Βρετανία: Kατρακυλούν οι τιμές κατοικιών – Η μεγαλύτερη πτώση από το 2009

Κρίση στη βρετανική αγορά κατοικίας

Βαθαίνει η ύφεση που πλήττει τη βρετανική αγορά κατοικίας καθώς το κόστος δανεισμού συμπιέζει τη ζήτηση. Η Nationwide Building Society δήλωσε ότι το μέσο κόστος μιας κατοικίας μειώθηκε κατά 5,3% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι τον Αύγουστο, ο ταχύτερος ρυθμός από τον Ιούλιο του 2009 μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,8% τον μήνα – διπλάσια πτώση από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι – μετά από μείωση 0,3% τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία, τα πρώτα για τον μήνα Αύγουστο, δείχνουν πώς οι 14 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για την τιθάσευση του πληθωρισμού αυξάνουν την πίεση στις τσέπες των καταναλωτών. Ενώ τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αρχίζουν να μειώνονται, το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά παραμένει πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. “Η άμβλυνση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της έκτασης της αύξησης του κόστους δανεισμού τους τελευταίους μήνες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας να κυμαίνεται πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Ρόμπερτ Γκάρντνερ.

Σε μια ένδειξη ότι οι δανειστές προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα, η ίδια η Nationwide προχώρησε σε νέες μειώσεις τιμών στα ενυπόθηκα προϊόντα της αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία προστίθενται σε μια εικόνα μαρασμού της ζήτησης για ακίνητα. Τα στοιχεία της BOE δείχνουν ότι οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% τον Ιούλιο και η πύλη ακινήτων Zoopla δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις κατοικιών βρίσκονται σε τροχιά πτώσης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ, οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων ήταν μειωμένες τον Αύγουστο κατά περίπου 20% από τα επίπεδα του 2019, μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Η Nationwide αναμένει πάντως μια “ήπια προσγείωση” της αγοράς κατοικίας, καθώς προβλέπει ότι η ανεργία δεν θα αυξηθεί πάνω από το 5%, ενώ οι μισθοί αυξάνονταν με σημαντικούς ρυθμούς σε ονομαστικούς όρους.

Οι τιμές των κατοικιών κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, μετά από μια έκρηξη λόγω πανδημίας. Έχουν μειωθεί σε 10 από τους 12 μήνες από τότε, καθώς η αύξηση των επιτοκίων άσκησε περαιτέρω πιέσεις στα νοικοκυριά που ήδη αγωνίζονται με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων καθημερινών αγαθών. Η μέση τιμή ενός σπιτιού διαμορφώθηκε στις 259.153 λίρες Αγγλίας (328.020 δολάρια) τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 15.000 λιρών Αγγλίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η προτίμηση στα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη νιώσει την επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων. Καθώς αυτές οι συμφωνίες λήγουν, θα δουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους να αυξάνονται κατά 220 λίρες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις ιδιοκτήτες κατοικιών ανέλαβε επιπλέον εργασία για να στηρίξει τα οικονομικά του.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν ωστόσο αποφύγει την κατάρρευση που φαινόταν πιθανή το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο ατυχής προϋπολογισμός της τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας έστειλε το κόστος δανεισμού στα ύψη. Τον Νοέμβριο, η Nationwide προειδοποίησε για πιθανή πτώση των τιμών κατά 30% σε ένα χειρότερο σενάριο.

newmoney.gr