιστικός και πιστεύω θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο και στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Η συνεργασία μας όσον αφορά την Επιτροπή Οικονομικών και των μελών μας, είναι απόλυτα συνταφτισμένοι στο να προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο, με τους αντίστοιχους Υπουργούς. Θα συνεχίσουμε και με αυτόν τον Υπουργό.
 
Όλοι, είτε βρισκόνται στην Κυβερνητική πλευρά είτε στην αντιπολίτευση, έχουν εξαιρετική σχέση και θεωρώ ότι έτσι θα είναι και με τον νέο Υπουργό Οικονομικών, προσπαθώντας να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
 
Θα είστε ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές;
Υπολογίζω ότι, γύρω στον Σεπτέμβρη θα αποφασίσω που θα βρίσκομαι τον Μάιο του 2021.

Ξένια Προδρόμου